Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 Ο λαός να μην διαλέξει ανάμεσα στους ευρωατλαντικούς και τη Ρωσία που αιματοκυλούν τους λαούς (VIDEO)

 

 
 

Είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος που εξυπηρετεί συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, επισήμανε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1, το πρωί της Τετάρτης 9 Μάρτη, αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος γίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας και διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που έχουν εδώ και χρόνια, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής.

Η Ελλάδα πρέπει να ταχθεί κατά του πολέμου και ν’ απεμπλακεί από αυτόν, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς επίσης και την πολιτική ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ που έχουν κάνει ακριβώς τα ίδια με τη Ρωσία, κατά των λαών της της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας, κ.λπ. Ο λαός να μην διαλέξει ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που αιματοκυλούν τους λαούς, κατέληξε η Λ. Κανέλλη. 

902gr

H «σωστή πλευρά» των ηλιθίων της Ιστορίας

 

- του Γιώργου Μαργαρίτη*
*Από το facebook του Γιώργου Μαργαρίτηκαθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με βάση την κοινή λογική οι συμμαχίες που συνάπτει ένα κράτος γίνονται για να προστατεύσει το κράτος αυτό τα εθνικά του συμφέροντα.
 
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Στο μακρύ αυτό διάστημα το ΝΑΤΟ δεν προστάτευσε ούτε στο ελάχιστο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Αποκορύφωμα της αδιαφορίας “φίλων και συμμάχων” η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στα 1974 και η ουδέτερη στάση του ΝΑΤΟ στις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις. Παρόλα αυτά η ελληνική άρχουσα τάξη διαχρονικά και ανεξάρτητα από το χρώμα των κυβερνήσεων ομνύει στο ΝΑΤΟ, δίνει γη και ύδωρ πριν τα ζητήσουν οι σύμμαχοι και εμπλέκει την χώρα μας με κάθε τρόπο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις εγκληματικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Το δίλημμα είναι ένα: Mε τους ιμπεριαλιστές ή με τους λαούς!

 

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ν. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αναδημοσιεύεται από το odigitis.gr

Τι είναι αυτό που λείπει σήμερα και δύο λαοί, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που έζησαν για 7 δεκαετίες μαζί, με ειρήνη και ευημερία, αιματοκυλούνται; Λείπει ο σοσιαλισμός, το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, η ΕΣΣΔ, η ισότιμη ένωση σοσιαλιστικών κρατών στην οποία οι λαοί, τα έθνη και οι εθνότητες που την αποτελούσαν ζούσαν ειρηνικά και ισότιμα. Είναι αυτό που είπε πρόσφατα σε ένα ελληνικό κανάλι μια Ουκρανή: «Δεν έχω καταλάβει τι πόλεμος είναι αυτός. Εμείς που ζούμε εδώ μεγαλώσαμε σε μία ηρεμία, ξέρετε, επί Σοβιετικής Ένωσης». Ο σοσιαλισμός ανατράπηκε πριν από 30 χρόνια, και μέσα από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό ξεπήδησε ένας νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αλήθεια!

Επτά ΝΑΤΟικά ψέματα με αφορμή την Ουκρανία


Πηγή: Associated Press

Ψέμα 1ο: «Το ΝΑΤΟ δεν απειλεί κανέναν»

Ας ρωτήσουμε για αυτό τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, τον λαό του Αφγανιστάν, τον λαό του Ιράκ, της Λιβύης, τον λαό της Κύπρου που βρίσκεται υπό κατοχή από «ΝΑΤΟική σύμμαχο χώρα». Αλλά και τον λαό της Ουκρανίας, που έχει γίνει σάκος του μποξ τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη, μετρώντας χιλιάδες νεκρούς. Το ΝΑΤΟ ήταν, είναι και θα είναι επιθετική συμμαχία, συμμαχία πολέμου, ποτέ δεν ήταν «αμυντική». Το ΝΑΤΟ, επίσης, όχι μόνο δεν αυτοδιαλύθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά επεκτάθηκε προς ανατολάς, κόντρα σε όσα είχαν δεσμευτεί τη δεκαετία του '90 οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αφού παζάρεψαν για ένα χρονικό διάστημα με τους Ρώσους καπιταλιστές την πιθανότητα ένταξης και της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, στη συνέχεια, όταν αυτό δεν βγήκε, διαμόρφωσαν πολεμικό δόγμα με τις κάνες στραμμένες στην Ρωσία αλλά και στην Κίνα.

Όταν το ΝΑΤΟ σου λέει ότι «δεν είναι αυτό που νομίζεις» (ΦΩΤΟ)

 

 

Σε ένα από τα πολλά, πανομοιότυπα non paper που κυκλοφορούν σε ελληνικές ιστοσελίδες, σε σχέση με «τα ψέματα που έχουμε πιστέψει για την Ουκρανία» αναφερόταν ότι δεν πρέπει να πολυπιστεύει κανείς ότι υπάρχουν φασιστικές ομάδες στην Ουκρανία, ενώ -για να μην έχει κανείς την απορία από πού προέρχεται το non paper- ο ρόλος του ΝΑΤΟ περιγράφεται σαν μην έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά στην Ουκρανία.

Ας δούμε δύο αναρτήσεις στο twitter στις 8 Μαρτίου.

