Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Χαρίλαος Φλωράκης, 15 χρόνια από τον θάνατο του Καπετάν Γιώτη...


Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1974
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1974
«Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει»

Η φράση πέρασε στην Ιστορία μαζί με το φευγιό του συντρόφου μας, Χαρίλαου Φλωράκη, του Καπετάν Γιώτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από το 9ο έως και το 12ο Συνέδριό του, στη συνέχεια Προέδρου και Επίτιμου Προέδρου του Κόμματος έως το τέλος, την 22 Μάη 2005, μέρα κατά την οποία μέσα από ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ έγινε γνωστό ότι ο σύντροφος δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Για παλιότερους συντρόφους, η μέρα αυτή λειτουργεί και σαν ένα απ' τα αραξοβόλια, εκεί που κατά διαστήματα γυρνάς για να μετρήσεις το ταξίδι, να πάρεις εφόδια για τη συνέχεια.

Παράλληλα, για μια ολόκληρη γενιά νέων κομμουνιστών που ανδρώθηκε από τότε, οι ιστορίες του περασμένου αιώνα φαντάζουν και είναι αρκετά μακρινές. Ταυτόχρονα, όμως, αυτές οι ιστορίες είναι και ένα από τα μέτρα για το μπόι του Κόμματός μας στην υπερεκατοντάχρονη πορεία του. Πορεία που σημαδεύτηκε από την κίνηση τεράστιων μαζών και αυτή η κίνηση, επίσης, από τη δράση των πρωτοπόρων της κάθε εποχής. Ανάμεσά τους και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

H Σοβιετία της Aegean Airlines…


Πρόταση: Από την ημέρα που θα ισχύει η δημόσια χρηματοδότηση στην Aegean να απαγορευτούν οι απολύσεις του προσωπικού και όλα τα κέρδη, τα μετοχικά μερίσματα, και τα μπόνους των μεγαλοστελεχών να καταβάλλονται στο δημόσιο ταμείο μέχρι εξοφλήσεως της δημόσιας «βοήθειας» συν τους νόμιμους τόκους… Ε; Τι λέτε κι εσείς υπουργέ Γεωργιάδη;
 
Πεμπτουσία του φιλελευθερισμού είναι η «αόρατος χειρ» της αγοράς η οποία ενεργοποιείται αυτομάτως και αυθόρμητα για να δημιουργήσει οικονομικούς θεσμούς που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη και θα «καθαρίσουν» το τοπίο  από τους δημόσιους παρεμβατισμούς στην οικονομική σφαίρα. Η «αόρατος χειρ», προώθησε και επέβαλε την θεσμική αφαίρεση της δυνατότητας του δημοσίου να παίζει οποιονδήποτε ρόλο στην οικονομία με την αιτιολογία πως η «ελευθερία» των αγορών επιτρέπει στο σύστημα να αυτορυθμίζεται!

Με δυο λόγια: Οι νέοαυστριακοί* θεωρούν εξ ορισμού αρνητικό τον ρόλο του δημοσίου στην οικονομία και πιστεύουν θεολογικά πως η επιδίωξη των ιδιοτελών σκοπών των επενδυτών επιφέρει κοινωνική ευημερία! Άλλωστε, σύμφωνα με τον πεφωτισμένο θεολόγο των νεοφιλελευθέρων Φρίντριχ Χάγιεκ (Επίτιμος Προέδρου του Κέντρου Δημοσίων Σπουδών της Χιλής Centro de Estudios Públicos, τίτλο που του απέμεινε ο φασίστας Πινοσέτ)  η ρύθμιση της αγοράς από την κυβέρνηση και η σχεδιαζόμενη οικονομία οδηγεί στον ολοκληρωτισμό.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ" 23 - 24 ΜΑΗ


Προχωράμε στη νέα φάση με μεγαλύτερη εγρήγορση, αξιοποιώντας την πείρα και τις δυνατότητες για ιδεολογική - πολιτική αντεπίθεση και συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων γύρω από το Κόμμα




«Προχωράμε στη νέα φάση με μεγαλύτερη εγρήγορση, αξιοποιώντας την πείρα και τις δυνατότητες για ιδεολογική - πολιτική αντεπίθεση και συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων γύρω από το Κόμμα», τονίζει σε άρθρο του στον "Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου" 23 -23 Μάη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ολόκληρο το άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα έχει ως εξής:
«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επέβαλε την άμεση αναγκαία προσαρμογή της λειτουργίας και δράσης όλου του Κόμματος και της ΚΝΕ. Προσαρμογή με το στόχο που έβαζε το κεντρικό σύνθημά μας από την πρώτη στιγμή: «Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί». Ήταν η δική μας απάντηση στο ανεπαρκές «Μένουμε σπίτι» της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το καταφέραμε συλλογικά, επιδιώκοντας να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Υγεία, στην εργασία, συνολικά σε όλους τους όρους ζωής και επιβίωσης, συμβάλλοντας στο να υλοποιηθούν βασικά και κρίσιμα καθήκοντα, ενταγμένα στην υλοποίηση της στρατηγικής του Κόμματος.