Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 25-5-2020




 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 25-5-2020

  1. Να τεθεί ως θέμα Εκτός Ημερήσιας Διάταξης το πρόβλημα του Γ΄ Γυμνασίου Ωραιοκάστρου. Να συμμετάσχει στη τηλεδιάσκεψη ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γ΄ Γυμνασίου.
  2. Να αποφασιστεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, αποκλειστικά με θέμα τα προβλήματα των σχολείων του Δήμου μας. Να συμμετέχουν η Ενωση Γονέων και οι Σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών.
  3. Να ελέγξετε τις στάσεις ιδιαίτερα στην περιοχή της Νεοχωρούδας και τα φανάρια. ΄Όχι ότι αλλού είναι καλύτερα, αλλά εκεί είναι εντονότερο το πρόβλημα.
  4. Η κοπή των άρρωστων δέντρων προχωράει αργά στην περιοχή Παλαιοκάστρου - Νεοχωρούδας. Πρέπει να πιέσετε για επιτάχυνση των εργασιών και την ολοκλήρωσή τους στην περιοχή του Πεντάλοφου.

Η πανδημία είναι ευκαιρία – Κατά 434 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι οι δισεκατομμυριούχοι στη διάρκεια του λοκντάουν στις ΗΠΑ



Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έγιναν πλουσιότεροι κατά 15% σε αυτούς τους δύο μήνες, κατέχοντας συνολικά 3.382 τρις δολάρια από 2,848 τρις που κατείχαν νωρίτερα, ασύλληπτα ποσά που ισοδυναμούν με το ΑΕΠ πολλών χωρών του πλανήτη.

Την ώρα που 40 περίπου εκ. Αμερικανοί μέχρι στιγμής, κυρίως από τις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες χάνουν τις δουλειές τους ως συνέπεια της πανδημίας και του λοκντάουν, οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ βλέπουν τα εισοδήματά τους να εκτοξεύονται στο διάσημα μεταξύ των μέσων Μαρτίου και Μαΐου κατά συνολικά 434 δις δολάρια.

«Μένουμε Δυνατοί για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους»



«Μένουμε Δυνατοί για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», είναι ο τίτλος του νέου 4σέλιδου φυλλαδίου του ΚΚΕ, (δείτε το σε μορφή pdf), με το οποίο απευθυνόμενο στους εργατοϋπαλλήλους, στους άνεργους, στις άνεργες, στους αυταπασχολούµενοι, στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους συνταξιούχους, στους νέοι και τις νέες, αναφέρει τα εξής:

Το ξέσπασµα της πανδηµίας του κορονοϊού ήταν για όλους µια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση.

Όλοι µας δώσαµε την µάχη να βγούµε µε τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την πανδηµία.

Ο χρόνος, που κέρδισε ο λαός, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να στηριχθεί αποφασιστικά το δηµόσιο σύστηµα υγείας, να παρθούν όλα τα αναγκαία µέτρα προστασίας σε κρίσιµους χώρους, όπως τα σχολεία, να εξασφαλιστεί η διενέργεια µαζικών τεστ στον πληθυσµό.

Απ’ την πρώτη στιγµή το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να µείνει δυνατός, να µην υποκύψει στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο και να εναποθέσουν τα πάντα στην “ατοµική ευθύνη”, ώστε να µείνουν στο απυρόβλητο οι µεγάλες κρατικές ελλείψεις.

Η «βαριά βιομηχανία» της εκμετάλλευσης…


 

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να βρεθεί, αλλά εμβόλιο για τη θεραπεία από τον καπιταλιστικό ιό δεν θα βρεθεί αν οι εργαζόμενοι δεν αποφασίσουν να πετάξουν τις καπιταλιστικές βδέλλες από το σβέρκο τους


«Η βαριά βιομηχανία της χώρας», ο Τουρισμός, είναι από τους κλάδους που η κερδοφορία του δεν σταματάει ούτε στα χρόνια της κρίσης.

Πάνω στην ευελιξία στηρίζεται το τουριστικό θαύμα.

Η συνταγή για αυτή την κερδοφορία, οι 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.

Η «βαριά βιομηχανία» της εκμετάλλευσης

Οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι ελαστικά απασχολούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν, ακόμη και στην εποχή των κερδών, πρώτοι το μάρμαρο, με προσαρμογή όλης τους της ζωής στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων που τους απασχολούν όποτε, όπως και όπου θέλουν για ένα κομμάτι ψωμί κι αυτό όχι για όλο το χρόνο.

Ευαισθησίες...


Η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Συρίας στον ΟΗΕ, που καταδικάζει το αυθαίρετο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, «έπαιξε», όπως αναμενόταν, από ΜΜΕ και κυβερνητικούς κύκλους. Μόνο που και σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά επιτελεία επιλέγουν «τα καλά και συμφέροντα», για να συγκαλυφθεί η επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για παράδειγμα, η επιστολή του Σύρου αξιωματούχου επισημαίνει σωστά πως «η τουρκική πλευρά επιδιώκει να νομιμοποιήσει και να εδραιώσει το status quo της παράνομης κατοχής στα εδάφη άλλων χωρών, εκτός από την προσπάθεια κατάσχεσης των δικαιωμάτων άλλων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Αλήθεια, όμως, είναι ή δεν είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που συνυπογράφει αποφάσεις του ΝΑΤΟ για τη στήριξη της τουρκικής εισβολής και κατοχής στη Συρία, με μόνη «προϋπόθεση» να τηρεί η Τουρκία τις άθλιες συμφωνίες για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο έδαφός της;

... αλά καρτ
 
Αλλο παράδειγμα είναι όσα γράφει ο Σύρος αξιωματούχος σχετικά με το πώς το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο συνολικά για την περιοχή, σημειώνοντας πως «ένα τέτοιο μνημόνιο σίγουρα θα προκαλέσει νομικά, πολιτικά και πρακτικά προβλήματα στο μέλλον σε περίπτωση συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας».

Να μη χαθεί χρόνος!


Από το πρόσφατο διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη 
Από το πρόσφατο διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη
Πηγή: Eurokinissi

«Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας. Θα πρέπει, όμως, να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη», είπε προχτές ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, καλώντας το λαό να «βάλει πλάτη» για να ξεπεράσει το κεφάλαιο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες την οικονομική κρίση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση ζητάει ξανά από το λαό «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» για τη νέα κρίση και να το κάνει μάλιστα «πειθαρχημένα» και αδιαμαρτύρητα. Να μην πει δηλαδή κουβέντα όταν θα χάνει τη δουλειά του, όταν θα δει το μισθό του να μειώνεται και τη σύμβασή του να διαλύεται, όταν θα αναγκαστεί να κλείσει το μαγαζί του επειδή κατέρρευσε από τα χρέη.

Και βεβαίως, όταν η κυβέρνηση και η ΕΕ θα του στείλουν τη «λυπητερή» για τα μέτρα που τώρα αποφασίζουν, όπου κεντρικό ρόλο παίζουν οι επιδοτήσεις και τα δάνεια στους επιχειρηματικούς ομίλους με εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή με τα λεφτά των λαών.