Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Μισθοί στα τάρταρα και εξαφανισμένες ΣΣΕ: Η άλλη όψη της ανταγωνιστικότητας

 


Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατακρήμνιση των μισθών τα τελευταία χρόνια

 

 

Το τσάκισμα των μισθών, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συνοδεύουν αδιάλειπτα την αντεργατική επίθεση που ξεδιπλώνεται ενάντια στην εργατική τάξη τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη ένταση από τις αρχές της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης και εξελίσσεται μέχρι και σήμερα, εμπλουτίζοντας διαρκώς το αντεργατικό οπλοστάσιο. Στόχος η μείωση του «κόστους εργασίας» και συνακόλουθα η αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ενίσχυση του ανταγωνισμού συνοδεύεται από ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Σημαίνει παγιωμένους μισθούς πείνας, ανακύκλωση της ανεργίας, αλματώδη επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, αύξηση της φτώχειας, ένταση της εξαθλίωσης. Και βέβαια, η εργατική τάξη μαζί με όλο τον λαό καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερο για την εμπορευματοποιημένη Παιδεία και Υγεία, να αντεπεξέλθουν στο τσουνάμι ακρίβειας, να καταβάλουν δυσβάσταχτους φόρους, ώστε να σταθούν «όρθιοι» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να γίνει πράξη η «επεκτατική» πολιτική.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται στο ακέραιο από μελέτες και αναλύσεις αρμόδιων οργανισμών, οι οποίες «δικαιώνουν» το κάλεσμα των Συνδικάτων για κλιμάκωση της κοινής αγωνιστικής δράσης, για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα, για ξήλωμα του αντεργατικού οπλοστασίου, διεκδικήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση πάλης που παρουσίασε το ΠΑΜΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Διεκδικήσεις που βρίσκονται μεταξύ άλλων και στο επίκεντρο της οργάνωσης της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 6ης Απρίλη.

Πεφτοσυννεφάκηδες

 

Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα σάλια για την Ευρωπαϊκή Ενωση που «επανέρχεται στο προσκήνιο» με αφορμή τη στάση της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, και τώρα αρχίζουν οι «προβληματισμοί» για το πώς «επανέρχεται». Διαβάζουμε για παράδειγμα κάτι «ανησυχίες», κυρίως από σοσιαλδημοκρατικές φωνές, επειδή σε «χρόνο dt» όλη η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις της «στρατιωτικοποιούν την οικονομία», ψηφίζουν πολεμικές πιστώσεις και ετοιμάζονται για κοινό δανεισμό, ώστε να διευκολυνθούν οι εξοπλισμοί και η πιο ενεργή εμπλοκή στο μακελειό. Αλήθεια, τι περίμεναν όσοι πανηγυρίζουν για την ΕΕ που «παρεμβαίνει αποφασιστικά»; Οτι θα μοίραζε γαρίφαλα ή ότι θα κάπνιζε την πίπα της ειρήνης; Τι περίμεναν όταν υπερθεμάτιζαν για την ΕΕ που «διεκδικεί τον γεωπολιτικό ρόλο που της αναλογεί»; Οτι θα μιλούσε διαφορετικά και όχι με τα όπλα; Αυτοί λοιπόν που (πάλι) πέφτουν από τα σύννεφα, είναι οι ίδιοι που έχουν πρωτοστατήσει στην προπαγάνδα της στοίχισης με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και τώρα που όλες οι κυβερνήσεις - με τις σοσιαλδημοκρατικές μάλιστα να δίνουν τον τόνο - συμμετέχουν με τα μπούνια στον πόλεμο, επιμένουν να καλλιεργούν το ψέμα και τις κάλπικες προσδοκίες ότι υπάρχουν και «καλές» ιμπεριαλιστικές προθέσεις. Στο μεταξύ, οι λαοί συνεχίζουν να πληρώνουν πολλαπλά την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων...

ΚΚΕ Κατέθεσε αναφορά την ανοιχτή επιστολή των σωματείων της ΛΑΡΚΟ

 

 

Την ανοιχτή επιστολή των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ για να σταματήσουν τα εγκληματικά κυβερνητικά σχέδια κατέθεσαν ως Αναφορά για τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης. 

Συγκεκριμένα, στην ανοιχτή επιστολή τους τα ΔΣ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ζητούν να σταματήσει άμεσα το σχέδιο αναγκαστικής εξόδου από την εταιρία των 300 εργαζομένων, να εξεταστεί κάθε δυνατή εναλλακτική εξυγίανση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων της ΛΑΡΚΟ και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να καταθέσουν και τις ρεαλιστικές προτάσεις τους.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την Αναφορά που κατέθεσε το ΚΚΕ.

902gr

Να φτάσουμε παντού με την Απόφαση της ΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

 

ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»

Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ για την πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 12-13 Μάρτη, στον οποίο θα δημοσιευτεί η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πλούσια δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη από τις ΚΟ, για να σημάνει συναγερμός ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας, ο λαός να μη διαλέξει στρατόπεδο ληστών, αλλά να χαράξει τη δική του αυτοτελή γραμμή πάλης, για αποδέσμευση απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με τον ίδιο να έχει την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του.

Οι δεκάδες εξορμήσεις και περιοδείες, οι μαζικές συσκέψεις και εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες, έχουν ήδη αναδείξει τον έντονο προβληματισμό που διακατέχει τα λαϊκά στρώματα για τις εξελίξεις στην Ανατ. Ευρώπη και όχι μόνο, την ανησυχία που υπάρχει γύρω από τους νέους κίνδυνους που γεννιούνται, αλλά και το διευρυμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις θέσεις του ΚΚΕ, την ερμηνεία του για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τη δράση του. Σε αυτό το γόνιμο έδαφος, η Απόφαση της ΚΕ μπορεί και πρέπει να φτάσει παντού, στους χιλιάδες με τους οποίους υπάρχουν ήδη ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά και σε πολλούς περισσότερους που θέλουν να ενημερωθούν για την πρόταση του ΚΚΕ, θέλουν να συζητήσουν με τους κομμουνιστές την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Φαύλος κύκλος

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Οι σχεδιασμοί για ένα νέο «ευρωομόλογο» εκατοντάδων δισ. ευρώ για την Ενέργεια και τους εξοπλισμούς, στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας της ΕΕ και της επιτάχυνσης της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, προμηνύουν νέες βαριές θυσίες για τον λαό και προσθέτουν «καύσιμη ύλη» στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των ανταγωνισμών.

Τα κράτη και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, που στη διάρκεια της πανδημίας αποδείχτηκαν τόσο «σφιχτοχέρηδες» για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας», που με ψίχουλα προσπαθούν να «διασκεδάσουν» το τσουνάμι της ακρίβειας, δηλώνουν τώρα έτοιμοι «εν ριπή οφθαλμού» να ανοίξουν ξανά τις κάνουλες της χρηματοδότησης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στέλνοντας τον λογαριασμό στον μόνιμο αποδέκτη, τον λαό.