Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Συλλέγει υπογραφές για άμεση επαναλειτουργία και επίταξη του πρώην Νοσοκομείου "Παναγία"



Άμεση επαναλειτουργία και επίταξη του πρώην Νοσοκομείου "Παναγία" ζητά ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς που έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών εδώ.

Το κείμενο αναφέρει:

Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο πιστεύουμε ότι σε μια δύσκολη περίοδο για τον λαό μας, λόγω της πανδημίας, χρειάζεται άμεσα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και στην περιοχή μας, αλλά και συνολικά.

Ένα από αυτά είναι η άμεση επίταξη και ενεργοποίηση του Νοσοκομείου Παναγία στην Νέα Κρήνη.

Οι νοσοκομειακές μονάδες και συνολικά οι υπηρεσίες υγείας στην Θεσσαλονίκη, διατηρούν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις χωρίς να έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικά:
τα οργανικά κενά του προσωπικού πριν την πανδημία στα νοσοκομεία της περιοχής ήταν 30%, φτάνοντας και σε περιπτώσεις όπως στο "Γ. Παπανικολάου" και στο 40%.

Προδιαγραφές


Στις λειψές ...προδιαγραφές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, επειδή είναι κάτι πρωτόγνωρο, έριξε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, το φταίξιμο για τις πάνω από 300 απολύσεις στο «Ελ. Βενιζέλος». Πιο συγκεκριμένα και επιχειρώντας να παρουσιάσει τις εκατοντάδες απολύσεις περίπου ως μια «παραφωνία», είπε σε συνέντευξή του: «Είναι δύσκολο... Δεν υπάρχουν προδιαγραφές αντιμετώπισης με συγκεκριμένες πολιτικές». Ποιος μπορεί άραγε να πιστέψει ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα πως οι εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και άλλοι «ευέλικτα» εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που σφαγιάζονται στο βωμό της διαχείρισης των συνεπειών της επιδημίας, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων; Δεν το ήξερε ο Βρούτσης όταν έγραφε τις ΠΝΠ ότι θα έχουμε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και όχι μόνο; Το ήξερε και το παραήξερε, αλλά συνειδητά το επέτρεψε, για να αλαφρώσει τους μεγαλοεργοδότες από το «βάρος» και να θωρακίσει τα κέρδη τους. Οι «προδιαγραφές» της πολιτικής τους είναι επομένως σαφείς και δεν υπάρχει καμιά «έλλειψη»: Και σε έκτακτες και σε κανονικές καταστάσεις, προτεραιότητα έχουν τα κέρδη, η προστασία των μεγαλοεπιχειρηματιών και το τσάκισμα των εργαζομένων...

Ο μονόφθαλμος...


  Πηγή: Associated Press
 
Της Άννας Γρηγοριάδου, μέλους της Κομματικής Επιτροπής Οργανώσεων Εξωτερικού του ΚΚΕ που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο
 
«Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος», λέει η λαϊκή ρήση και ταιριάζει απόλυτα στην εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και η αστική τάξη της Ελλάδας για το σύστημα Υγείας της Γερμανίας. Αλλά, όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, αυτό αποτελεί τουλάχιστον θράσος! Είτε τυφλός είτε μονόφθαλμος, μιλάμε για συνανθρώπους μας που θυσιάζονται κυριολεκτικά στο βωμό των κερδών των καπιταλιστών, μιλάμε για συστήματα Υγείας (σε διάφορες καπιταλιστικές χώρες) που καταρρέουν το ένα μετά το άλλο μπροστά σε μια πανδημία, ως συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας και της απαλλαγής του κράτους από «περιττές δαπάνες», των συνεχιζόμενων περικοπών των τελευταίων δεκαετιών και των συνεπακόλουθων ελλείψεων σε γιατρούς, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε εργαζόμενους, σε νοσοκομεία και, φυσικά, σε υλικοτεχνική υποδομή. Το πλήγμα στα δημόσια συστήματα Υγείας είναι αλλού μεγαλύτερο και αλλού μικρότερο.
 Ωστόσο, είναι κοινή η κατεύθυνση σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις χώρες: Αυτή της αντιμετώπισης του τομέα της δημόσιας Υγείας από το αστικό κράτος στη σχέση κόστους - οφέλους και ταυτόχρονα ως πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν!

