Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Μουσική


Ξυπνήστε-  Πάνος Τζαβέλας

Στα €1,6 τρισ. η κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες από το 2008

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξόδεψαν συνολικά 1,6 τρισ. ευρώ για να στηρίξουν τις τράπεζες τους από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008 μέχρι τα τέλη του 2011, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση των μέτρων κρατικής ενίσχυσης.

 
Ο τελευταίος πίνακας κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η βοήθεια προς τις τράπεζες έφτασε το 13% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων (67%) ήταν με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των τραπεζών στις αγορές χονδρικής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πίνακα.
Η στήριξη προς την πραγματική οικονομία με βάση τους προσωρινούς κανονισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης υποχώρησε στα 4,8 δισ. ευρώ το 2011, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η οικονομική βοήθεια για σκοπούς εκτός της κρίσης υποχώρησε στα 64,3 δισ. ευρώ το 2011 ή 0,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. με την Κομισιόν να αναφέρει ότι η βοήθεια κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερο στρεβλωτικά μέτρα όπως οι ενισχύσεις για έρευνα και καινοτομία.
πηγή: fpress