Σε ανάρτηση του ο επίσημος λογαριασμός του ΝΑΤΟ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (τι ευαισθησία!!!!!), αναφερόταν στις γυναίκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς τα έφερε όμως η ζωή και στην ανάρτηση του το ΝΑΤΟ επέλεξε μια γυναίκα στη στολή της οποίας μαζί με το εθνόσημο της Ουκρανίας, ήταν διακριτό το ναζιστικό σύμβολο του «Μαύρου ήλιου». Το ΝΑΤΟ κατέβασε την ανάρτηση του μετά από μεγάλες αντιδράσεις χρηστών.

34ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Εργατική Ενότητα»: Μπορούμε να έχουμε ένα Εργατικό Κέντρο με προμετωπίδα τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων

 

 

Στις 10, 11 και 13 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί το 34ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Παλεύουμε και επιδιώκουμε να γίνει ένα Συνέδριο μαζικό, δημοκρατικό, εφαλτήριο αντεπίθεσης των εργαζομένων της πόλης μας. Ανοιχτό για όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντας την ενημέρωσή τους για τη συζήτηση που θα γίνει, για τις αποφάσεις που θα παρθούν.

Να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο χωρίς νοθείες, χωρίς εργοδοτικές παρεμβάσεις, να εκφραστεί ο πραγματικός συσχετισμός και η βούληση των εργαζομένων. Να είναι το συνέδριό μας όπως του πρέπει: Σημείο αναφοράς για όλη την εργατική τάξη της πόλης!», επισημαίνει η «Εργατική Ενότητα».

Μισθοφόροι και «εθελοντές» στην υπηρεσία βρώμικων σχεδίων


Μισθοφόρους από διάφορες χώρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αναζητά μέσω των πρεσβειών της η ουκρανική κυβέρνηση, όπως και στην Αθήνα, για να τους εντάξει στη «Διεθνή Αμυντική Λεγεώνα της Ουκρανίας», όπως αναφέρει. Στο μεταξύ εκτιμάται ότι 3.000 Αμερικανοί «εθελοντές» έχουν ζητήσει να μεταβούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Voice of America», πολλοί από τους οποίους είναι «βετεράνοι του Ιράκ» με προϋπηρεσία στο μακέλεμα άλλων λαών.

Επίσημα καμιά χώρα δεν έχει στείλει στρατεύματα (εκτός από εξοπλισμό) στην Ουκρανία. Είναι ωστόσο πάγια τακτική να χρησιμοποιούνται διάφορες ομάδες παραστρατιωτικών και ακροδεξιών, που εμφανίζονται ως «εθελοντές». Μάλιστα, μια σειρά κυβερνήσεις, όπως της Δανίας, έσπευσαν να αποσαφηνίσουν πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για τους πολίτες που πάνε «εθελοντές», ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως».

Παράλληλα, στο διαδίκτυο αναρτούνται αγγελίες για την αποστολή μισθοφόρων, όπως από αμερικανική εταιρεία που παρέχει μισθό 1.000 - 2.000 δολάρια τη μέρα, με άμεση πρόσληψη και προϋποθέσεις ανάμεσα σε άλλα την 5ετή στρατιωτική εμπειρία. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για επικείμενη αξιοποίηση και Σύρων μισθοφόρων από τη Ρωσία, με εμπειρία στις μάχες εντός πόλης, ώστε να αξιοποιηθούν για την κατάληψη ουκρανικών πόλεων.

* * *

Στην Ουκρανία ήδη από το 2014 υπάρχουν αναφορές για τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων. Για παράδειγμα ο Ουκρανός μεγιστάνας των ΜΜΕ Igor Kolomolsky, έμπρακτος υποστηρικτής του Ζελένσκι, χρησιμοποίησε μισθοφόρους για τη διασφάλιση της περιουσίας του και των οικονομικών του συμφερόντων, με δράσεις που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν την επιχείρηση κατάληψης της εταιρείας πετρελαίου «Ukrtransnafta».

«Οι Ελληνες φαντάροι έχουμε δώσει όρκο στην πατρίδα μας, δεν έχουμε συμφωνήσει στα σχέδια των σφαγέων των λαών»

 


Copyright 2022 The Associated

Σε επιστολή του ο Θανάσης Παπαγεωργίου, οπλίτης ιατρός, 50 ΤΥΠ, σημειώνει:

«Είμαι στρατιώτης που υπηρετώ τη θητεία μου στα σύνορα της χώρας και συγκεκριμένα στον Εβρο.

Διαμαρτύρομαι για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καταδικάζω την ενεργοποίηση της Ταχείας Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμμετοχή της μονάδας μου στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και σε τέτοια πιθανότητα επιθυμώ εγώ προσωπικά να μη συμμετέχω.

Οι Ελληνες φαντάροι έχουμε δώσει όρκο στην πατρίδα μας, για την υπεράσπιση του λαού μας, για την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν έχουμε συμφωνήσει στα σχέδια των σφαγέων των λαών που χαράζουν τα σύνορα με αίμα.

Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, δημιούργησε σε εμένα όπως και στους συναδέλφους φαντάρους μεγάλη αναστάτωση. Ερωτήματα όπως "λες να εμπλακεί η χώρα μας;", "θα μπλεχτούμε σε πόλεμο;", "λες να ανοίγει η όρεξη των ΝΑΤΟικών γειτόνων μας για αντίστοιχες ιστορίες;", "πού θα καταλήξει όλο αυτό;", "τι θα ζητήσουν από εμάς τους φαντάρους;" είναι πλέον καθημερινές ανησυχίες.