Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΜΕΡΙΣΜΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ Μερίσματα, κερδοφορία και «διευκολύνσεις» στους ομίλους - Αφαίμαξη και ανασφάλεια για τον λαό


Πηγή: Eurokinissi

 

Όπως δημοσιεύεται τις τελευταίες μέρες η «Αττική Οδός» μοίρασε 516 εκατομμύρια στους μετόχους της (Ελλακτωρ, ΑΒΑΞ) για την περίοδο από το 2019 έως το 2023.

Η καθαρή κερδοφορία της εταιρίας, που διαχειρίζεται έναν από τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας, για το 2023 διαμορφώνεται στα 83,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 24,6% συγκριτικά με το 2022!

Τη στιγμή που ο λαός «βασανίζεται» από την τεράστια ακρίβεια στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στα έξοδα κίνησης και ο μίσος πληθυσμός της χώρας δεν μπορεί να πάει ούτε μια μέρα διακοπές λόγω και των πανάκριβων εισιτηρίων - διοδίων οι επιχειρηματικοί όμιλοι κερδοφορούν και μοιράζουν εκατομμύρια στους μετόχους κοινωνικά παράσιτα. 

Κανένας συμβιβασμός με την «κανονικότητα» της φτώχειας, αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματα

 


Ολο και περισσότερα είναι τα στοιχεία από την επικαιρότητα, που επιβεβαιώνουν ότι τα «χειρότερα» για τον λαό από την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ είναι μπροστά. Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης άλλωστε, ο λαός βιώνει την ακρίβεια που θερίζει το εισόδημά του, τους «κόφτες» σε βασικές του ανάγκες για να τα βγάλει πέρα.

Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία 4 στους 10 Ελληνες (38,2%) αδυνατούν να έχουν ένα κανονικό γεύμα ανά δεύτερη μέρα! Και αυτό ήρθε να συμπληρώσει τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που δείχνουν ότι έχει πέσει «μαχαίρι» ακόμα και στην αγορά τροφίμων, ενώ ένας στους δύο δηλώνουν ότι είναι «όνειρο θερινής νυκτός» οι καλοκαιρινές διακοπές, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος. Επιπλέον, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν, σε συνθήκες που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της παρατεταμένης υπερβολικής ζέστης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας, το 71% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως εστίαση, διακοπές, ταξίδια κ.ά. Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 27% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του. Οσον αφορά τις διακοπές: 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024, ενώ 1 στους 3 δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες. Οι κύριοι λόγοι, εκτός από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, είναι τα αυξημένα κόστη στα εισιτήρια και στη διαμονή.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ & ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ Θ. Δημουλάς: Μην τολμήσει η κυβέρνηση να το φέρει προς ψήφιση - Παραδίδει τον τομέα στους ιδιώτες και τις ΜΚΟ (AUDIO)

 

 
 

Την κυβέρνηση που με ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα που φέρνει, επιχειρεί να κλείσει τις δημόσιες δομές ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης και να παραδώσει τον τομέα της ψυχικής υγείας στους ιδιώτες, τις ΜΚΟ και τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, κατήγγειλε ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Υπογράμμμισε πως με βάση το νομοσχέδιο καταργούνται τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αττικής (Δαφνί) και της Θεσσαλονίκης, τα εντάσσει μαζί με τα κέντρα ψυχικής υγείας και τα κέντρα απεξάρτησης, σε ένα δίκτυο, όπου οι ΜΚΟ, οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και οι ιδιώτες θα μπουν στο παιχνίδι του κέρδους που έχει ο χώρος της ψυχικής Υγείας. «Η ψυχική υγεία και η απεξάρτηση κοστίζει στο κράτος» επισήμανε, οπότε η κυβέρνηση πιστή στη λογική κόστους οφέλους, παραδίδει τον τομέα στους ιδιώτες.

Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Η «Ατέλειωτη Εκδρομή» ενός «Αγύριστου κεφαλιού»

 


Επιτέλους, ένα απόγευμα μετά από χρόνια, ξανασυναντηθήκαμε στην Κομοτηνή. Ο Γκαϊφύλλιας από το Σουφλί του Εβρου, αυτός ο ξεχωριστός καλλιτέχνης και πολύτιμος φίλος, ο τραγουδιστής, ο συνθέτης, ο στιχουργός, ο συγγραφέας, ο εκδότης, μου χάρισε μια μεγάλη αγκαλιά και μια ενδιαφέρουσα κουβέντα. Ανθρωπος μαχητικός, ασυμβίβαστος, έντιμος, δίκαιος και βαθιά καλλιεργημένος. Χαμογελαστός και πράος, στην πρώτη εντύπωση, αλλά και μόνιμα ριψοκίνδυνος, γοητευτικά καυστικός, σίγουρα δυναμικός έως και θυελλώδης. «Πολιτικό ραψωδό» τον έλεγε η Οριάννα Φαλάτσι.
  • Δεκαπέντε χρόνια πάλεψε και τελικά το κατάφερε να «ζωντανέψει», έπειτα από αιώνες, το μοναδικό σωζόμενο αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας της Θράκης.
  • Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας μελοποίησε και ερμήνευσε σημαντικούς ποιητές και στιχουργούς, όπως Κ. Καρυωτάκη, Μιχ. Κατσαρό, Γ. Δροσίνη, Γ. Σουρή, Γ. Ρίτσο, Κ. Βάρναλη, Μ. Γκανά, Ν. Χικμέτ, Τζ. Ρούμι, Μ. Ελευθερίου κ.ά.
  • Στη μουσική πορεία του συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του (ανάμεσά τους ο Ξυλούρης, ο Ζωγράφος, η Σαμίου, η Δημητριάδη, η Κωχ, ο Καλογιάννης) και έχει σφραγίσει με τις μουσικές και την ιδιαίτερη ερμηνεία του τραγούδια όπως η «Εκδρομή» σε ποίηση Μ. Ελευθερίου, η «Πρέβεζα» του Καρυωτάκη κ.ά.
  • Κάποτε τον χειμώνα του 1968, όταν υπηρετούσε στο τάγμα ανεπιθύμητων «Παύλος Μελάς» των Σερρών, τόλμησε να τραγουδήσει μπροστά στον χουντικό Ζαγοριανάκο (αυτόν του «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν») το «Βιετνάμ γιε-γιε» του Σαββόπουλου.
  • Το 2008 ανέβασε σε μορφή λαϊκού ορατορίου το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Ηλιος ο Ηλιάτορας» σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.
  • Εχει κάνει καταπληκτικές μουσικές εκπομπές στην ΕΡΑ Κομοτηνής και έχει γράψει μουσική και τραγούδια για θεατρικά έργα που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
  • Στα τριάντα του και μέσα στη μεγάλη επιτυχία, ο τραγουδοποιός επιστρέφει στην Κομοτηνή, για να συνεχίσει τη ζωή του όπως την ήθελε. Ανοίγει ένα δισκοπωλείο, το περίφημο «Κύτταρο», έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, που γίνεται το σαλόνι του, η έδρα των εκδόσεών του, αλλά και μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για όλη την περιοχή της Θράκης.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 13 - 14 Ιούλη 2024

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 13 - 14 Ιούλη 2024:

 

  • Περιπέτειες για τους λαούς προμηνύει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Επαγρύπνηση και λαϊκή δράση ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή. 
  • Αποφάσεις - εφιάλτης: Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, οδηγούν σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση. Ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» διεκδικεί η κυβέρνηση, φέρνοντας τον λαό μπροστά σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Ζητά αύξηση πολεμικών δαπανών για το ΝΑΤΟ, υπογράφει για «στρατιωτικό διάδρομο» από την Ελευσίνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και βορειότερα. Δυσθεώρητα εξοπλιστικά προγράμματα και δεκάδες δισ. ευρώ για το καθεστώς Ζελένσκι. Προς επέκταση του πολέμου, με παροχή F-16 στην Ουκρανία και αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία. «Ακρογωνιαίος λίθος» τα πυρηνικά.
  • Συναγερμός και γενική απεργιακή κλιμάκωση για τη ΛΑΡΚΟ. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση τις απολύσεις μετά την απαράδεκτη δικαστική απόφαση! Γενική απεργία στη Λοκρίδα και συγκέντρωση στο εργοστάσιο αν επιχειρηθούν οι απολύσεις. «Όλοι κανονικά στις βάρδιες και την εργασία μας», διαμηνύουν τα σωματεία. Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό στη Λάρυμνα, μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής.