Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Τι σημαίνει τελικά να ενωθεί η αριστερά;


Έχω ακούσει πολλούς φίλους κι οπαδούς, που χωρίς να σκέφτονται ιδιαίτερα με ταξικό κριτήριο, ρωτάνε: Πότε θα ενωθεί επιτέλους αυτή η αριστερά που είναι δέκα κομμάτια..;”

Για να δούμε όμως με λίγα λόγια τι ακριβώς σημαίνει  το “να ενωθεί η αριστερά” ή για να το θέσω πιο ολοκληρωμένα Τι πάει να πει: “Να ενωθούμε όσοι νιώθουμε αριστεροί;

Μουλωχτοί


Και επαίσχυντοι και μουλωχτοί. Ο λόγος για τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που από χτες φωνάζουν ότι τάχα δεν ήξεραν τίποτα για την αίτηση επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας. Αίτηση που ανακάλεσαν άρον - άρον, κάτω από την γενικευμένη κατακραυγή, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πασπαλίζοντας την κίνησή αυτά και με «παχιά λόγια» όπως ότι «το έγκλημα της Μανωλάδας δεν παραγράφεται»! Βέβαια, όπως γράφτηκε χτες, εδώ και τρεις μήνες, μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δηλώσει ρητά ότι δεν πρόκειται να ζητήσει επανεξέταση, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργάτες γης. Το γεγονός ότι δεν το έκανε, δείχνει ότι τόσους μήνες το «ζύγιζε» το πράγμα και στο τέλος πήγε να το διευθετήσει στα «μουλωχτά». Πιάστηκε όμως «με τη γίδα στην πλάτη» και η συνέχεια είναι γνωστή...

Οι «κοινωνικές ευαισθησίες» των πολυεθνικών



«...Σε λίγο τα σχολεία μας θα γράφουν "Coca - Cola"», είναι ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν στις κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, δίπλα στις διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, για ολόπλευρη μόρφωση, διαβλέποντας και καταδικάζοντας την πολιτική που σπρώχνει τα σχολεία στην αγκαλιά των «χορηγών», που ανοίγει τις πόρτες τους στις επιχειρήσεις για να παρέμβουν άμεσα στο περιεχόμενο της μόρφωσης και στις συνειδήσεις των παιδιών. Σήμερα, για την ακρίβεια από το 2012, υπάρχουν σχολεία που φέρουν τη «σφραγίδα» της συγκεκριμένης πολυεθνικής, χωρίς βέβαια να είναι η μοναδική που αναπτύσσει τέτοια δραστηριότητα στο χώρο της Εκπαίδευσης. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Το σχολείο που Θέλεις» της «Coca - Cola», που από την εταιρεία πλασάρεται ως «μια δράση για τη νέα γενιά και για ένα καλύτερο μέλλον». «Το πρόγραμμα "Το Σχολείο που Θέλεις" προβλέπει την επιχορήγηση επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών σε σχολικά κτίρια και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία από το 2012, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Μέχρι σήμερα, μέσα από μία επένδυση που ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο, έχουμε ανακαινίσει 13 σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, βελτιώνοντας την εκπαιδευτική εμπειρία 4.500 μαθητών κάθε χρόνο!», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Αποτέλεσμα του βάρβαρου συστήματος ο θάνατος 42χρονης εργαζόμενης

 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ»


Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της 42χρονης εργαζόμενης σε κατάστημα της «Καρυπίδης» στα Γιαννιτσά εκφράζει η διοίκηση του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στην επιχείρηση, σημειώνοντας πως είναι αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου συστήματος.

«Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν σε απελπισία τους εργαζόμενους.