Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ας μιλήσουμε για το άσυλο


 Του Φραγκίσκου Α. Κουτελιέρη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα κατατεθεί στις 23 Ιουλίου, θα αφορά στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Ο συμβολισμός είναι προφανής: η κυβερνηση της ΝΔ θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητα, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η ίδια και το επιχειρηματικό περιβάλλον που υπηρετεί, και ξεκινά από την εμβληματική εξαίρεση αυτής της κανονικότητας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: «Καλλιστεία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ... στην υπηρεσία της αστικής τάξης (VIDEO)





Το γεγονός ότι κατά την τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων περίσσεψαν οι διακηρύξεις περί «νέας αρχής», «επιστροφή στην κανονικότητα», «είμαστε ελεύθεροι να καθορίσουμε τα του οίκου μας», «μπαίνουμε στη λεωφόρο της "βιώσιμης" ή "δίκαιης" ανάπτυξης» - αλλά σε κάθε περίπτωση καπιταλιστικής - καυτηρίασε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή. 
Διερωτήθηκε: Έχουμε νέα αρχή, αλλαγή σελίδας ή εναλλαγή στην κυβέρνηση

Λ. Στολτίδης: Να μην το τολμήσει η κυβέρνηση να παρέμβει στη συνδικαλιστική δράση (VIDEO)





Να μην τολμήσει η κυβέρνηση της ΝΔ να παρέμβει στη συνδικαλιστική δράση δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, καυτηριάζοντας τις σχετικές αναφορές του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στον απεργιοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για να εμπνεύσει τους εργαζόμενους και να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και θα οργανώσει την αντεπίθεση με ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας απέναντι στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

902.gr

«Εμείς είμαστε το κράτος»


 
Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η δήλωση του υπαστυνόμου Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με περίσσιο θράσος καλεί, μέσα από ανάρτησή του στο «Facebook», την κυβέρνηση της ΝΔ να χρησιμοποιήσει την «ισχύ των γκλομπ» της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Σε μια οπαδική έκφραση της χαράς του, το πρώην (πια...) μέλος της ΝΔ εκφράζει τις ίδιες απόψεις που έχουμε ακούσει από αστυνομικούς υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Άραγε, δεν γνώριζαν στη ΝΔ τις απόψεις αυτού του ανθρώπου, πριν τις δημοσιεύσει; Είναι ο μόνος με αυτές τις απόψεις στη ΝΔ;

«Να μην τολμήσουν» να παρέμβουν στις διαδικασίες του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος



Απάντηση στις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σχετικά με το νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα σε βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας, δίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με σημερινή ανακοίνωσή του. «Με τις δηλώσεις του θέλησε να παρέμβει με το "καλημέρα" στις διαδικασίες του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Το ξεκαθαρίζουμε με τη σειρά μας και εμείς από νωρίς: Να μην τολμήσουν». υπογραμμίζει μεταξύ άλλων. 

Επισημαίνει μάλιστα πως «το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις δικές του διαδικασίες και έξω από την παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί σε ταξική κατεύθυνση, να δυναμώσει, να πετάξει έξω τα τσιράκια και τους ανθρώπους της εργοδοσίας από τις γραμμές των σωματείων, να γίνει πράξη το σύνθημα "Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών"».

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής: 

Το σοβιετικό σύστημα υποχρέωνε τις γυναίκες να γίνονται επιστήμονες λέει ο φιλελεύθερος Economist



Δεν έφτανε η υπόλοιπη φρίκη του ολοκληρωτισμού, αλλά οι κομμουνισταί τραβολογούσαν με τη βία αμέριμνες νοικοκυρές από την ασφάλεια της κουζίνας τους, αναγκάζοντάς τες να προσαρμοστούν σε απάνθρωπα, αποστειρωμένα εργαστήρια με παράξενα μηχανήματα και δοκιμαστικούς σωλήνες.

Ένας από τους μεγαλύτερους καημούς του αστικού φεμινιστικού κινήματος είναι το φαινόμενο της λεγόμενης “γυάλινης οροφής”, δηλαδή όλα εκείνα τα αόρατα εμπόδια και προκαταλήψεις που εμποδίζουν τις γυναίκες να ανέλθουν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες στα ανώτατα κλιμάκια της επιστήμης, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.

Μια... απλή κανονικότητα!


 
Δυο βδομάδες μετά τις εκλογές και οι κουρασμένες από τα εκλογικά και καιρικά άθλια φαινόμενα μάζες πιπιλάμε, αθέλητα ή και με το ζόρι, την καραμέλα των ημερών: Κανονικότητα! Αυτοϋπονομεύουμε τη νοημοσύνη μας, θα μου πεις, και με το που τη διαβάζεις, άγνωστε - γνωστέ αναγνώστη μου. Πικρή, ξινή, λύσσα κι άνοστη μαζί αυτή η αλήθεια. Οχι ότι δεν εξηγείται ή αναλύεται ως αντικειμενική συνθήκη των ημερών. Κάθε άλλο μάλιστα, και δη επιβεβαιωμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Κανονικότητα είναι να βγαίνει το όλον, η ολομέλεια που λένε, του Συμβουλίου της Επικρατείας και να να ανατρέπει απόφαση του τμήματός του, αποφαινόμενη ότι είναι και νόμιμες, και ηθικές, και ωραίες και καλές ως «αναγκαίες» οι περικοπές του δέκατου τρίτου/τέταρτου και Δώρων κ.λπ. μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, οπότε και των ιδιωτικών να δεις το βουνό το «δίκιο» πώς πλακώνει τις μάζες των εργαζομένων...

Νέες βάσεις στήνουν οι ΗΠΑ - Αλλάζει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας


  Πηγή: Eurokinissi

Επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα θέλουν οι ΗΠΑ και ήδη συζητείται η αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που αφορά και τη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Το γεγονός επιβεβαιώνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ με συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» που εκφράζει την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τα όσα υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την ετοιμότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να εμβαθύνει περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Για τη δημιουργία νέων βάσεων και την αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας δηλώνει πως «και αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες μας, όσο οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Η τρέχουσα συμφωνία κατονομάζει τρεις εγκαταστάσεις.