Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Μια ρηξικέλευθη φορολογική πρόταση


Σήμερα το ιστολόγιο πρωτοπορεί, δίνοντας δείγμα πραγματικής κοινωνικής ευθύνης. Όπως είναι γνωστό, τούτη η γωνιά δεν περιορίζεται σε στείρα λαϊκίστικα τσιτάτα αλλά αναλύει τα ζητήματα σε βάθος και προτείνει διεξόδους. Το ίδιο κάνει και σήμερα.

Έτσι, λοιπόν, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη όπως μέσα στο
2014 η χώρα αφ' ενός μεν συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό την απαγκίστρωσή της από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αφ' ετέρου δε καταγράψει σοβαρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα "ρουμπώσει" όσους εξακολουθούν να μιλούν απαξιωτικά για τους έλληνες, προτείνουμε ένα πρωτοποριακό πακέτο φόρων και τελών, ένα πακέτο που θα αμβλύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Στο πακέτο αυτό θα περιέχονται:

Α. Τέλη κίνησης πεζών (σε αντίστιξη προς τα υφιστάμενα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων)
Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η αδικία να επιβαρύνονται μόνο τα κινούμενα οχήματα ενώ οι πεζοί δεν πληρώνουν δεκάρα. Με τα εισπραττόμενα τέλη θα κατασκευάζονται νέα και θα επισκευάζονται παλιά πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες και λοιποί χώροι στους οποίους κινούνται οι πεζοί. Τα τέλη θα είναι κυμαινόμενα, ανάλογα με την δυνατότητα κάθε πολίτη (π.χ. όσοι δεν έχουν αυτοκίνητο θα πληρώνουν παραπάνω, αφού γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων) ή την συχνότητα με την οποία κινείται (π.χ. οι καρδιοπαθείς θα πληρώνουν παραπάνω μιας και περπατάνε και άσκοπα και περισσότερο, οι φοιτητές θα πληρώνουν λιγώτερο γιατί συνήθως βαριούνται να πάρουν τα πόδια τους και μετακινούνται κυρίως με μηχανάκια κλπ). Η μεσοσταθμική επιβάρυνση για κάθε πεζό θα κυμαίνεται περί τα 10 ευρώ μηνιαίως. Από τα τέλη δεν θα απαλλάσσονται όσοι χρησιμοποιούν μαγκούρα, γκλίτσα ή δεκανίκια ενώ θα απαλλάσσονται όσοι μετακινούνται αποκλειστικά με αναπηρικό αμαξίδιο, αφού είναι γνωστό ότι η κυκλοφορία τέτοιων αμαξιδίων μέσα στις πόλεις είναι παντελώς αδύνατη.

Β. Τέλος ανεργίας (σε αντίστιξη προς το υφιστάμενο τέλος επιτηδεύματος)
Επειδή πολλοί επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους για να γλιτώσουν το βαρύτατο τέλος επιτηδεύματος, η θέσπιση του τέλους ανεργίας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς. Το τέλος θα επιβάλλεται σε όλους τους άνεργους που δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και θα κυμαίνεται στο ύψος τού τέλους επιτηδεύματος, δηλαδή στα δύο ευρώ ημερησίως περίπου. Συνταξιούχοι κάτω των 67 ετών θα καταβάλλουν το 50% του τέλους ανεργίας, ως ποινή για το ότι θα μπορούσαν να δουλεύουν αλλά προτίμησαν να τεμπελιάζουν. Για τις ανάγκες επιβολής τού φόρου, οι πτυχιούχοι φοιτητές θα λογίζονται ως άνεργοι αν δεν έχουν πιάσει δουλειά μέσα σε έξι μήνες από την
λήψη τού πτυχίου τους.
Γ. Ειδικός φόρος υγείας (σε αντίστιξη προς τους ειδικούς φόρους καπνού και αλκοόλ)
Με αυτόν τον ειδικό φόρο αποκαθίσταται μια εξαιρετική αδικία εις βάρος των καπνιστών και των μπεκρήδων. Ο νομοθέτης έχει επιβάλλει -και σωστά- τους ειδικούς φόρους καπνού και αλκοόλ εις βάρος όσων καπνίζουν και όσων πίνουν, επειδή αυτοί αρρωσταίνουν συχνότερα και επιβαρύνουν το δημόσιο με την περίθαλψή τους. Όμως, εξ ίσου μεγάλη -ίσως δε και πολύ μεγαλύτερη- φύρα για τα δημόσια ταμεία αποτελούν και όσοι ούτε καπνίζουν ούτε πίνουν, μιας και ζούνε περισσότερο και εισπράττουν πολύ περισσότερες συντάξεις από πότες και καπνιστές. Ο ειδικός φόρος υγείας θα βεβαιώνεται μια φορά τον χρόνο (κατά την εκκαθάριση της ετήσιας φορολογικής δήλωσης) και θα βαρύνει όλους όσους δεν νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο κατά την προηγούμενη χρονιά για ένα τουλάχιστον τριήμερο.

