Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Πίσω από το Άουσβιτς…

 

Σαν σήμερα, πριν από 77 χρόνια , στις 27 Γενάρη 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωνε το Άουσβιτς. Όσα αποκαλύφθηκαν τότε θα θυμίζουν για πάντα εκείνο το ρηθέν: Τα κτήνη είναι δημιούργημα του Θεού, η κτηνωδία είναι έργο των ανθρώπων. Ή για την ακρίβεια εκείνων των υπανθρώπων που ομνύουν στον υπεράνθρωπο για να δικαιολογήσουν την απανθρωπιά τους.

Έχει νόημα να μνημονεύει κανείς την 27η Γενάρη ως Διεθνή Ημέρα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος; Εξαρτάται πως προσεγγίζει κανείς την σημερινή εποχή. Την εποχή των Τραμπ, των Λεπέν, των Ορμπαν, των ναζί της Ουκρανίας, της Χρυσής Αυγής…

Έχει νόημα, αφού εκείνοι που προκάλεσαν τα Άουσβιτς κάθισαν στο εδώλιο και τιμωρήθηκαν, να μνημονεύει κανείς την επιγραφή «η εργασία απελευθερώνει» που δέσποζε στην είσοδο του Άουσβιτς; Εξαρτάται πως εννοεί κανείς την έννοια τιμωρία την εποχή των πνιγμένων προσφύγων στο Αιγαίο, πως εννοεί την «εργασία» την εποχή που 500 Κροίσοι, το 0,000066% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχουν πλούτη τριπλάσια από την Αφρική των 65 χωρών και των 1,3 δις κατοίκων

Οι θρίαμβοι της αστικής τάξης, οι καταστροφές του εργαζόμενου λαού


Pop History για την προώθηση της αστικής προπαγάνδας

 

Το εκστρατευτικό σώμα παρελαύνει στη Σμύρνη
Το εκστρατευτικό σώμα παρελαύνει στη Σμύρνη
Η σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ υπό την επιμέλεια του Στάθη Καλύβα και με τίτλο «Καταστροφές και θρίαμβοι» επιχειρεί να χωρέσει τη 200χρονη ιστορική διαδρομή της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας, δηλαδή των χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα, σε ένα προκατασκευασμένο σχήμα.

Στην προκρούστεια κλίνη του σχήματος «ακρωτηριάζονται» τα ιστορικά γεγονότα, ώστε να υποστηριχθεί ότι παρά τις καταστροφές και τις πανωλεθρίες των 200 τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα κατόρθωσε να «προχωρήσει» μπροστά.

Φυσικά, το προηγούμενο συμπέρασμα ταιριάζει στην εξιστόρηση των 100, 200 ή 500 χρόνων οποιασδήποτε χώρας, αφού με δυσκολία θα έβρισκε κανείς μία, οπουδήποτε στον κόσμο, όπου οι γενικές υλικές κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν το 2021, να είναι χειρότερες από αυτές του 1821 ή ακόμα και του 1921. Το σχήμα, χαρακτηρίζοντας την ιστορία οποιουδήποτε τόπου και ταυτόχρονα κανενός, δεν υπακούει στις αξιώσεις της επιστημονικής ιστορικής έρευνας, αλλά στις ανάγκες μιας μαζικά αναπαραγόμενης ψευτοϊστορίας, προορισμένης να προωθήσει τη σημερινή αστική προπαγάνδα.

Η αταξική προσέγγιση της Ιστορίας

Βασικό χαρακτηριστικό της αστικής προπαγάνδας είναι η αποσιώπηση της ταξικής πάλης και η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων με όρους εθνικής ενότητας. Το χαρακτηριστικό αυτό στιγμάτισε εξαρχής τη σειρά ντοκιμαντέρ.

Παντός καιρού


Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική και σε άλλες περιοχές παρέμειναν κλειστοί τη Δευτέρα και τις επόμενες μέρες των έκτακτων «αργιών». Μόνο που τη Δευτέρα πολλοί γονείς βρέθηκαν προ τετελεσμένων, αφού δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να πάρουν ρεπό, ακόμα και άδεια άνευ αποδοχών. Η ενημέρωση για το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών έγινε από την αρμόδια υφυπουργό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την Κυριακή το βράδυ, χωρίς να συνοδεύεται βέβαια από αντίστοιχη μέριμνα για τους γονείς, που έπρεπε να πάνε κανονικά στις δουλειές τους. Πολλοί απ' αυτούς μάλιστα δεν έμαθαν ποτέ για την απόφαση του υπουργείου, και έτσι τη Δευτέρα το πρωί πήγαν κανονικά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά τους βρήκαν κλειστούς. «Λεπτομέρειες», θα σκεφτεί κανείς, μπροστά στο χάος που προκάλεσε ο χιονιάς. Κι όμως... Σαν πολλές «λεπτομέρειες» μαζεύονται στον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες στις «έκτακτες» συνθήκες της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα τις εικόνες που όλοι ζήσαμε, με την απίστευτη ταλαιπωρία στους δρόμους, τις εργοδοτικές πιέσεις να οργιάζουν και την ατομική ευθύνη να παρουσιάζεται ως το φάρμακο για κάθε νόσο. Και αν υποθέσουμε ότι στην περίπτωση του χιονιά η κυβέρνηση «δεν προλάβαινε», υπάρχει και το παράδειγμα της πανδημίας, όπου ο εργαζόμενος δικαιούται ελάχιστες μέρες άδειας, και μάλιστα πληρωμένες στο μισό, για να φροντίσει το άρρωστο παιδί του όταν αυτό χρειαστεί να λείψει από το σχολείο. Δεν χρειαζόταν δηλαδή το χιόνι για να αποκαλυφθούν οι αντιλαϊκές προτεραιότητες του κράτους. Είναι παντός καιρού...

