Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Η στήριξη των ομίλων βάζει φωτιά στο λαϊκό εισόδημα


«Υπεράνω όλων» ο δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο, λέει η κυβέρνηση, μέτρα «στα όρια της ΕΕ» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

 

INTIME NEWS

Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζει να τρέχει η ακρίβεια που εξαερώνει το λαϊκό εισόδημα, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός καλείται μόνιμα να πληρώνει με νέες θυσίες και την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως και την καπιταλιστική κρίση.

Ηδη οι εργαζόμενοι μετρούν δύο μισθούς χαμένους τον χρόνο - πάνω από 1.800 ευρώ με συντηρητικούς υπολογισμούς - από το μπαράζ ανατιμήσεων, με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, ο επίσημος πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Δεκέμβρη του 2021 για όγδοο μήνα, φτάνοντας στο 5,1%, ιστορικό υψηλό πολλών χρόνων, ενώ όπως όλα δείχνουν το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί στη διάρκεια όλου του 2022.

Οι ανατιμήσεις βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβρη, σε ετήσια βάση, ως εξής:

  • 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.
  • 18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 45%, φυσικό αέριο 135,7%, πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%, ενοίκια κατοικιών 0,5%.
  • 10% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 21,7%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, καινούργια αυτοκίνητα 7,7%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 19,6%.
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.
  • Τέλος, στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια καταγράφηκαν ανατιμήσεις 1,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις για το 2021 σε μέσα επίπεδα 12μήνου διαμορφώθηκαν σε 1,2%.

Διαχρονικά συμπεράσματα της επαναστατικής πάλης


Με αφορμή τα 30 χρόνια από το 14ο Συνέδριο ανασυγκρότησης του ΚΚΕ μετά την κορύφωση της εσωκομματικής του κρίσης

 

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 17/12/1991, την προηγουμένη της έναρξης του 14ου Συνεδρίου
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 17/12/1991, την προηγουμένη της έναρξης του 14ου Συνεδρίου
Πριν 30 χρόνια πραγματοποιήθηκε το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Δεκέμβρης 1991), το οποίο χαρακτηρίστηκε συνέδριο ανασυγκρότησης του Κόμματος μετά από μια βαθιά ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική κρίση που κατέληξε στη διάσπαση του Κόμματος τον Ιούλη του 1991, με την αποχώρηση μεγάλου μέρους των μελών της ΚΕ που είχαν εκλεγεί στο 13ο Συνέδριο, τον Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς.

Με το 14ο Συνέδριο θα λέγαμε ότι κλείνει μια περίοδος στην Ιστορία του Κόμματος, που την αρχή της συμβολικά μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην de facto κατάκτηση της νομιμότητας στη δράση του αμέσως μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα τον Ιούλη του 1974.

Η ιστορική έρευνα αυτής της περιόδου (1974 - 1991) και η συγγραφή της αποτελεί τρέχον καθήκον γενικότερα για την ΚΕ του Κόμματός μας, με τη συμβολή του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Πρόκειται για πολύ απαιτητικό καθήκον που θα πάρει χρόνο. Εχει αρχίσει η προεργασία συγκέντρωσης - επεξεργασίας - μελέτης εκείνου του αρχειακού υλικού που αφορά τις προγραμματικές και ειδικότερες πολιτικές επιλογές του Κόμματος, της διάχυσης αυτών των επιλογών στην ΚΝΕ, της εξειδίκευσής τους ως γραμμής πάλης των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, στα κινήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των αγροτών, στο γυναικείο κίνημα, στο μαθητικό, στο φοιτητικό, σε μέτωπα πάλης όπως ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον πολιτισμό κ.α.

Φυσικά, η δράση του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, της ΚΝΕ, όπως και για τις προηγούμενες περιόδους της Ιστορίας του, διερευνάται σε συνάρτηση με τις συνολικότερες εγχώριες αλλά και περιφερειακές - διεθνείς κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες, μεθοδολογία που πιστά ακολουθήθηκε στη συγγραφή των Τόμων Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1 και Γ2, που καλύπτουν όλη την περίοδο από την ίδρυση του ΚΚΕ έως και την επαναφορά του αστικού κοινοβουλευτισμού με συναίνεση μεταξύ της στρατιωτικής δικτατορίας και της αστικής πολιτικής ηγεσίας το 1974.

