Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Θα έπρεπε να σε ενοχλεί, Αλέκο...


Θα έπρεπε να σε ενοχλεί, Αλέκο...

Ο Θάνος Σαρρής καταγράφει κάποια από τα πράγματα που θα έπρεπε να ενοχλούν πραγματικά τον Αλέκο Αλεξανδρή. 
Μοιάζει ίσως μάταιο να σχολιάσει κανείς τον ρατσιστικό οχετό του Αλέκου Αλεξανδρή στο facebook, πόσω μάλλον αν αναλογιστεί ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει περάσει μια ζωή στο ποδόσφαιρο. Έχει συνυπάρξει με ξένους συμπαίκτες και έχει πανηγυρίσει μαζί τους χωρίς να τον ενδιαφέρει το χρώμα και η θρησκεία, έχει παραστάσεις από χώρες που έχουν ζήσει φτώχεια και πόλεμο. 
Παρόλα αυτά, Αλέκο, άλλα είναι εκείνα που αν το καλοσκεφτείς θα έπρεπε να σε ενοχλούν.

Θα έπρεπε να σε ενοχλούν, Αλέκο, οι πραγματικοί λόγοι που κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να ξεριζωθούν, όπως έκαναν παλιότερα οι συμπατριώτες σου. Ίσως και κάποιοι φίλοι σου. Σίγουρα κάποιοι πρώην συμπαίκτες σου.

30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ


Από την «ευφορία» για την «ελευθερία» στα δεσμά της φτώχειας και της απελπισίας
 
Εκτοπισμός εκατομμυρίων, θλίψη, φόβος και παραίτηση ακολούθησαν την «επανένωση», αφήνοντας μέχρι σήμερα το στίγμα τους

Ανατολικογερμανοί διαδηλώνουν μετά την επανένωση. «Από εργαζόμενος λαός, λαός χωρίς δουλειά», γράφει το πανό
Ανατολικογερμανοί διαδηλώνουν μετά την επανένωση. «Από εργαζόμενος λαός, λαός χωρίς δουλειά», γράφει το πανό
Πριν από 30 χρόνια, στις 9 Νοέμβρη 1989, έπεσε το τείχος του Βερολίνου, σηματοδοτώντας την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) μετά από δεκαετίες στοχευμένης ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης.

Σε αυτήν τη «στρογγυλή» επέτειο - παρά τα πανηγυρικά αφιερώματα για την «επανένωση» και τις φωτογραφίες ανθρώπων που γιορτάζουν στους δρόμους του Βερολίνου - ο απολογισμός των υποσχέσεων για τα «ανθισμένα τοπία» που περίμεναν τους Ανατολικογερμανούς και για «μια ανοιχτή χώρα με ελεύθερους ανθρώπους», είναι αναπόφευκτος, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Μόλις λίγες μέρες μετά την πτώση του τείχους μπροστά σε εκατομμύρια Ανατολικογερμανούς υψώθηκαν ανυπέρβλητα ταξικά τείχη. Προσέκρουσαν πάνω στη σκληρή πραγματικότητα της «επανένωσης», δηλαδή της κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλη τη Γερμανία: Πετάχτηκαν έξω από τις δουλειές τους, στα δεσμά της φτώχειας και της απελπισίας. Ταυτόχρονα, αντεργατικά μέτρα σάρωσαν όλη τη χώρα.

Τριάντα χρόνια μετά, γερμανική κυβέρνηση, ρεπορτάζ, αφιερώματα και αναλύσεις δεν γίνεται να προσπεράσουν αυτήν την πραγματικότητα και να γιορτάσουν την καπιταλιστική παλινόρθωση, χωρίς να αναφερθούν στις «άνισες συνθήκες διαβίωσης» σε όλη τη χώρα και στην «ελεύθερη ζωή για όλους», που παραμένει «ζητούμενο».

ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ



Στην απολογία του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλιολάκος  προσπαθεί να αποσείσει κάθε ευθύνη για τις εγκληματικές δράσεις της ναζιστικής οργάνωσης που η ψήφος των εκλογέων για επτά χρόνια, από το 2012, την έκανε μέρος του ελληνικού κοινοβουλίου. Για το μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ που οργανώνει η οργάνωση «ενωμένοι Μακεδόνες» έξω από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ένας από τους διοργανωτές ισχυρίζεται πως είναι τρόπος διαμαρτυρίας  για να αναδειχτεί ο υποβιβασμός και γκετοποίηση  της περιοχής, θεωρώντας πως οι ίδιοι είναι ανθρωπιστές και δημοκράτες. Η Ντόρα Μπακογιάννη διαφωνεί με την ενέργεια κι αρνείται πως μπορεί βουλευτής της Ν.Δ να υποστηρίζει «την έλλειψη ανθρωπιάς», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος συμφωνώντας μαζί της χαρακτήρισε τις ενέργειες γραφικότητες.  
 
