Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Πρόοδος ή «Πρόοδος»; – Μια οφειλόμενη απάντηση, με αφορμή το άρθρο του κύριου καθηγητή

 


Πρόοδος για ορισμένους είναι να επιστρέψουμε στο 1900, στις απαρχές του Εργατικού Δικαίου, όταν δηλαδή αυτό δεν υπήρχε, όταν ήταν μέρος του αστικού Δικαίου αντιμετωπίζοντας δήθεν ισότιμα την εργασιακή σχέση.

Ορισμένες σκέψεις με αφορμή – και όχι ως απάντηση – το άρθρο του ομότιμου καθηγητή Εργατικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννη Ληξουριώτη, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «liberal.gr» στις 13.03.2021, με τίτλο «Οι “αρνητές” της τηλεργασίας και η πραγματικότητα».

Η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου άρθρου, σε σχέση με άλλα όμοια, είναι ότι ο γράφων ζητά από την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει τις συνδικαλιστικές και άλλες συντεχνιακές πιέσεις, περιορίζοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο όλως αναγκαίο μέγεθος», καθώς, όπως ισχυρίζεται, «αν η μέθοδος αυτή απασχόλησης πνιγεί στους κανονιστικούς περιορισμούς, τότε θα έχουμε πετύχει ακόμη μια πρωτιά στο πεδίο του αναχρονισμού και της συντήρησης».

Με άλλα λόγια, για τον ίδιο, η νομοθετική κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων για τους απασχολούμενους με τηλεργασία αποτελεί εξέλιξη αναχρονιστική, παράγοντα οπισθοδρόμησης και συντήρησης. Συμπερασματικά, διατυπώνεται η άποψη ότι το «αόρατο χέρι της αγοράς» θα δώσει τις αναγκαίες λύσεις και κατευθύνσεις για την εφαρμογή της τηλεργασίας, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στην «πρόοδο» τα μέρη της εργασιακής σχέσης.

Είναι όμως έτσι;

6 Μάη: Πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο


Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα

 

«Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό, και το κάλεσμα ξεσηκωμού στην εργατική τάξη, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν τη φετινή Πρωτομαγιά με απεργία την Πέμπτη 6 Μάη.Ταυτόχρονα η 6η Μάη θα είναι και η πρώτη απεργιακή απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα» που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Εργασιακά, με τον νόμο - έκτρωμα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τη νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Η απεργία της 6ης Μάη θα αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης των συνδικάτων ενάντια στη νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας και του «εργαζόμενου - λάστιχο» που προωθούν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στον αντίποδα αυτής της επίθεσης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προβάλλουν την επίκαιρη διεκδίκηση για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Ταυτόχρονα με τον απεργιακό αγώνα δίνεται συνέχεια στην ανυποχώρητη πάλη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς από την πανδημία και στη διεκδίκηση θωράκισης των δημόσιων δομών Υγείας. Κόντρα στην εγκληματική πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, τα συνδικάτα απαιτούν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, προσλήψεις στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Να μην περάσει η πλύση εγκεφάλου με τη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης»



Η ΕΕ ξεκίνησε μια ακόμα προπαγανδιστική εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου μέσω διαδικτύου, με την ψευδεπίγραφη επωνυμία «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης». Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«
Η ΕΕ, μια διακρατική ένωση του κεφαλαίου, επιδιώκει να αυτοπροβληθεί ως δήθεν "η Ευρώπη". Ομως οι εξελίξεις έχουν αποδείξει στην πράξη, και με το Brexit, ότι η ΕΕ ούτε αιώνια είναι ούτε νομοτέλεια, και όσο κι αν πασχίζει, στήνοντας προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, να εμφανιστεί ως "δημιούργημα των λαών", ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο.

Οι εκκλήσεις της στους λαούς της Ευρώπης εκ των υστέρων να τη "συνδιαμορφώσουν" συνιστούν προκλητικό εμπαιγμό. Από τις απαρχές της ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα, στη συνέχεια ως ΕΟΚ, μέχρι σήμερα, ήταν και είναι ένωση των μονοπωλίων και υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, αυξάνοντας την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την καταπίεση των εργαζομένων.

Η Ιστορία έχει καταγράψει ότι ουδέποτε ρωτήθηκαν οι λαοί για τη συγκρότησή της. Και όποτε με δημοψήφισμα τοποθετήθηκαν για αντιλαϊκές συμφωνίες της, όπως η Συνθήκη του Μάαστριχτ στη Δανία ή η Συνθήκη της Λισαβόνας στην Ιρλανδία, και τις απέρριψαν, η ...δημοκρατική ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις επιστράτευσαν κάθε είδους εκβιασμό, επιβάλλοντας τη διεξαγωγή επαναληπτικών δημοψηφισμάτων μέχρι αυτές να επικυρωθούν κακήν κακώς.

Αλλος χορταίνει, άλλος πληρώνει

 

 

Νέα κύματα ευφορίας στα ισχυρότερα μονοπώλια της ΕΕ προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να εγκρίνει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ανοίγοντας τον δρόμο για προκαταβολικές εκταμιεύσεις κονδυλίων από τα τέλη του καλοκαιριού.

Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της «αγοράς» ανανεώνουν τις προβλέψεις και τους πανηγυρισμούς για «θεαματική συμβολή του ταμείου στην ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνοντας το μεγάλο «επενδυτικό ενδιαφέρον» που υπάρχει για τη χώρα μας. Ο λαός, όμως, δεν έχει κανέναν λόγο να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό τους...