Δ. Ετήσια έκτακτη ζωδιακή εισφορά (σε αντίστιξη προς τις κάθε λογής έκτακτες εισφορές)
Η έκτακτη αυτή εισφορά θα επιβάλλεται μετά από εισήγηση αρμόδιας επιτροπής, την οποία θα αποτελούν εγνωσμένης αξίας αστρολόγοι (από Λίτσα Πατέρα μέχρι Νίκο Χορταρέα). Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε Γενάρη η επιτροπή θα αποφαίνεται ποιο ζώδιο θα είναι το πλέον ευνοημένο τής χρονιάς και όσοι ανήκουν σ'αυτό θα βαρύνονται με το 100% τής εισφοράς. Το δεύτερο πιο ευνοημένο ζώδιο θα πληρώνει λιγώτερα (π.χ. 60%-75%) και το τρίτο ακόμη λιγώτερα (π.χ. 30%-50%). Συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες, αυτή η έκτακτη εισφορά θεωρείται απολύτως δίκαιη και όσοι την θεωρούν παράλογη ας το χωνέψουν ότι δεν υπάρχει λογική έκτακτη εισφορά.

Ε. Ειδικό τέλος θανάτου (πρωτοποριακό τέλος, γι' αυτό δεν υπάρχει αντίστιξη)
Ιδιαίτερα χαμηλό τέλος, το οποίο επιβάλλεται όχι τόσο για εισπρακτικούς λόγους όσο για να βοηθάει τον πολίτη να συνειδητοποιεί την ματαιότητα των εγκοσμίων, γεγονός που τον κάνει να αποδέχεται ευκολώτερα όλους τους άλλους φόρους. Όσοι πιστεύουν σε παράδεισους, θα πληρώνουν ευχαρίστως μιας και στην άλλη ζωή θα έχουν ανταμοιβή. Όσοι δεν πιστεύουν πως υπάρχει ζωή πέραν του τάφου θα πληρώνουν επίσης ευχαρίστως, εφ' όσον όλα εδώ θα μείνουνε. Τέλος, όσοι πιστεύουν στην μετεμψύχωση θα πληρώνουν μεν με δυσφορία αλλά θα ικανοποιούνται στην σκέψη πως, όσα περισσέψουν, θα τα βρουν μπροστά τους όταν ξαναγυρίσουν.

Παρατήρηση: Επειδή η ονομασία αυτού του ειδικού τέλους ακούγεται λίγο μακάβρια, μπορεί ο νομοθέτης να του δώσει ένα πιο ποιητικό όνομα. Για παράδειγμα: Ε.Τ.Τ.Ε.Ο.Α. (ειδικό τέλος "τι είναι ο άνθρωπος", Ε.Τ.Ε.Τ.Χ. (ειδικό τέλος "εν τόπω χλοερώ"), Ε.Τ.Ε.Γ.Β (ειδικό τέλος "έχετε γεια βρυσούλες") κλπ
 
Αναρτήθηκε από Cogito ergo sum

 Υσατερόγραφο: Την τελευταία -κυριολεκτικά- στιγμή απέσυρα την πρότασή μου για επιβολή "ειδικού τέλους μαλακίας". Παρ' ότι απ' αυτό το ειδικό τέλος περίμενα υψηλή εισπρακτικότητα (κυρίως από τους έλληνες ψηφοφόρους), δεν νομίζω ότι θα βρισκόταν η απαραίτητη πλειοψηφία που θα το ψήφιζε στην βουλή, μιας και θα επιβάρυνε ιδιαίτερα τους -θέσει ή δυνάμει- κυβερνητικούς βουλευτές.

Ο Κώστας Σακκάς είχε ξεχάσει τα αποτυπώματά του...

Ο Κώστας Σακκάς είχε ξεχάσει τα αποτυπώματά του...

Ο Κώστας Σακκάς είχε ξεχάσει τα αποτυπώματά του...

