Το ατσάλι δένεται στη μεγάλη φωτιά και στο δυνατό ψύχος. Τότε γίνεται δυνατό και τίποτα δεν φοβάται. Έτσι ατσαλώθηκε και η δική μας γενιά και έμαθε να μην παραδίδεται! Νικολάϊ Οστρόφσκι EΠIKOIΝΩΝΙΑ drasistooraiokastro@gmail.com
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022
Ψηφιακό μετράρι
Αυξήσεις στους μισθούς, ανάσες πραγματικές και όχι να βαφτίζονται «καλάθι» οι... προσφορές!
«Αυξήσεις στους μισθούς, ανάσες πραγματικές και όχι να βαφτίζονται "καλάθι" οι... προσφορές!», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνοντας μια ακόμη απάντηση στην νέα απόπειρα κοροϊδίας της κυβέρνησης με το «καλάθι του νοικοκυριού».
Το ΚΚΕ, καλεί στον αγώνα για:
-
Ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών
-
Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
-
Αυξήσεις στις συντάξεις.
-
Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.
-
Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια κ.α.)
Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων
Ασθενείς ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως έχει «ξεμείνει» κάποιο κουτί του φαρμάκου που χρειάζονται. Αρκετές φορές αναγκάζονται να αλλάζουν σκεύασμα, που ναι μεν μπορεί να έχει την ίδια «δραστική ουσία», αλλά συνολικά σαν φάρμακο να «συμπεριφέρεται» διαφορετικά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτό με τη σειρά του θέτει νέα ζητήματα στον γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.
Τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφεται έξαρση των ελλείψεων, καθώς από τα περίπου 200 σκευάσματα που ήταν σε έλλειψη τώρα έχουν φτάσει τα 400. Αυτές οι ελλείψεις αποδίδονται στις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες αγοράζουν τα φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία και τα πωλούν στα φαρμακεία. Με τις «παράλληλες εξαγωγές» σπάει αυτή η αλυσίδα και αντί οι φαρμακαποθήκες να πουλήσουν τα φάρμακα στα φαρμακεία, τα προωθούν στις φαρμακαποθήκες άλλων κρατών, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποκομίζουν μεγαλύτερο κέρδος.
Επομένως οι «παράλληλες εξαγωγές» είναι η «επιφάνεια» του προβλήματος. Είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία. Η αιτία είναι ότι ο σκοπός της παραγωγής και της διακίνησης των φαρμάκων είναι το κέρδος και οι «παράλληλες εξαγωγές» είναι ένας από τους τρόπους για να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό κέρδος, ανεξάρτητα από τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού.
Το «καλάθι» της κυβέρνησης έχει μόνο φτώχεια και κοροϊδία
Και ενώ η ακρίβεια θερίζει και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά κόβουν διαρκώς από βασικές τους ανάγκες σε διατροφή, αυτό που διαφημίζει η κυβέρνηση με μεγαλοπρέπεια είναι κάποια προϊόντα που απλά θα πωλούνται με ...σχετικά μικρότερες ανατιμήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2022 οι πωλήσεις γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων έπεσαν κατά 5%. Ταυτόχρονα, όμως, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν. Ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά στην εξεταζόμενη περίοδο ανήλθε στα 5,41 δισ. ευρώ, κινούμενος ανοδικά κατά 3,5% σε σύγκριση με τα 5,23 δισ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις οκταμήνου του 2021.
Εκ προμελέτης
Στις 3/5/2021 μια 22χρονη εκπαιδευόμενη εργάτρια σκοτώθηκε σε κλωστοϋφαντουργία της Ιταλίας. Ο θάνατός της ήταν «έγκλημα εκ προμελέτης»: Η εργοδοσία είχε σκόπιμα αφαιρέσει από τη μηχανή ένα προστατευτικό έμβολο, για να δουλεύει πιο γρήγορα, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 8%, σύμφωνα με το πόρισμα των πραγματογνωμόνων...
Το πουκάμισο της νεαρής εργάτριας πιάστηκε σε μια ράβδο που προεξείχε, την έσυρε μέσα στη μηχανή και την συνέθλιψε. Από όταν άκουσαν τις κραυγές της μέχρι να πατήσει κάποιος το «stop» της μηχανής, πέρασαν επτά ολόκληρα δευτερόλεπτα. Ακόμα και τώρα είναι δύσκολο να τα μετρήσει κανείς, κάνοντας εικόνα την νεαρή γυναίκα να πολτοποιείται στο θηριώδες μηχάνημα. Ενα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά... Μια αιωνιότητα.