Όση «ανάπτυξη» κι αν του τάξουν, όσο κι αν προσπαθούν να τον πείσουν ότι «η πανδημία φεύγει, η ανάπτυξη έρχεται», ξέρει καλά ότι από τον κορονοϊό και τις συνέπειές του δεν πρόκειται να ξεμπλέξει εύκολα.

Οι επικίνδυνες δηλώσεις ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας» καταρρέουν μπροστά στα καθημερινά στοιχεία της πανδημίας

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
 

 
Πηγή: Eurokinissi

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό:

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο "οδικός χάρτης" της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα χαράσσεται με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών.

Γι' αυτό ανακοινώνει άνοιγμα δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς και χώρους εκπαίδευσης. Οι επικίνδυνες δηλώσεις ότι "βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας" καταρρέουν μπροστά στα καθημερινά στοιχεία της πανδημίας.

Γι' αυτό ακόμα και τώρα, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν μπορεί να είναι η τελειωτική απάντηση στην πανδημία, αρνείται την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια, η οποία σκοντάφτει στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών ομίλων.

«Καίρια» ερωτήματα...


Πόσες μάσκες θα φοράμε; Τι απόσταση πρέπει να έχουν τα τραπεζάκια στα εστιατόρια; Πότε θα βγάζουμε τις μάσκες για να φάμε; Πόσες μπουκιές πρέπει να τρώμε το λεπτό; Πότε θα σταματήσουν τα sms; Γύρω από τέτοια «καίρια» ερωτήματα περιστρέφεται η όλη συζήτηση τα τελευταία 24ωρα για τη διαχείριση της πανδημίας. Ειδικά μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις του «οδικού χάρτη», σύμφωνα με τον οποίο θα διανυθεί το «τελευταίο μίλι», κόπηκε μαχαίρι κάθε κουβέντα για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για την αναγκαία ενίσχυση των νοσοκομείων, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ. Ιδού ποιο είναι το μήνυμα από την κυβέρνηση: «Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε. Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με μόνα εργαλεία τα self tests και τα εμβόλια. Τώρα προέχει ο Τουρισμός...». Οσο περισσότερο δηλαδή σφίγγουν τα λουριά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπροστά στο καλοκαίρι και το κυνήγι των κερδών τους, τόσο απογειώνεται και η «ατομική ευθύνη» ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον»... Τα «πρωτόκολλα» αυτά είναι που έφεραν σχεδόν 10.000 νεκρούς στη χώρα, και το πιο ανησυχητικό είναι ότι με βάση αυτά τα «πρωτόκολλα» προμηνύεται νέο εργοδοτικό ξεσάλωμα το επόμενο διάστημα, ειδικά στον κλάδο του Τουρισμού.

Δείκτες...

«Η μάχη για το ζήτημα της οργάνωσης της εργασίας αποτελεί κεντρική μάχη για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η ΝΔ γυρνάει τη χώρα σε πολιτικές ...που αποδείχθηκαν κοινωνικά άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας για το αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη. Ακόμα κι αν κανείς προσπεράσει το «ρεσιτάλ ερμηνείας» του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια να κρύψει τη «χερούκλα» που έβαλε ως κυβέρνηση στις αντεργατικές ανατροπές, μεταξύ άλλων, με τη διατήρηση και γενίκευση της ευελιξίας και τα εμπόδια στη δράση των σωματείων, δεν έχει παρά να αναρωτηθεί: Αλήθεια, με τι κρίνεται η «οικονομική αποτελεσματικότητα» των πολιτικών που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, χτες οι ίδιοι και σήμερα η ΝΔ;

Ο «Ραν ταν πλαν» ξαναχτύπησε

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ξαναχτύπησε πάλι το λαγωνικό της κυβέρνησης, Μπογδάνος, κι αποφάσισε να δώσει μια και καλή λύση στο μυστήριο για το από που προέρχεται το καθημερινό μαύρο ρεκόρ θανάτων και το νέο κύμα της πανδημίας.

Κι έτσι έβαλε τη μουσούδα κάτω, κι αφού προσπέρασε με χάρη τα δημόσια νοσοκομεία που η κυβέρνηση του έχει αφήσει στο έλεος, τις ιδιωτικές κλινικές που «απαγορεύεται» να επιταχθούν, τους χώρους δουλειάς όπου του είπαν ότι «δεν κολλάει», τα ΜΜΜ που η κυβέρνηση του στοιβάζει α λα σαρδέλα χιλιάδες, τα 350 κλειστά τμήματα των Λυκείων που η κυβέρνηση του άνοιξε όπως τα έκλεισε χωρίς κανένα μέτρο, αλλά και τις ανακοινώσεις μιας μέρα πριν της κυβέρνησης του ότι ετοιμάζεται να ανοίξει ως και τα... μπαρ των μεγαλοξενοδόχων σε λίγες μέρες από τώρα, τελικά... τον ξετρύπωσε τον λαγό.

Κι απεφάνθη ότι η «Ελλάδα μαστίζεται από την πανδημία» επειδή το ΚΚΕ κάνει συσκέψεις σε πλατείες τηρώντας κι όλα τα πρωτόκολλα! Και δώστου τα γαυγίσματα μπας και του δώσει κανείς σημασία, και οι «προειδοποιήσεις» πως «42 Αθηναίες και Αθηναίοι χωρίς κομματικές ταυτότητες και εξαρτήσεις» (αλήθεια εκείνος που τους ξέρει;) κατέθεσαν λέει μηνύσεις ζητώντας παρέμβαση εισαγγελέα. Τι να πει κανείς; Γελάει ο κόσμος, με τον «Ραν ταν πλαν» που βλέπει τον ίσκιο του για... λυκόσκυλο.

902gr