Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Υπαγορευμένο από τους επιχειρηματικούς ομίλους που τώρα προβάλλουν και νέες αξιώσεις

 

  • Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις εργοδοτικών ενώσεων στην ακρόαση φορέων

 

  • «Απορρίπτεται!» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι

 

Eurokinissi

Τα εύσημά τους απέδωσαν χτες στην κυβέρνηση οι εργοδοτικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης φορέων κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου. ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.ά. ανέδειξαν ότι πρόκειται για νομοσχέδιο προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, επειδή «όσο τρώνε τόσο τους ανοίγει η όρεξη», όπως ήταν αναμενόμενο, πρόβαλαν επιπρόσθετες αξιώσεις για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Από την άλλη, δεν υπήρξε φορέας από την πλευρά των εργαζομένων που να μην ανέδειξε τον άκρως αντιδραστικό και αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου απαιτώντας την απόσυρσή του.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να μη μεταφερθεί η καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση φρόντισε στην «ακρόαση φορέων» να πρωταγωνιστεί η φωνή της εργοδοσίας, δηλαδή της ισχνής μειοψηφίας που στηρίζει αυτό το έκτρωμα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που διαλύει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να την ανοίξει εκπρόσωπος του ΣΕΒ, που προφανώς λιβάνισε αυτές τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 


Μεγάλη είναι η απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής ΓΓ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και στη συνέχεια ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ, που μεταξύ άλλων τόνισε γιατη δράση των φοιτητικών συλλόγων: «Απέναντι στην ολόπλευρη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και στις ζωές μας, με το ένα νομοσχέδιο να διαδέχεται το άλλο η κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει την πανδημία για να μας βρει ανοργάνωτους. Δεν το πέτυχε όμως. Από την πρώτη στιγμή τους χαλάσαμε τα σχέδια, προτάξαμε τον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες και τα όνειρα μας. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούμε και τώρα». (Διαβάστε εδώ ολόκληρο το χαιρετισμό του).

Τομές και παρεκκλίσεις...

 

 

Στις παρεμβάσεις τους στη Bουλή για το νομοσχέδιο - έκτρωμα, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ένα πράγμα φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού: Τη στρατηγική που το νομοσχέδιο υπηρετεί, αυτή της έντασης της εκμετάλλευσης, της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, που αποτελούν όρους για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτήν τη στρατηγική υπερασπίζεται η κυβέρνηση όταν λέει ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ανταγωνιστικός εργαζόμενος για το κεφάλαιο, όμως, είναι αυτός που θα εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς πρόσθετη αμοιβή, που θα απολύεται πιο εύκολα, που η εργοδοσία χωρίς κανένα εμπόδιο θα μπορεί να τον κάνει λάστιχο, που δεν θα έχει στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα και που θα στέκεται ξεμοναχιασμένος απέναντι στις ορέξεις του εργοδότη.

Αυτές είναι οι «τομές» και οι «εκσυγχρονισμοί» που φέρνει το νομοσχέδιο, σύμφωνα και με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», όπως επαναλαμβάνει μονότονα ο υπουργός Εργασίας.

Η κωμωδία συνεχίζεται...

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ένας απεργοσπάστης-τσιουάουα με αφρούς στο στόμα.

Ένας βουλευτής της ΝΔ.

Ο υπουργός που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Κι ένας εργατολόγος που γράφει μέρα παρά μέρα για να εξηγήσει γιατί το νομοσχέδιο πρέπει να είναι ακόμα πιο τολμηρό και να καταργήσει ό,τι απομένει από εργατικά δικαιώματα.

Αυτοί -με τη βοήθεια και μπόλικων υπογλώσσιων- εξηγούν από το πρωί στον «Σκάι» ...τι είναι φιλεργατικό, για την «εποχή που άλλαξε» (για να δείξει 1880 μάλλον) και βέβαια για το δικαίωμα στην εργασία (των 10 ωρών).

Και η κωμωδία συνεχίζεται...

902gr

Η απάντηση στο ερώτημα ποιος θέλει τις προωθούμενες αλλαγές οι εργαζόμενοι ή οι μεγαλοεργοδότες δείχνει τι είναι το νομοσχέδιο. Τις αλλαγές τις θέλει και τις απαιτεί ο ΣΕΒ και τις έχει υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια η ΕΕ.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

Απολίθωμα είστε εσείς και το σύστημά σας που γυρίζετε τους εργαζόμενους στο 1900 (VIDEO)

 

 

Απολίθωμα είστε εσείς και το σύστημά σας, εμείς είμαστε το μέλλον, το ΚΚΕ είναι με την πρόοδο με το 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στα κυβερνητικά επιχειρήματα κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

«Θα φάτε τα μούτρα σας και θα τα φάτε πολύ άσχημα, το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης.

Χαμηλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών αλλά στο «φουλ» οι απειλές για απολύσεις

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
 

Eurokinissi

Με ρυθμούς χελώνας, ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών συμφωνιών και του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών, του Φαρμάκου - εμπόρευμα, συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Σύμφωνα και με τα χτεσινά στοιχεία μόλις το 23,7% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ μόνο το 39% έχει εμβολιαστεί με μία δόση. Μισό χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά ο εμβολιασμός των ανθρώπων που είναι κατάκοιτοι και ανήκουν μάλιστα στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσει στο τέλος Ιούνη, «με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών». Δηλαδή η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια ΠΦΥ θα παραμείνει ως έχει, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές, κρατικούς πόρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ενδεχόμενο να διανέμονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα σούπερ μάρκετ, με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, κάνοντας λόγο για «διαβούλευση σε σχέση με τον τρόπο που θα διατεθούν τα σελφ τεστ, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», την ίδια στιγμή που δεν λέει ούτε κουβέντα για την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας ΠΦΥ, ώστε να είναι αποτελεσματική η επιδημιολογική επιτήρηση.

Οπως ανακοινώθηκε, θα ανοίξουν μόλις 300 νέα ραντεβού για τα εμβόλια της «Pfizer» (240.000 δόσεις), της «Moderna» (84.000) και της «Johnson & Johnson» (96.300), ενώ ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ομάδας 25 - 29 ετών.