Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ο λαός πληρώνει

 

Σύμφωνα με παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς, οι θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα από τη Ρωσία θα εκτιναχθούν τον Μάη στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια, από 750.000 το πρώτο τρίμηνο και 800.000 το 2021. Αν μάλιστα αθροίσει κανείς τις εισαγωγές μέσω αγωγών, τότε η συνολική ποσότητα πετρελαίου που διοχετεύεται καθημερινά από τη Ρωσία κοντεύει τα 2 εκατ. βαρέλια, το 15% της συνολικής ζήτησης στην Κίνα. Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία αντικαθιστά ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της, που πλήγηκαν από το εμπάργκο των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και άλλων βασικών αγοραστών, εξαιτίας των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών κύκλων, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 24 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον Μάη, 6% υψηλότερα απ' ό,τι τον Απρίλη. Από την πλευρά της η Κίνα αγοράζει με έκπτωση - ρεκόρ 20 δολαρίων το βαρέλι, πετυχαίνοντας τιμές ασύλληπτα χαμηλές, με βάση τη σημερινή κατάσταση στην αγορά. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι το εμπάργκο στα καύσιμα σπρώχνει τη Ρωσία να αυξάνει τις εξαγωγές της προς άλλους αγοραστές, ενισχύοντας τους δεσμούς με την Κίνα. Σε τελική ανάλυση, τις συνέπειες των κυρώσεων τις λούζονται οι λαοί των χωρών που τις επιβάλλουν, πληρώνοντας ακόμα πιο ακριβά τα καύσιμα και την Ενέργεια, αλλά και με ενεργειακή φτώχεια, αφού σήμερα συζητιέται ακόμα και η επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση, αν τελικά καταληχθεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και πολύ περισσότερο στο φυσικό αέριο.

Επιστολή Καταδρομέα για την πρωτιά της ΠΚΣ

 

 

Στις 18/5 πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές τρία χρόνια μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία. Την επόμενη μέρα το πρωί δεν άργησαν να φτάσουν τα ευχάριστα νέα και μέσα στα στρατόπεδα σε εμάς τους νέους που υπηρετούμε αυτήν την περίοδο τη θητεία μας. Για πρώτη φορά μετά το 1986 οι φοιτητές με την ψήφο και τη στάση τους αποκαθήλωσαν την κυβερνητική παράταξη τη ΔΑΠ από την πρώτη θέση και ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά την Πανσπουδαστική ΚΣ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ και οι φίλοι της στα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές με τη στάση τους καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, τσακίζει τις σπουδές, τις ζωές και τα όνειρα των νέων, εμπλέκει το λαό μας σε πολύ επικίνδυνα σενάρια, με το φιτίλι του πολέμου να έχει ανάψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη σε δυνάμεις, που για άλλη μια φορά θα αξιοποιούσαν την ψήφο των φοιτητών για να καλλιεργήσουν νέες αυταπάτες για παλιούς και νέους σωτήρες, για να βάλουν πλάτη σε μία νέα κυβερνητική αλλαγή. Το φοιτητικό κίνημα, η νέα γενιά απέδειξε ότι «δε βολεύεται με λιγότερο ουρανό», ότι στο πλάι του εργατικού λαϊκού κινήματος μπορεί να βγει μπροστά να διεκδικήσει όσα αξίζει και ονειρεύεται.

Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ «Βρείτε τα» ... η συμβουλή σε Ελλάδα και Τουρκία των Βρυξελλών

 

 Πηγή: Associated Press

 

Να τα βρουν καλούν την Αθήνα και την Άγκυρα οι Βρυξέλλες που -όπως και οι ΗΠΑ- αποφεύγουν να πουν το παραμικρό που θα μπορούσε να ενοχλήσει τη «στρατηγική σύμμαχο» Τουρκία πόσο μάλλον να καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες ακόμα και την πτήση μαχητικών μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη. 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον  Έλληνα πρωθυπουργό, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, δήλωσε πως «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».

Ακόμα και για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρόσια της Κύπρου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρκέστηκε να πει ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία» και πως «το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση». 

«Σφαιρικές» ανοησίες βολεμένων «αρίστων»


Προς τον αξιότιμο πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη (που δήλωσε «Δεν είναι μόνο οι δουλειές» και «τα λεφτά» – Δείτε τη..

 

 

Προς τον αξιότιμο πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη (που δήλωσε «Δεν είναι μόνο οι δουλειές» και «τα λεφτά» – Δείτε τη ζωή σας «λίγο πιο σφαιρικά»):

Κυβερνάτε σε μια χώρα που το (επίσημο) ποσοστό ανεργίας είναι 13,4%. Όσον αφορά τους νέους (κάτω των 25), στους οποίους υποτίθεται πως απευθυνθήκατε, το ποσοστό ανεργίας είναι 39,1%  (Eurostat για τον Νοέμβριο του 2021). 

Κυβερνάτε σε μια χώρα που ένας στους τρεις ιδιωτικούς υπαλλήλους ζει με μισθό 480 ευρώ (μικτά).

“Ολιστικά”, “σφαιρικά” και ληστρικά!