«Νέα εμπιστοσύνη» προς το αστικό κράτος;


Copyright 2020 The Associated
«Το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αξιοποιήσει την - κατά παράδοξη ερμηνεία - ευνοϊκή συγκυρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισχυρό απόθεμα ευρύτερης υποστήριξης (...) Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι το νέο mindset, οι αντιλήψεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν εδραιωθεί σχετικά με το ρόλο του κράτους, τον κομματικό ανταγωνισμό, την ατομική ευθύνη των πολιτών (...) Στην προσπάθεια αυτή διαφαίνεται μία νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος»1.
 
Η «ευνοϊκή συγκυρία» στην οποία αναφέρεται το άρθρο, συνίσταται στην προσπάθεια αξιοποίησης των αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας στην κατεύθυνση θωράκισης και ισχυροποίησης του αστικού κράτους και των λειτουργιών του, οι οποίες βεβαίως δεν είναι ταξικά ουδέτερες αλλά υπηρετούν την εξουσία του κεφαλαίου. Στην επιδίωξη εξασφάλισης της συναίνεσης των εργαζομένων προς τις κυβερνήσεις, τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου ή και άμεσα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην προσπάθεια εδραίωσης της πεποίθησης ότι θα τους οδηγήσουν στην «έξοδο από το τούνελ» και στην επίτευξη του στόχου τους «να περάσει η μπόρα» όχι μόνο διατηρώντας αλώβητη αλλά ισχυροποιώντας την κυριαρχία τους. Οι εργαζόμενοι καλούνται να ξεχάσουν το διαχρονικό έγκλημα της δραματικής υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας, να σιωπήσουν απέναντι στα τρέχοντα αντεργατικά μέτρα και στο τσουνάμι απολύσεων, να αποδεχτούν μοιρολατρικά και πειθήνια με νέες θυσίες τον «οικονομικό Αρμαγεδδώνα», για τον οποίο μιλούν όλοι οι αστικοί οργανισμοί (μόνο μέσα στη βδομάδα που πέρασε 3,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι στις ΗΠΑ, μέγεθος - ρεκόρ, όπως ανακοινώθηκε).

Τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν


Οι νέες σαρωτικές ανατροπές στα Εργασιακά στοχεύουν ήδη στην «επόμενη μέρα»...

Eurokinissi
Σε μόνιμη θηλιά για τους εργαζόμενους και ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματά τους αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει το περιβόητο «δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση, προσθέτοντας νέα όπλα στο ήδη τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας, για να εντείνει την επίθεσή της σήμερα αλλά και την «επόμενη μέρα».

Επαναλαμβάνοντας το γνωστό από την περίοδο της κρίσης σλόγκαν ότι «για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις» - το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε φορά που το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τα «σπασμένα» από τους τζίρους και τα κέρδη του - ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, τις προηγούμενες μέρες προχώρησε σε «εξειδίκευση» και «επεξήγηση» όλων των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στην τελευταία σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (20/3).

Με στόχο, όπως είπε, «να ζήσουν οι επιχειρήσεις», δίπλα στο όργιο απολύσεων που ακόμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία το ελεύθερο να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες, να βάλει εργαζόμενους «στον πάγο» και να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία τους, προχωρώντας σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, να επιβάλει μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, να κάνει «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά της.

Με δικιά σας ευθύνη η ζωή φεύγει κάτω από τα πόδια μας



Άρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Γκόντζου για το κλείσιμο του Sport24 Radio.
“Δεν πληρώνουμε όλοι μαζί την κρίση. Πρώτοι και καλύτεροι στη… σειρά προτεραιότητας για την πληρωμή, είναι πάντα οι ίδιοι. Οι εργαζόμενοι και η συντριπτική πλειοψηφία των λαών αυτού του κόσμου!”


Φυσικά οι περισσότεροι θα το έχετε μάθει ήδη.

Ο sport24radio  ανέστειλε την λειτουργία του και επομένως τα ραδιοφωνικά μας ραντεβού δεν θα ισχύουν πια, όπως βεβαίως δεν ισχύει πλέον κάποιο ραδιοφωνικό ραντεβού μέχρι να περάσει όλη αυτή η ιστορία και να δούμε στα απομεινάρια της τι και πώς θα επαναλειτουργήσει.

Απλά να το έχετε κατά νου γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην το συναντήσετε μπροστά σας.

Το ότι δηλαδή όλη αυτή η κρίση, πέρα από τις άμεσες απώλειες σε ζωές, πέρα από τις άμεσες… παράπλευρες απώλειες στην ζωή, τα εισοδήματα και κυρίως τις δουλειές όλων μας, θα βαθύνει μετά το πέρασμά της ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές και ταξικές διαφορές ανάμεσά μας και μην έχετε την παραμικρή αυταπάτη ότι αυτή την κρίση θα… την πληρώσουν όλοι, όπως σας λένε.

Κούβα και κορονοϊός


  Πηγή: Associated Press

Του Νίκου Καρανδρέα, ομότιμου καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Προέδρου του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης

Η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει τα απροετοίμαστα, καταρρακωμένα μετά από δεκαετίες συστηματικής αποδιάρθρωσης και δυσφήμισης δημόσια υγειονομικά συστήματα των πιο ισχυρών και πλούσιων καπιταλιστικών χωρών. Προκαλεί ισχυρά πλήγματα στις οικονομίες, που με τη δοκιμασμένη τους τακτική, κεφάλαιο και κράτος μετακυλούν στους εργαζόμενους. Προκαλεί όμως ή προσφέρει τις δυνατότητες για να προκληθεί και κάτι πιο επικίνδυνο: μεγαλύτερη απομόνωση, ανασφάλεια, χειραγώγηση από τις αστικές κυβερνήσεις και εύκολη αποδοχή αυταρχικών πρακτικών διακυβέρνησης. Οι φοβισμένος άνθρωπος, έρμαιο κάθε διασπειρόμενης είδησης, ψάχνει να βρει ενόχους ή αποδιοπομπαίους τράγους, δέχεται αδιαμαρτύρητα, ακόμα και χειροκροτεί, κάθε αυταρχικό, αστυνομικού τύπου μέτρο.

ΔΣ ΕΝΙΘ – Για τα τέστ κορονοϊού που δεν γίνονται στο υγειονομικό προσωπικό


Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να μην εγκρίνεται από τις Επιτροπές Λοιμώξεων και να μη διενεργείται εξέταση (test) για τον ιό SARS-CoV-2 στο υγειονομικό προσωπικό, που εμφανίζει συμπτώματα η έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Υπάρχουν πολλές αναφορές από συναδέλφους, που κάποιοι εργάζονται σε τμήματα που περιθάλπουν ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι προσέρχονται στις Επιτροπές Λοιμώξεων του νοσοκομείου τους και εκεί τους αρνούνται να γίνει ο αναγκαίος έλεγχος. Χαρακτηριστικά, στο ΑΧΕΠΑ είπαν σε συνάδελφο  ότι δεν μπορεί να κάνει έλεγχο γιατι τα test είναι πολύ λίγα και φτάνουν μόνο για όσους είναι διασωληνωμένοι.

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση λέει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει επάρκεια σε tests (προφανώς συμπεριλαμβάνοντας και τον ιδιωτικό τομέα).