Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

«Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με δόσεις, χωρίς ουσιαστικά μέτρα και σαν να μην έγινε τίποτα εδώ και δύο μήνες»

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέρει τα εξής:

«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν συνιστούν και κάποιο κατόρθωμα. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να σταματήσει απλά να ανακοινώνει ημερομηνίες, χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα σχολεία ανοίγουν με δόσεις, χωρίς να εντάσσονται στον σχεδιασμό τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αποτελεί ομολογία από την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα.

«Έφυγε» ο σύντροφος Γιάννης Καρκατζούνης



Η Κ.Ο. Ωραιοκάστρου με θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Γιάννη Καρκατζούνη.

Δύο χρόνια το πάλεψες αλλά τελικά σε νίκησε. Γιάννη μου ήσουν φίλος, σύντροφος και πατέρας όλων μας. Πιστός στο κόμμα και τις ιδέες του μέχρι το τέλος. Εσύ που με τα λόγια σου και τις πράξεις σου μας έκανες να το αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο, να πεισμώνουμε και να αγωνιζόμαστε περισσότερο.

«Ο σύντροφος Γιάννης γεννήθηκε στην Αγγίστα Σερρών στις 17 Νοέμβρη του 1950. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και βγήκε από μικρός στη βιοπάλη. Εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής, αγρότης στην Αγγίστα ως τα 44 και στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του ως εργάτης σε εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη.

Ταμείο...

 

Φωτό αρχείου 
 Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Λίγες μέρες μετά το «ταμείο» που έκανε η κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της έργο το 2020, με τον πρωθυπουργό να «διαφημίζει» στο υπουργικό συμβούλιο τα 113 νομοσχέδια και τις «δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που δρομολόγησαν μέσα στη χρονιά, ο χτεσινός ανασχηματισμός, με το «καλημέρα» του 2021, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλιμακώσει αυτήν την επίθεση, με τις νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ήδη προαναγγείλει.

Ο λαός όμως πρέπει να οργανώσει έγκαιρα την αντεπίθεσή του, καθώς την «τόλμη» της κυβέρνησης και τη διαρκή ενίσχυση του αντιλαϊκού οπλοστασίου όλων των προκατόχων της τις βιώνει ήδη στο πετσί του, εκτεθειμένος στην πανδημία και στην επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του.

Οι «νέες προκλήσεις και ανάγκες» που επικαλέστηκε στις ανακοινώσεις του χτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης, η ικανοποίηση των οποίων προϋποθέτει ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Η πανδημία αξιοποιείται ακριβώς για την επιτάχυνση αυτού του αντιλαϊκού μπαράζ, για την ικανοποίηση πάγιων αξιώσεων των επιχειρηματικών ομίλων που σήμερα γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές.

«Στιγμές» από την ιστορία του «Ριζοσπάστη»


Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τότε που η εφημερίδα έγινε επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος της Ελλάδας
 
 

Μια πρωτότυπη στήλη εγκαινιάζει ο «Ριζοσπάστης» τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τιμώντας τα 100 χρόνια από τότε που η εφημερίδα έγινε το «Επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος της Ελλάδας και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδας», με απόφαση της ΚΕ.

Από την ερχόμενη Τρίτη 12 Γενάρη και κάθε Τρίτη, με επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» θα διαλέγει από το αρχείο του και θα παρουσιάζει ένα θέμα που δημοσιεύτηκε την αντίστοιχη βδομάδα παλιότερων ετών.

Μόνη βεβαιότητα η ... αβεβαιότητα

Η μόνη βεβαιότητά τους είναι η ...αβεβαιότητα, θα μπορούσε να πει κανείς σχετικά με τις αναλύσεις των αστικών επιτελείων για τη νέα χρονιά. Τι κι αν η κάνουλα των κρατικών ενισχύσεων στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους έχει ανοίξει σε «ιστορικά υψηλά», όπως δείχνει και το παράδειγμα του «Ταμείου Ανάκαμψης» στην ΕΕ; Τι κι αν προσπαθούν να «εμβολιάσουν» την οικονομία με ισχυρές δόσεις προσδοκιών σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και την επίδρασή της στους δείκτες ανάπτυξης;

Οι εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που ήδη «κλωτσάνε» στο 2022 και 2023 το «τενεκεδάκι» της ανάκαμψης, η παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών, που αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις τους για «γεωπολιτικές αβεβαιότητες» και «κόσμο που θα επιστρέψει άνισα» από την καπιταλιστική κρίση, διαψεύδουν ξανά τα παχιά λόγια για «γρήγορη και δυναμική» καπιταλιστική ανάκαμψη με τη νέα χρονιά.

Κυρίως αποκαλύπτουν εκείνο που τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τις θεωρίες περί «κορονο-κρίσης»: Οτι δεν είναι κάποιοι «εξωγενείς» παράγοντες, αλλά οι ίδιες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής που οδηγούν στα σημερινά τεράστια αδιέξοδα, σε μια ακόμα καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης, δέκα χρόνια από την εκδήλωση της προηγούμενης το 2009, από την οποία - όπως έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια - ο καπιταλιστικός κόσμος τάχα «διδάχτηκε» για να μην «ξανακάνει τα ίδια λάθη». Σ' αυτήν τη νέα κρίση επιδρά καταλυτικά η πανδημία, δεν είναι όμως η αιτία της, όπως την παρουσιάζουν.