Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ Νέες μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο (ΦΩΤΟ - VIDEO)

 

Από τη νέα μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο
Από τη νέα μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο
Πηγή: Associated Press

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές χώρες συμμετείχαν σε νέες μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα το ισραηλινό μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο και υποστηρίζοντας το δικαίωμα και την πάλη των Παλαιστινίων για μια ελεύθερη πατρίδα.

Στη Βρετανία, περίπου 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε νέα μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την Μαρμάρινη Αψίδα (Marble Arch) και μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης έφτασε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες. Οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν τόσο τη κυβέρνηση των Συντηρητικών όσο και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, καθώς αρνούνται ακόμα και τώρα να απαιτήσουν άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Πορίσματα

 

Σε ...τιτανομαχίες επιδίδονται η κυβέρνηση από τη μια και οι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από την άλλη, για το ποιος διαιτητής θα σφυρίξει το ματς «κράτος δικαίου στην Ελλάδα». Στο ψήφισμα που υιοθέτησε πρόσφατα η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, και το οποίο παρουσιάζει την κυβέρνηση ως αυταρχική και διαπλεκόμενη, ο Κυρ. Μητσοτάκης «απάντησε» την Πέμπτη με δημοσίευμα του «Economist» που κατατάσσει την Ελλάδα στην 20ή θέση παγκοσμίως ως προς τον Δείκτη Δημοκρατίας. Στη μία περίπτωση δηλαδή «κριτής» είναι η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει ψηφίσει ένα σωρό Οδηγίες και κατευθύνσεις για την περιστολή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, την ηλεκτρονική παρακολούθηση, την καταστολή εργατικών - λαϊκών αγώνων, με την κατηγορία του «ριζοσπαστισμού». Κι από την άλλη, «πειστήριο δημοκρατίας» είναι το δημοσίευμα ενός περιοδικού που πριν μερικούς μήνες έδινε το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση γιατί κατάφερε από παρίας να γίνει πρωταθλητής της ανάπτυξης, ξεσκίζοντας τον λαό και τα δικαιώματά του, νομοθετώντας τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και την καταστολή των αγώνων. Αλληλοσυμπληρούμενα λοιπόν τα δύο «πορίσματα» και όχι αλληλοσυγκρουόμενα. Οπως ακριβώς και οι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που «αλληλοσυμπληρώνονται» στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική, γράφοντας νέες σελίδες συναίνεσης και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συνδικάτα της Θεσσαλονίκης επισκέπτονται το Βελιγράδι

 

25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Διοργανώνουν εκδρομή μνήμης για τους παλιότερους και γνώσης για τους πιο νέους, από 16 έως 18 Μάρτη

 

Είκοσι πέντε χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδρομή στο Βελιγράδι στις 16 - 17 - 18 Μάρτη, για να μην ξεχαστεί το μεγάλο έγκλημα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και να διδάξει πως και σήμερα η σωστή πλευρά της Ιστορίας βρίσκεται στο δίκιο των λαών, ενάντια στους πολέμους που γεννά το σάπιο σύστημα που θρέφει τα κέρδη των λίγων.

Η ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, στις 24 Μάρτη 1999, έγινε με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσοβάρων Αλβανών. Η πραγματική αιτία, όμως, ήταν το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής, αγορών, πηγών και δικτύων Ενέργειας, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, που για να το πετύχουν δεν δίστασαν να αλλάξουν σύνορα και να δημιουργήσουν κράτη - δορυφόρους, όπως είναι το Κόσοβο, η Βοσνία κ.ά.

Η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο μίας σειράς σχεδιασμών, που επιδίωκαν την εδραίωση του ευρωατλαντισμού μετά την ανατροπή και διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ.

Στις αρχές του 1999 η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, εκβιάζοντας ανοιχτά τους Σέρβους και αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, απαίτησε από τον τότε Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και στην υπόλοιπη επικράτεια, για να «εδραιωθούν η ειρήνη και η σταθερότητα».

Για χάρη λοιπόν της «ειρήνης» και της «σταθερότητας», ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ξεκίνησαν το βράδυ της 24ης Μάρτη 1999 τον πόλεμο σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Εναν πόλεμο που ονομάστηκε βρώμικος για τις μεθόδους, τα όπλα, τους στόχους που χτύπησε επί 78 μέρες πραγματικής θηριωδίας.

Δικαιωματισμός: Σάπιο «φρούτο» απ’ το «πανέρι» του ευρωατλαντισμού


 
  • Του Αντώνη Δαβανέλου

 

Πρέπει να κατευθυνθεί κάποιος στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, με χρονικό σημείο κορύφωσης το Μάη του ΄68 αλλά και μετέπειτα, στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80. Εκεί θα συναντηθεί με τις ιδεολογικές αφετηρίες αυτού που έχει μορφοποιηθεί εννοιολογικά ως «δικαιωματισμός», πολιτικό αίτημα του οποίου αυτήν την περίοδο στη χώρα αποτελεί η - με σχεδόν παραληρηματικό τρόπο - αξίωση συναίνεσης των πάντων στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να νομοθετήσει - ευθυγραμμιζόμενη και με τις επιταγές της ΕΕ - το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και του παράγωγου δικαιώματος τεκνοθεσίας που αμεσότατα θα επέλθει, παρά τις κάλπικες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.