ΕΠΑΛ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη δράση των φασιστικών ομάδων


Μαρτυρίες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ κρατικοί μηχανισμοί και κυβέρνηση δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο

 

 

Με τις πλάτες των κρατικών μηχανισμών και της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του, η δράση των φασιστικών ομάδων στα ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται ανενόχλητη το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως φαίνεται εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Απέναντι στέκονται γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία που εκπροσωπούν τον εργαζόμενο λαό και απαιτούν να ξηλωθούν οι φασιστικές ομάδες από τα σχολεία, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν αγωνιστικές δράσεις και άλλες παρεμβάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνουν η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, οι Α', Β' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου.

Η δράση των φασιστικών ομάδων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο την προηγούμενη βδομάδα, με τις επιθέσεις και τσαμπουκά στις καταλήψεις, που πραγματοποίησαν στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, σε μια περίοδο όπου οι μαθητές και του συγκεκριμένου σχολείου βρίσκονταν σε συλλογικές διαδικασίες, προκειμένου να αποφασίσουν την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Η δράση αυτής της ομάδας φαίνεται να συνδέεται με τον πυρήνα της φασιστικής ομάδας στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Ως εδώ!

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Κλιματική αλλαγή, λάθη, παραλείψεις και αστοχίες, σε έναν κατά τ' άλλα ...πανέτοιμο κρατικό μηχανισμό, είναι το πόρισμα της κυβέρνησης για το χάος που επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά με την κακοκαιρία. Μετά την ταλαιπωρία, η πρόκληση και η κοροϊδία έρχονται να αποτελειώσουν τα εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου που έζησαν για μια ακόμη φορά το θρίλερ του χιονιά.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Τα σωματεία των υγειονομικών καταγγέλλουν ότι τα γονατισμένα από την πανδημία νοσοκομεία κλήθηκαν να σηκώσουν το επιπλέον βάρος μιας κακοκαιρίας που είχε προβλεφθεί, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, χωρίς καμία ενίσχυση, χωρίς καμιά ουσιαστική φροντίδα για τους ίδιους και τους ασθενείς. Η λειτουργία με τέτοιους όρους, λόγω της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, είναι αυτή που οδηγεί τα νοσοκομεία σε «black out» με τον πρώτο χιονιά.

Γι' αυτό πολλά απ' αυτά υπολειτούργησαν, εφημερεύοντα δεν έγινε δυνατό να δεχτούν επείγουσες διακομιδές, εργαζόμενοι υγειονομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν σπίτι τους το νοσοκομείο για να βγουν οι εφημερίες, ασθενείς περπάτησαν ακόμα και ώρες για να βρουν γιατρό.

Είναι απολύτως συνυπεύθυνοι!

 

Μετά το χάος που πλήρωσε για άλλη μια φορά ο λαός της Αττικής, με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, μετά το αίσχος της Αττικής Οδού, ξεκίνησε το γνωστό γαϊτανάκι για την απόδοση ευθυνών. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο και ο άλλος με τη σειρά του στον επόμενο.

Η κυβέρνηση στοχοποιεί μέσω του μηχανισμού προπαγάνδας της την ομογάλακτη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αξιοποιώντας υπαρκτά περιστατικά και μας λέει ότι η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και τα στελέχη της Περιφέρειας μας λένε ότι έπραξαν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Οι δήμαρχοι «φωτογραφίζουν» την Περιφέρεια για την ανεπάρκεια σε αλάτι. Με άλλα λόγια, γύρω γύρω όλοι και στη μέση οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, που ταλαιπωρήθηκαν και κινδύνευσαν.

Για να δούμε, όμως, υπάρχουν αθώοι του «αίματος»;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, υλοποιεί μια πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος. Βλέπετε, η πολιτική προστασία δεν είναι επικερδές σπορ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για αυτό και τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους δεν την έχουν ψηλά στην ατζέντα τους. Οι θιασώτες της θεόσταλτης... «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» ξεβρακώθηκαν με τις ντροπιαστικές εικόνες των εγκλωβισμένων οδηγών στην Αττική Οδό, όπου κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Δεν ανεχόμαστε να χάνονται ζωές από το κρύο στην πόλη μας

 

Για τον θάνατο 60χρονου άστεγου από ανακοπή λόγω υποθερμικού σοκ

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

«Δεν ανεχόμαστε να χάνονται ζωές από το κρύο στην πόλη μας», τονίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, για τον θάνατο 60χρονου άστεγου από ανακοπή λόγω υποθερμικού σοκ.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ένας 60χρονος έχασε τη ζωή του από υποθερμικό σοκ, επειδή ήταν άστεγος και βρισκόταν στο δρόμο στη διάρκεια του παγετού. Δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά γράμματα, ο θάνατος ενός ανθρώπου από το κρύο, στην Θεσσαλονίκη του 2022! Δεν μπορεί να θεωρείται κόστος, ατομική ευθύνη, να μετριέται με ευρώ, η ανάγκη του λαού για στέγαση και θέρμανση, ειδικά μέσα σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι ασυγχώρητο πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την ίδια στιγμή που εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται σε επενδυτικά έργα για τις ανάγκες των εργοδοτών, πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του λίγα χιλιόμετρα μακριά από το πολυδιαφημιζόμενο τεχνολογικό πάρκο, και ανάμεσα σε 5στερα ξενοδοχεία.