Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ

 

 


          Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική όλων των κυβερνήσεων στη διαχείριση του νερού που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προχωρά στην πραγματοποίηση συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης -  Αποχέτευσης.

        Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ, είτε σε επίπεδο νομού, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο πεδίο στο οποίο μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι θα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

        Από το 2024 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, η οποία θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θα καθορίζει και θα ελέγχει τις τιμολογήσεις των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα.

        Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές. Βρίσκονται στην κατεύθυνση παραπέρα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε ακόμα χαμηλότερης ποιότητας νερό, ελλιπείς υπηρεσίες και έργα καθώς και σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η λογοκρισία συμπληρώνει την προπαγάνδα του Ισραήλ

 


Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, το έχουν χαρακτηρίσει πολλές φορές τη «μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής». Ο χαρακτηρισμός αυτός συμπληρώνει το «αφήγημα» που παρουσιάζει το Ισραήλ ως «θύμα», ως μια «δυτική δημοκρατία» που μάχεται «αυταρχικά καθεστώτα» και «τρομοκράτες», σε μια μάχη του «φωτός» με το «σκότος». Ετσι «ξεπλένουν» το κράτος - δολοφόνο, τα εγκλήματα που διαπράττει σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, αλλά και τον βρώμικο ρόλο του στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, σε συνεργασία μεταξύ άλλων και με τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Σε αυτήν λοιπόν τη ...«μοναδική δημοκρατία» στη Μέση Ανατολή, η λογοκρισία, η τρομοκρατία και ο απόλυτος έλεγχος της πληροφορίας οργιάζουν, ιδιαίτερα σε συνθήκες πολεμικής σύγκρουσης. Δίπλα στον πολυπλόκαμο μηχανισμό της προπαγάνδας, «χτυπάει υπερωρίες» και το Γραφείο Λογοκρισίας του Ισραηλινού Στρατού. Σύμφωνα με έγγραφο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ισραηλινής κυβέρνησης, κάθε δημοσιογραφικό υλικό που αφορά στις δραστηριότητες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και όχι μόνο, θα πρέπει να υποβάλλεται στο περίφημο και παντοδύναμο Γραφείο Λογοκρισίας.

«Υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας και της εντατικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης (...) θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να υποβάλλετε στη λογοκρισία όλο το υλικό πριν από τη μετάδοσή του (...) Παρακαλούμε ενημερώστε το προσωπικό σας για το περιεχόμενο αυτής της επιστολής, με έμφαση στο γραφείο ειδήσεων και στους δημοσιογράφους πεδίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η διαταγή που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Γραφείου, με τίτλο «Επιχείρηση "Σιδερένια Ξίφη" - Οδηγία του Επικεφαλής Λογοκρισίας προς τα ΜΜΕ»1.

Ρώσικη ρουλέτα


Πηγή: Eurokinissi

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Νοέμβρη, τους 11 πρώτους μήνες του 2023 ο αριθμός των απολύσεων έφτασε τα 2.891.948! Δηλαδή, μέσα στο 11μηνο, κάθε ημερολογιακή μέρα έχαναν τη δουλειά τους 8.632 μισθωτοί. Συνυπολογίζοντας τις απολύσεις που έγιναν τον Δεκέμβρη, το 2023 θα σπάσει το ρεκόρ των 3.000.000 απολύσεων.

Οι ανατριχιαστικοί αυτοί αριθμοί δεν δείχνουν μόνο πόσο αναλώσιμοι είναι οι εργαζόμενοι και ότι το δικαίωμα στη δουλειά έχει μετατραπεί σε «ρώσικη ρουλέτα», καθώς ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί με το χαρτί της απόλυσης στην τσέπη.

Τα 3 εκατ. απολύσεων μέσα σε έναν χρόνο, σε συνδυασμό με τα επίπεδα ανεργίας που κυμαίνονται γύρω στο 10%, αποτελούν την πραγματική εικόνα της καπιταλιστικής οικονομίας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που υπηρετούν η σημερινή και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.