«Είμαι κομμουνιστής. Είμαι αγάπη απ’ την κορφή ως τα νύχια…»


Σαν σήμερα, στις 15 του Γενάρη 1902, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο μεγάλος ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Ναζίμ Χικμέτ. Τούρκος στην καταγωγή, μα παγκόσμιος για το ποιητικό του έργο και για την αγωνιστική στάση που ακολούθησε στη ζωή του, τόσο άρρηκτα και τα δυο συνυφασμένα με την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

«Αν δούλεψες σαν κομμουνιστής,
αν σκέφτηκες σαν κομμουνιστής,
αν αγάπησες σαν κομμουνιστής,
αν πάλεψες σαν κομμουνιστής,
αν έζησες σαν κομμουνιστής,
είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του 20ού αιώνα».

Ο Ναζίμ Χικμέτ ήταν κομμουνιστής. Πλήρωσε τους αγώνες, τα οράματα και τις κομμουνιστικές ιδέες του με μακρόχρονο εγκλεισμό στις απάνθρωπες φυλακές της Τουρκίας, με τον πρόωρό θάνατό του εξόριστος στην ΕΣΣΔ, με αφαίρεση της ιθαγένειάς του, από το δικτατορικό αλλά και από το «δημοκρατικά» σκοταδιστικό καθεστώς της Τουρκίας.

Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε σε ηλικία 17 ετών.

Το 1923 οργανώνεται στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ» Τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν φαινόμενα διαπλοκής αναδεικνύει το πόρισμα του ΚΚΕ

 

Από τις εργασίες της Εξεταστικής 
Από τις εργασίες της Εξεταστικής
Πηγή: Eurokinissi

 

Mε τις εργασίες της Εξεταστικής για τη «λίστα Πέτσα» να επιβεβαιώνουν ότι αυτού του είδους οι Επιτροπές δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους δεδομένους κάθε φορά συσχετισμούς και τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες, παραδόθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα πορίσματα των κομμάτων.

Η κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο αρνήθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο, αλλά απέτρεψε να κληθούν να καταθέσουν τα πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ την περίοδο της πανδημίας, όπως ο Στ. Πέτσας, βάζοντας ταφόπλακα στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να φέρει την Εξεταστική στα μέτρα της διπολικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, εστιάζοντας αποκλειστικά στη «λίστα Πέτσα» και στις δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου. Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για «στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ» καθώς χρησιμοποίησε το δημόσιο χρήμα «ως επιβράβευση για τη δημόσια εξύμνηση αυτής και του πρωθυπουργού προσωπικά και ταυτόχρονα ως μέσο φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών». Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως δεν προέκυψαν μόνο πολιτικές ευθύνες, «αλλά προέκυψαν ενδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κρίση ύπαρξης βάσιμων υπονοιών για την τέλεση ποινικά αξιόποινων πράξεων και να προκαλέσουν, μετά από ιδιαίτερη έρευνα, από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ποινική δίωξη εναντίον των δραστών αυτών των πράξεων».

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 15 -16 Γενάρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 15-16 Γενάρη:

  • Πλατύ άνοιγμα – κάλεσμα του ΚΚΕ στον αγώνα για την προστασία του λαού από την πανδημία: Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την «ανοσία»! Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος «ιός».

  • Υγειονομικοί – σωματεία – φορείς – μαθητές: Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, μαζικές μεταφορές.

  • Ακρίβεια – αυξήσεις στο ρεύμα: Η πολιτική στήριξης των ομίλων βάζει φωτιά στο λαϊκό εισόδημα.

  • Άρθρο: Διαχρονικά συμπεράσματα της επαναστατικής πάλης. Με αφορμή τα 30 χρόνια από το 14ο Συνέδριο ανασυγκρότησης του ΚΚΕ μετά την κορύφωση της εσωκομματικής κρίσης.

  • Εξελίξεις στο Καζακστάν: Τα τεράστια λαϊκά προβλήματα που έχει προκαλέσει η καπιταλιστική παλινόρθωση είναι η ρίζα των μεγάλων κινητοποιήσεων. Συνέντευξη με τον Ελ. Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

  • Ο «Ριζοσπάστης» στα «Πετρέλαια Καβάλας»: Οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν, έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

  • Οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ: Στο 103,09% το πανελλαδικό πλάνο λίγο πριν το «νήμα».

  • Βουλή: Το πόρισμα του ΚΚΕ στην Εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα».