Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Το αυθόρμητο, το συνειδητό και η εκτίμηση της στιγμής (με αφορμή τον Δεκέμβριο του 2008)




Το αυθόρμητο, το συνειδητό και η εκτίμηση της στιγμής (με αφορμή τον Δεκέμβριο του 2008) – του Γεράσιμου Χολέβα

 

9 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

 

  

 «Ένας μπάτσος σκότωσε έναν πιτσιρικά στα Εξάρχεια. Ακόμα δεν είναι γνωστό πώς έγινε». Η πρώτη είδηση, η πρώτη πληροφορία. 9 χρόνια πριν. 

   Η συνέχεια γνωστή. Δολοφονία από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια. Νεκρός ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Ακολούθησε οργή, σκέψη και πολλές αντιδράσεις.  

   Τα «πώς» και τα «γιατί» της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, σε επίπεδο γεγονότων, έχουν απαντηθεί, αλλά η συζήτηση για τον Δεκέμβριο του 2008 δεν έχει κλείσει. 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Πανελλαδική κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα


Στις 15 Δεκέμβρη στις 5 μ.μ. οι συνταξιούχοι από όλες τις γωνιές της χώρας μας δίνουμε αγωνιστικό "παρών" στην πλ. Συντάγματος στην Αθήνα.



Μαζικά αγωνιστικά υπερασπιζόμαστε τις συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας που τα πληρώσαμε με το μόχθο της ζωής μας και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή.
Η κυβέρνηση, με άλλοθι τα επιδόματα φτώχειας από τις σφαγιασμένες μας συντάξεις και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, εγκαινιάζει νέες τακτικές προπαγάνδας για να κρύψει τις νέες θανατηφόρες περικοπές, τη νέα καρατόμηση που ετοιμάζει, με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της "προσωπικής διαφοράς" σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία, με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ.

Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι


Το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, ήταν σε πλήρη εξέλιξη συνεδρίαση της Ολομέλειας, συζητώντας Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ σχετικά με την ...έλλειψη «στρατηγικής της κυβέρνησης», στο «διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης». Παρ' όλα αυτά, μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε την τροπολογία, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου. Ολα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και ναζιστική Χρυσή Αυγή, δεν έβγαλαν άχνα, ούτε για τα «μάτια του κόσμου». Την ίδια στάση κράτησαν και όταν όλη την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση είχε εξαπολύσει τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους απολυμένους και τους ανέργους της επιχείρησης «Καρυπίδης» (σήμερα «Market In») στα Γιάννενα, στους εστιακούς φοιτητές και εργαζόμενους των εστιών, αλλά και ενάντια σε όσους αντιδρούν στους πλειστηριασμούς. Δεν είναι τυχαίο. Γιατί καλές οι «σφοδρές» αντιπαραθέσεις, οι «υψηλοί» τόνοι και η σκανδαλολογία για ό,τι βάλει ο νους τους, αλλά όταν πάμε στο «διά ταύτα» του κεφαλαίου, εκεί είναι όλοι μαζί ζυγισμένοι - στοιχισμένοι στις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, όπως είναι το χτύπημα της απεργίας και της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι θα ακυρώσουν κάθε προσπάθεια να μπει εμπόδιο στην πάλη τους


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής
Eurokinissi
Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής
Αυτήν τη στιγμή έξω από το υπουργείο Εργασίας, από το Μαξίμου, έξω από τη Βουλή, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε δεκάδες πόλεις το απόγευμα, διαδηλώνουν μαχητικά χιλιάδες λαού. Θα ήθελα, λοιπόν, με την παρέμβασή αυτή, σήμερα εδώ στο Κοινοβούλιο, λιγάκι να σας προσγειώσω από το Διάστημα και τους δορυφόρους σε κάπως πιο γήινα ζητήματα, σε ζητήματα που έχουν ξεσηκώσει αυτή τη θύελλα των αντιδράσεων από εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και που βέβαια δεν μπορεί να επιλύονται αυτά με μέτρα καταστολής.
 
Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο
 
Κύριοι της κυβέρνησης, συμπεριφέρεστε σαν τον κλέφτη, που τον πιάνουν στα πράσα και αφήνει κάτω τα κλοπιμαία για να επανέλθει. Ετσι και σεις. Σαν τον κλέφτη φέρατε νυχτιάτικα την τροπολογία για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο και νύχτα βέβαια την αποσύρατε πάλι, για να τη φέρετε βέβαια σε λίγες μέρες αργότερα.

Σας μάθαμε πια. Κι ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας, όπως όλοι θυμόμαστε, Πάσχα έφερε και ψήφισε το νόμο που έβαλε την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι «επιτυχίες» της κυβέρνησης είναι θηλιά για το λαό



 
Στον προκλητικό εξωραϊσμό της τεχνικής συμφωνίας που συνομολόγησε με τους «θεσμούς» για την ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης» επιμένει η κυβέρνηση. 
Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε χτες ότι «η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση»! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπέρασε ως ασήμαντη λεπτομέρεια ότι το τίμημα της «επιτυχίας» είναι βαρύ για το λαό και συνίσταται στην ολόπλευρη εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που έχουν παρθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ταυτόχρονα με τα μέτρα για την «ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις», τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Μέτρα που περιλαμβάνουν και τους πλειστηριασμούς, για τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει στην άθλια προπαγάνδα ότι δεν αφορούν στη λαϊκή κατοικία. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά αυτήν την επιχειρηματολογία που κυριολεκτικά είναι προκλητική για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
 

Για τη βρώμικη δουλειά


Από την μαχητική κινητητοποίηση των συνδικάτων στην Αθήνα στις 5/12 
 
Από την μαχητική κινητητοποίηση των συνδικάτων στην Αθήνα στις 5/12
Για να προχωρήσει η βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, στην προκειμένη περίπτωση το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, εκτός από άθλιες μεθοδεύσεις απαιτείται εξίσου άθλιο «περιτύλιγμα». Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι «διακρίνεται» και στα δύο πεδία της αθλιότητας...

Μια μέρα αφότου κατέθεσε σαν τον κλέφτη - και στη συνέχεια απέσυρε μόνο προσωρινά - την τροπολογία για το ξήλωμα της απεργίας, η κυβέρνηση με την επιχειρηματολογία της απογειώνει την πρόκληση.