Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΑ ΑΘΩΩΣΗ για τους δικαζόμενους κατοίκους της Ευκαρπίας

Η βιομηχανία προανακρίσεων στα αστυνομικά τμήματα, ανακρίσεων στα δικαστήρια και σωρεία δικών που ακολούθησαν για τους αγωνιζόμενους κατοίκους στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσαν από ότι φαίνεται τον πρώτο κύκλο με την πανηγυρική αθώωση όλων των κατηγορουμένων στη δίκη της Δευτέρας 3 Φλεβάρη.
Δικάζονταν και ξαναδικάζονταν οι αγωνιστές κάτοικοι με την κατηγορία της δήθεν άσκησης "παράνομης βίας" σε βάρος των εργαζόμενων του εργοταξίου κατασκευής του τεράστιου ΣΜΑ στην Ευκαρπία, πίσω από την τσιμεντοβιομηχανία "ΤΙΤΑΝ".
Αθωώθηκαν και πάλι οι δικαζόμενοι γιατί δεν ασκήθηκε καμιά βία σε κανέναν εργαζόμενο, εάν ασκήθηκε βία, ασκήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες στρατοπέδευσαν (οι διμοιρίες των ΜΑΤ) γύρω από το εργοτάξιο και απαγόρευσαν τους κατοίκους να επισκέπτονται ή να κινούνται και σε δημοτικούς χώρους.
Οι εργασίες σε αυτό το καθεστώς πολιορκίας ξεκίνησαν από τα τέλη του Ιούλη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα καταστρέφοντας το τοπίο και ετοιμάζονται να συγκεντρώσουν όγκους σκουπιδιών, ενώ η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ετοιμάζεται για να πάρει την έγκριση για να ξεκινήσει την καύση των σκουπιδιών.
Οι κάτοικοι όμως δεν το βάζουν κάτω και ξεκινούν νέους αγώνες ακόμα πιο αποφασιστικούς και καλύτερα οργανωμένους για να δικαιωθούν οι αγώνες, όπως δικαιώθηκαν και οι δικαζόμενοι κάτοικοι.
πηγή:

Υγειονομικό Σύστημα Κούβας - ΗΠΑ: Σημειώσατε 1

Πηγή: Περιοδικό "Ελληνοκουβανικά Νέα", Τεύχος 113*.

Με βάση στατιστικές του ΟΟΣΑ για το σύστημα υγείας διαφόρων χωρών μελών του, προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα, η βρεφική θνησιμότητα στις ΗΠΑ είναι 6,7 για κάθε χίλια παιδιά που γεννιούνται ζωντανά. Αυτό που δεν λένε οι στατιστικές του ΟΟΣΑ, το λέει η UNICEF, δηλαδή ότι ο αντίστοιχος δείκτης της Κούβας, μιας μικρής γειτονικής τους χώρας στην οποία έχουν επιβάλει πλήρη αποκλεισμό εδώ και 55 σχεδόν χρόνια, είναι μόλις 4,2
 
Ένα άλλο στοιχείο του ΟΟΣΑ που αφορά τους διαβητικούς μας λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό διαβητικού ποδιού, 36 στις εκατό χιλιάδες, απέναντι σε ένα μέσον όρο 12 των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο αντίστοιχος δείκτης της Κούβας είναι 4,9, επτά φορές μικρότερος από εκείνον των ΗΠΑ. Εδώ η εξήγηση είναι απλή: η χορήγηση από το δημόσιο σύστημα υγείας της Κούβας του κουβανικού φαρμάκου Heberprot-P, μέσω του οποίου προλαμβάνονται αυτοί οι ακρωτηριασμοί, πολλοί από τους οποίους, να σημειώσουμε, καταλήγουν σε θάνατο του ασθενούς. Το εν λόγω φάρμακο έχει τεθεί σε εμπορία σε διάφορες χώρες, όχι όμως και στις ΗΠΑ, λόγω των νόμων του αποκλεισμού που το απαγορεύουν.

Άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο: ως άμεση συνέπεια του οικονομικού κόστους των επισκέψεων σε γιατρούς. Οι ΗΠΑ είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό επισκέψεων ανά ασθενή και κατ' έτος, 4 λιγότερο από το μισό του ποσοστού της Κούβας, με 9,2 επισκέψεις ανα ασθενή ανα έτος. Οι στατιστικές του ΟΟΣΑ υποδεικνύουν επιπλέον ότι στην πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα του κόσμου, πάνω από το 1/3 των ασθενών δεν μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων κάτι εντελώς αδιανόητο ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές της Κούβας, όπου η εξατομικευμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι εξασφαλισμένη για όλους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, η Κούβα διαθέτει περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με τον πληθυσμό της από τις ΗΠΑ: 134,6 ανα δέκα χιλιάδες κατοίκους στην Κούβα, έναντι 125,1 στις ΗΠΑ. Ακόμα, η βασική δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτει στις ΗΠΑ μόνο το 27,4% του πληθυσμού, σε αντίθεση με την Κούβα όπου η κάλυψη αυτή αγγίζει το 100%. Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η δήθεν αναποτελεσματικότητα του σοσιαλιστικού συστήματος στην Κούβα καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα του συστήματος υγείας, αλλά και ότι τα ΜΜΕ προτιμούν να αποσιωπούν το γεγονός ότι μια μικρή, αποκλεισμένη χώρα όπως η Κούβα, είναι ανώτερη σε όλες σχεδόν τις πτυχές της υγείας απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.

* Τα "Ελληνοκουβανικά Νέα" είναι το περιοδικό του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγυης. 
πηγή: PRENSA REBELDE