Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Μπλακάουτ για τα νοικοκυριά για να θωρακιστούν οι «πράσινες» μπίζνες

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Την πρότασή της για έκτακτα μέτρα μείωσης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα μείγμα που:

- Από τη μία επιβάλλει μπλακάουτ στις ανάγκες των νοικοκυριών για θέρμανση και ρεύμα τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις ώρες που στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές έχουν ανέβει πολύ λόγω ζήτησης. Ουσιαστικά, τις συγκεκριμένες ώρες της μέρας επιδιώκουν να μειώσουν τη ζήτηση για να συγκρατήσουν τιμές και όγκο κατανάλωσης, φορτώνοντας και έτσι τα σπασμένα στους λαούς για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

- Από την άλλη, με μια σειρά «ρυθμίσεων» στην αγορά, επιχειρούν να «ανακατανείμουν» ανάμεσα στους ομίλους τα τεράστια κέρδη των παραγωγών Ενέργειας, να θωρακίσουν την κερδοφορία και τα επενδυτικά τους σχέδια, ιδιαίτερα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταστροφική για τον λαό «πράσινη μετάβαση» με απευθείας ενισχύσεις και προνόμια στους ομίλους.

Αυτό το επιδιώκουν, όπως οι ίδιοι ομολογούν στο σχέδιο της Κομισιόν, μέσα από «την ανακατανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα στους τελικούς καταναλωτές». Οπου, βέβαια, τελικοί καταναλωτές δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι βιομηχανίες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτή η ανακατανομή των κερδών θα γίνεται με βάση το καύσιμο που χρησιμοποιούν για να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια, με κριτήριο το υπέρογκο κόστος του φυσικού αερίου, αλλά και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Από σήμερα και για τρεις μέρες μεταφέρει τον παλμό του στη Θεσσαλονίκη

 

Το Σάββατο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου», όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

 

Από σήμερα και για τρεις μέρες ο παλμός του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» χτυπά ηχηρά στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, μεταφέροντας το σύνθημα: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, με την πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι σημερινές εκδηλώσεις, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του μεγάλου ηθοποιού, σκηνοθέτη και συντρόφου Κώστα Καζάκου, ενώ η οικονομική στήριξη του Φεστιβάλ που συγκεντρώθηκε για χτες, Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, αφιερώθηκε στην πορεία και το έργο του.

Η χτεσινή μέρα ήταν μέρα εντατικής δουλειάς από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ και του Κόμματος, που φρόντισαν ώστε να είναι όλα έτοιμα για να ανοίξει σήμερα τις πύλες της η «κόκκινη πολιτεία» στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Καμία ευθύνη!

 

 

Για τις τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα, που αυξάνονται με ξέφρενους ρυθμούς, καμιά ευθύνη δεν έχει ο λαός, που δίκαια παλεύει για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης από την ακρίβεια, ενίσχυση των μισθών και του εισοδήματός του. Αυτόν τον αγώνα συνεχίζουν σήμερα συνδικάτα και φορείς, με συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, ενώ προετοιμάζουν και απεργία.

Η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων και η «ενιαία αγορά», το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση», όλα αυτά δηλαδή που ευθύνονται για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, έχουν την υπογραφή της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της.

Οι ίδιοι, μαζί με τους ατλαντικούς συμμάχους τους, ευθύνονται και για το φούντωμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οδήγησαν στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας νέες ανατιμήσεις στην Ενέργεια. Πάει πολύ λοιπόν η κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο και να εκβιάζει τον λαό ότι «όποιος δεν προσαρμοστεί θα πεθάνει».