Σκίτσο του Κώστα Εφήμερου


Ο Κώστας Σακκάς που κρατείτο για 3 χρόνια χωρίς δίκη στις φυλακές είχε αποφυλακιστεί μετά από εξοντωτική απεργία πείνας ενώ την επόμενη της απόδρασης Ξηρού είχε συλληφθεί εκ νέου για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του. Ο Σακκάς είχε οδηγηθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και είχε αθωωθεί για την παραβίαση αφού όπως διαπίστωσε το δικαστήριο είχε απλά κοιμηθεί ένα βράδυ στο σπίτι φίλης του. Ο εισαγγελέας είχε πρωτοτυπήσει ασκώντας έφεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Τώρα όμως ο Σακκάς συλλαμβάνεται και πάλι με την κατηγορία ότι βρέθηκαν αποτυπώματά του σε γιάφκα των Πυρήνων της Φωτιάς στο Χαλάνδρι. Θυμίζουμε ότι η αντιτρομοκρατική είχε κάνει «φύλο και φτερό» (σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις) το συγκεκριμένο διαμέρισμα τον Φεβρουάριο του 2013 ενώ ο Κώστας Σακκάς είχε συλληφθεί το 2010 και άρα τα αποτυπώματά του βρίσκονταν στο αρχείο της αστυνομίας ήδη 3 χρόνια πριν.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως από αυτή την μεθοδική και εξονυχιστική έρευνα (πάλι σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις) τους είχαν διαφύγει τα αποτυπώματα του Κώστα Σακκά για πάνω από 11 μήνες. Έχουμε ακούσει για την ελληνική γραφειοκρατία αλλά αυτή τη φορά η αστυνομία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ ανακαλύπτοντας νέα στοιχεία από δύο υποθέσεις που υποτίθεται ότι έχουν κλείσει για την αστυνομία και βρίσκονται στο στάδιο της δικαιοσύνης.

Φαίνεται ότι ο Κώστας Σακκάς έχει πολύ δυσανάγνωστα αποτυπώματα...

«Χρυσή Αυγή»: Εκτός (ποιού) νόμου;

 Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko


   Ο υμνητής του ναζισμού, ο φυρερίσκος της «Χρυσής Αυγής», ο Μιχαλολιάκος, στο βιβλίο του με τίτλο «Για μια μεγάλη Ελλάδα σε μια ελεύθερη Ευρώπη», ανάμεσα στα άλλα «πατριωτικά» που αναφέρει μιλά και για τα «WAFFEN SS».
   Τις ορδές των στυγνών δολοφόνων, τα «Ες – Ες», ο ηγέτης του Κασιδιάρη, του «Καιάδα», του Παναγιώταρου, του Λαγού και του «Εγέρθητου», τις περιγράφει σαν... «Μήνυμα Φωτεινό» στην Ελλάδα και την Ευρώπη!


Από τη σελίδα 46 του ναζιστικού οχετού, διαβάζουμε:

«Η Ελλάδα στη διάρκεια του πολέμου, χωρίς να έχει την ευθύνη γι' αυτό, η ευθύνη ανήκει στην Ιταλία, ήταν από την πλευρά των συμμάχων. Σήμερα θα πρέπει επιτέλους χωρίς φόρτιση συναισθηματική να προβληματισθούμε σοβαρά εάν αυτή ήταν η σωστή επιλογή. Ο Γερμανικός Εθνικοσοσιαλισμός και η Νέα Ευρώπη των WAFFEN SS ήταν ένα Μήνυμα Φωτεινό σε μία σκοτεινή εποχή, που πιστεύω πως ο ελληνισμός θα έπρεπε να έχει δεχτεί».

Η αρρώστια και η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να σιωπάς μπροστά στις δολοφονίες…