               Από τον Μιχαλιολάκο μέχρι το βουλευτή Κυρανάκη που κατηγορεί συγκεκριμένα συστήματα που «θέλουν να μου κολλήσουν την ταμπέλα του ρατσιστή, του ακροδεξιού», όλοι αποκηρύσσουν τη φασιστική ιδεολογία, χωρίς να έχουν πρόβλημα όμως να την αναβιώνουν με τις δράσεις τους.

Διαδηλωνόμετρο στους αγώνες; Ξεχάστε το!



Του Αεροπεζοναύτη

Καινούργιο αφήγημα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, διά μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι «θα βρούμε την ισορροπία που χρειάζεται ώστε και αυτός που θέλει να διαδηλώσει και να εκφράσει το αίτημά του να μπορεί να το κάνει και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται».

Ως άλλος εργατοπατέρας, εμφάνισε την απαγόρευση των διαδηλώσεων ως μέτρο υπέρ των εργαζομένων, δηλώνοντας: «Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον ούτε αυτών που διαδηλώνουν τελικά να προκαλούν την αντίδραση της κοινωνίας».

Το απύθμενο θράσος, μετά υποταγής, της ΝΔ στις επιλογές του ΣΕΒ, έβγαλε στην επιφάνεια τον διακαή πόθο της αστικής τάξης να ξεμπερδέψει με το ταξικό εργατικό κίνημα. Πράξη που επιμελώς ανέλαβε -μετά την αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό επιτελείο- η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζική καταδίκη της επίθεσης φασιστοειδών σε προσφυγόπουλο (VIDEO-ΦΩΤΟ)





Με μία μαχητική και μαζική πορεία, ο λαός της Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές μαζικοί φορείς και σύλλογοι φοιτητών καταδίκασαν την ρατσιστική επίθεση φασιστοειδών σε προσφυγόπουλο που συνέβη την περασμένη Τετάρτη 6 Νοέμβρη, όταν ο μαθητής πήγαινε στο σχολείο του. 

Η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Νεάπολης με αντιφασιστικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα όπως: «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Πόλεμοι - φτώχεια - ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση μίλησαν ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Ευόσμου - Κορδελιού και μέλη των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης - Συκεών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μπάμπης Βέλλης.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο Αραξος για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικά


Αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν τις εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης της βάσης και την ένταξή της σε ένα δίκτυο υποδομών που παραμένουν λειτουργικές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση πυρηνικών όπλων

Την ανάγκη για αγωνιστική επαγρύπνηση του λαού επιβάλλουν τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», σχετικά με τις εκτεταμένες εργασίες του ΝΑΤΟ για αναβάθμιση των βάσεων φύλαξης πυρηνικών του στην Ευρώπη και την ικανότητα της βάσης στον Αραξο για αποθήκευση τέτοιων όπλων.Βάση που, όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί ομολογούν, «αξιοποίησαν» στο έπακρο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, και κρατούν πάντα ως «εναλλακτική», στο έδαφος της αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το καθιερωμένο «Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων» («Bulletin of the Atomic Scientists», ένωση επιστημόνων των ΗΠΑ), σχετικά με τη διάρθρωση των λεγόμενων «τακτικών πυρηνικών όπλων» παγκοσμίως το 2019, «το ΝΑΤΟ βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρηνικών όπλων και του εξοπλισμού Διοίκησης και Ελέγχου στις έξι ευρωπαϊκές βάσεις αποθήκευσης και σε μία βάση υποστήριξης. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, εγκαίρως για την ανάπτυξη της νέας πυρηνικής βόμβας Β61-12 στην Ευρώπη».

Κατά πληροφορίες, σήμερα οι Αμερικανοί έχουν διεσπαρμένες περίπου 150 βόμβες «B-61» παλαιότερου τύπου σε βάσεις τους σε Τουρκία (Ιντσιρλίκ), Βέλγιο, Ιταλία (σε δύο βάσεις), Γερμανία και Ολλανδία.