 

"Απόστασε το χέρι μου από το να μουντζώνω και σάλιο δεν μου έμεινε από το φτύσε φτύσε (...)",

 

 

από το facebook του
 
“Πως το είπε ο πνευματώδης και φιλοσοφημένος πρωθυπουργός μας; Α, ναι: Να μην βλέπουμε μόνο αν έχουμε δουλειά, ή πόσα λεφτά βγάζουμε, αλλά “να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά”!
 
Αυτό ο (πνευματώδης και φιλοσοφημένος) πρωθυπουργός μας το είπε στην Ελλάδα του 30% της ανεργίας των νέων, των 800.000 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα που “ζουν” με 392 ευρώ, των Λύτρων Αναπροσαρμογής στο ρεύμα και των (οσονούπω) 2,5 ευρώ/λίτρο η βενζίνη.

Κουρελού...

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Κυριολεκτικά ούτε μέρα δεν πέρασε από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, πριν επιβεβαιωθεί ξανά ότι «θετικό ταμείο» για όσα έγιναν εκεί μπορούν να κάνουν μόνο το κεφάλαιο και τα κόμματά του, ενώ ο λαός κάνει «ταμείο» νέων μεγάλων κινδύνων.

Οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από την Αλεξανδρούπολη και κυρίως οι «συστάσεις» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «συντονισμό όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου» μιλάνε από μόνες τους.

Κάνουν και πάλι «κουρελού» τα ευρωατλαντικά παραμύθια περί «εγγυήσεων» για τα κυριαρχικά δικαιώματα, που διασφαλίζονται τάχα με τη βαθύτερη ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Η δωρεάν Εκπαίδευση κοστίζει στους γονείς ... 3 δισ. ευρώ!

 

Πηγή φωτο από Καθημερινή

Σταθερά πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την εκπαίδευση των παιδιών τους, στο κατά τα άλλα «δημόσιο και δωρεάν» σύστημα. Αυτό προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που είδε τελευταία το φως της δημοσιότητας και αναπαράγεται ευρέως από τον Τύπο. Οπως προκύπτει, η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος ακόμα και για τα στοιχειώδη που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών, είναι μεγάλη και διαχρονική.

Ενδεικτικά, το 2020 (τελευταίο έτος αναφοράς) τα νοικοκυριά έδωσαν 3.181,9 εκατομμύρια ευρώ για «αγαθά» και «υπηρεσίες» Εκπαίδευσης. Μάλιστα οι δαπάνες αυτές φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε ύψος πάνω από 3 δισ. ευρώ την πενταετία 2015 - 2020. Η χρονιά που καταγράφονται οι μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες για την Εκπαίδευση είναι το 2009 (5.531,4 εκατ. ευρώ).

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο επιμερίζονται αυτές οι δαπάνες: 1.301,6 εκατομμύρια ευρώ έδωσαν το 2020 τα νοικοκυριά σε φροντιστήρια. Από αυτά, τα 680,9 εκατομμύρια αφορούν ξένες γλώσσες και τα 620,7 εκατομμύρια αφορούν την προετοιμασία των μαθητών για μαθήματα του σχολείου. Μέσα σε αυτά βέβαια και τα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις, εκεί που φεύγει μισός μισθός (και παραπάνω...) για τους γονείς.

* * *

Περιλαμβάνονται επίσης οι δαπάνες για φροντιστηριακή υποστήριξη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, που δεν καλύπτονται από την «απογυμνωμένη» Ειδική Αγωγή και τις ελλείψεις της Παράλληλης Στήριξης. Αλλά και δαπάνες για το καθημερινό διάβασμα ακόμα και μαθητών του Δημοτικού σε ιδιωτικές δομές, σε μια προσπάθεια των γονιών να καλύψουν τα «κενά» του σχολείου, ειδικά στις περιπτώσεις που οι ίδιοι αδυνατούν να βοηθήσουν το παιδί τους. Αλλο ένα 30% των συνολικών δαπανών αφορά δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία.

ΟΚ, boomers!

 

Δευ, Μαΐ 23, 2022
 
Thumb_Politiki_OK_Boomers 
 

Μπορεί οι φοιτητικές εκλογές να μην έγιναν για 3 χρόνια, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, όμως φαίνεται το αποτύπωμα που άφησαν είναι τέτοιο που κάποιοι θα μοιρολογούν για άλλο τόσο… Η ιστορική πρωτιά της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. που συνοδεύτηκε από τη σαρωτική άνοδό της σε ποσοστά, σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και με την ταυτόχρονη κατάρρευση των ποσοστών της κυβερνητικής ΔΑΠ, μοιάζει να έχει προκαλέσει ταραχή σε διπλό ταμπλό. 

Βέβαια, ο οδυρμός της κυβερνητικής πλευράς είναι κατανοητός. Δικαιολογεί την απελπισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και άρνησης της ήττας, έστω κι αν αυτή είναι διανθισμένη με χοντροκομμένα ψέματα και μαγειρέματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, προκαλεί το γέλιο και τη χλεύη πρώτα και κύρια στους χιλιάδες φοιτητές που πήγαν στις κάλπες και ξέρουν πολύ καλά την αλήθεια για το τι έγινε στις σχολές τους.