                     Αντίσταση στον αποκλεισμό Υγεία για όλους


Αντίσταση στον αποκλεισμό
Υγεία για όλους
Παρέμβαση στο ΑΧΕΠΑ 30/1 στις 11π.μ.
     Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσ/νίκης καλεί κάθε συλλογικότητα, σωματείο, κινηματική πρωτοβουλία και τον καθένα και την καθεμιά που ζει σ΄αυτήν την πόλη να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη βάρβαρη πολιτική που ασκείται στην Υγεία. Η επιμονή στον εγκληματικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων από δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους σε χιλιάδες συμπολίτες μας (μια και αυτοί από αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος της περίθαλψης, είτε την στερούνται είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί).
     Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως για το 30% και πλέον του πληθυσμού που είναι χωρίς ασφάλιση, τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κλειστά εδώ και τρία χρόνια. Καθώς για να νοσηλευτεί σε αυτά ο ανασφάλιστος (δηλαδή ο άνεργος, ο φτωχός, ο μετανάστης χωρίς χαρτιά, ο μικρομαγαζάτορας που δεν μπορεί να πληρώσει τα 450 ευρώ το μήνα στο ΟΑΕΕ, όλος ο κόσμος της γκρίζας ζώνης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας) πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ποσά της τάξεως εκατοντάδων έως και χιλιάδων ευρώ.
       Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων, η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος περίθαλψης και από την πλευρά των ασφαλισμένων, το κλείσιμο των νοσοκομείων και η κατάργηση τμημάτων και κρεβατιών (που προκλητικά βαπτίζεται «αλλαγή χαρακτήρα»), η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, η «διαθεσιμότητα» ( απολύσεις) των εργαζομένων και η λειτουργική κατάρρευση των υπόλοιπων νοσοκομείων λόγω υποχρηματοδότησης και αναστολής των προσλήψεων είναι μια ενιαία πολιτική στα πλαίσια της μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης για κατάργηση του δικαιώματος στην Υγεία ως δωρεάν και αναφαίρετου. Για το ακραία νεοφιλελεύθερο μπλοκ εξουσίας κυβέρνησης - Τρόικας η Υγεία αποτελεί διαχειρίσιμο εμπόρευμα, που ως τέτοιο καλείται να το αναλάβει εξολοκλήρου ο επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας με τραγικά ήδη αποτελέσματα στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα χιλιάδων συμπολιτών μας.
       Η προκλητική τοποθέτηση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας του Άδωνη Γεωργιάδη, γνωστού για τις φασιστικές και ακροδεξιές θέσεις του και το έλλειμμα σοβαρότητας, είναι ταιριαστή για το έργο που καλείται εσπευσμένα να ολοκληρώσει και αποτελεί το τελικό στάδιο μιας δολοφονικής πολιτικής για τη Δημόσια και Δωρεάν Περίθαλψη και την καθιέρωση ενός επίσημου θεσμικού ρατσισμού, που ξεκίνησε από την εποχή Α. Λοβέρδου (αποκλεισμός των ανασφάλιστων, καθιέρωση πεντάευρου, διαπόμπευση και φυλάκιση ασθενών οροθετικών γυναικών, τρομακτική αύξηση νοσηλίων, συκοφάντηση των μεταναστών για την ανεπάρκεια του ΕΣΥ κλπ).
       Χρέος και ανάγκη όλων εμάς που αποτελούμε θύματα αυτής της πολιτικής είναι να αγωνιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για την ανατροπή της και να επιβάλλουμε ξανά τη Δημόσια Περίθαλψη ως πρώτιστο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα και αγαθό, που θα προσφέρεται δωρεάν και καθολικά ανεξάρτητα από οικονομική και εργασιακή κατάσταση, νομιμοποιητικά έγγραφα, θρήσκευμα, ιθαγένεια, σεξουαλική προτίμηση, φύλο και ηλικία.
         Σήμερα πια, οποιαδήποτε ολιγωρία και ατολμία στη λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, οποιαδήποτε συντεχνιακή προσέγγιση ή κοινωνικός αυτοματισμός, οποιαδήποτε επιχειρηματολογία για διασπαστικές πρακτικές διευκολύνουν την άσκηση αυτής της εγκληματικής πολιτικής και την εγκαθίδρυση της βαρβαρότητας.
         Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, που εδώ και μια διετία με την καθημερινή του λειτουργία προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την έννοια της δωρεάν περίθαλψης, να στηρίξει τα θύματα αυτής της πολιτικής και να καταγγείλει τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών, τη διάλυση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, καλεί σε έναν διαρκή και ενωτικό αγώνα, ώστε να υπάρξει ξανά ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

       Την Πέμπτη 30/1/14 στις 11.00 το πρωί
οργανώνουμε παρέμβαση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
για να σπάσουμε τον αποκλεισμό.

Η αρρώστια και η φτώχεια δεν είναι ντροπή.
Ντροπή είναι να σιωπάς μπροστά στις δολοφονίες…



Σε πανελλαδικό συντονισμό με άλλα Κοινωνικά Ιατρεία θέλουμε να γίνουμε ορατοί και σας θέλουμε μαζί μας. Να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη για όλους.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης