Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Αντιλαϊκή «υπεραπόδοση»


Πηγή: Eurokinissi

Χαράς ευαγγέλια για την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την ΕΕ αποτέλεσαν τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, που διαμορφώθηκε στο 4,2% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο του αντιλαϊκού στόχου που είχε τεθεί, για 1,75%.

Η «υπεραπόδοση» οφείλεται αφενός στην ένταση της φοροληστείας και στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, και αφετέρου στις περικοπές κρατικών δαπανών που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αξιοποιούνται πολλαπλώς από την κυβέρνηση, στο διαγκωνισμό της με τη ΝΔ για το ποιος μπορεί καλύτερα να υλοποιήσει τις επιταγές του κεφαλαίου.

Καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός είπε στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση «πέτυχε» εκεί που οι προηγούμενες απέτυχαν, εννοώντας την πιστή και γρήγορη εφαρμογή των μνημονίων, παλιών και νέων.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Παναττικό συλλαλητήριο - αγωνιστική απάντηση στη διαρκή αντιασφαλιστική επίθεση (ΦΩΤΟ)



Από τη μαχητική πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα

Από τη μαχητική πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα

Αγωνιστική - μαχητική απάντηση στη διαρκή αντιασφαλιστική επίθεση και στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16, που ψηφίστηκαν και δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έδωσαν με τη σημερινή παναττική κινητοποίησή τους οι συνταξιούχοι, με πρωτοβουλία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Η πορεία των συνταξιούχων, που ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου έγινε συγκέντρωση. Εκπρόσωποι των συνταξιούχων ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά οι αρμόδιοι τους παρέπεμψαν σε ένα διοικητικό στέλεχος και εκείνοι αρνήθηκαν. Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας. Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ενώ έξω από το υπουργείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση.

Προσαρμογές


«Σε πρακτικό επίπεδο οι γαλλικές φρεγάτες αποτελούν επιθετικό όπλο, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη χρησιμοποίηση μιας εκ των γαλλικών φρεγατών για χτυπήματα στη Συρία», γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες στον Τύπο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονταν και πολλές ακόμη αναλύσεις, σχετικά με το πώς η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα τελεσφορήσει, «διευρύνει» ουσιαστικά το πεδίο δράσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Ν/Α Μεσόγειο, εκεί που κατά τα αστικά επιτελεία «η Ελλάδα διατηρεί ζωτικά συμφέροντα». Ολα αυτά την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό ήδη διαθέτει μέσα για την ευρωΝΑΤΟική «επόπτευση» της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσφατα το υποβρύχιο «Παπανικολής» συνόδευσε το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «Iwo Zima» στην περιοχή, ενώ συνεχίζεται η σχετική «συζήτηση» για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του αμυντικού δόγματος της χώρας στις «νέες προκλήσεις», όπως λέγονται τα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ. Είναι δηλαδή παραπάνω από φανερό ότι με τον μανδύα της υπεράσπισης των «εθνικών συμφερόντων», η εμπλοκή στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, για λογαριασμό της αστικής τάξης και με βαριές τις ευθύνες της κυβέρνησης, βαθαίνει όλο και περισσότερο. Ο λαός μας χρειάζεται να αντιταχθεί στα σχέδια αυτά, να δυναμώσει την πάλη για να επιστρέψουν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

“Ο θάνατος του Στάλιν” – Μια άνοστη σάτιρα



Εν κατακλείδι, η ταινία είναι άχρωμη, άγευστη, άοσμη ακόμη και σαν επικριτική της ΕΣΣΔ, δεν χτυπιέσαι κάτω απ’ τα γέλια. Είναι κακοπροαίρετη σάτιρα που προς το τέλος πάει να γίνει “σοβαρή”, αλλά δεν περιμέναμε και τίποτα περισσότερο, ούτε καν ίσες αποστάσεις.


Κάποιοι βλέπουν εφιάλτες το βράδι επειδή έχουν χρέη, τον κυνηγάν οι δανειστές του ας πούμε. Άλλοι πάλι βλέπουν εφιάλτες με την πεθερά τους, κάναν τεράστιο δράκο με τη μορφή της πεθεράς τους ας πούμε που να ουρλιάζει “αχαΐρευτε, τεμπέλη, βλάκα” και να βγάζει φλόγες της κολάσεως απ’ το στόμα. Εγώ σαν ψυχάκιας που είμαι με ιδεολογικοπολιτικά θέματα, βλέπω εφιάλτες για.. τον ρόλο της προσωπικότητας στην ιστορία. Π.χ τον Λένιν να ουρλιάζει “όλη η εξουσία στα σοβιέεεεετ” κι αμέσως να με πνίγουν εκατομμύρια τόμοι ιστορίας που έχουν γραμμένη συνέχεια τη φράση “ο Λένιν έκανε την οκτωβριανή, ο Λένιν έκανε την οκτωβριανή”. Για τέτοια ψυχασθένεια μιλάμε.

Ένα απ’ τα πιο γαμάτα φιλοσοφικά κόνσεπτ που συνάντησα στα νεανικά ανήσυχα χρόνια του πνεύματος ήταν αυτό της βουλησιαρχίας, του βολονταρισμού. Της αντίληψης δηλαδή ότι τα διάφορα κοινωνικά γεγονότα είναι προϊόντα της προσωπικής βουλήσεως ορισμένων μεγάλων προσωπικοτήτων: Ο Μεγαλέξανδρος έφτασε μέχρι τον Ινδό ποταμό, ο Χίτλερ σκότωσε έξι κατομύρια οβραίους, ο Καραμανλής έφτιαξε δρόμους. Στην πορεία, και όταν ήρθα σε επαφή με την διαλεχτικοϋλιστική προσέγγιση έμαθα ότι οι προσωπικότητες βγαίνουν στο προσκήνιο επειδή οι συγκυρίες είναι τέτοιες επομένως παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Πρόσφατα βέβαια ο Περικλής Παυλίδης στο τελευταίο βιβλίο του μου (ψιλο)ανέτρεψε πάλι αυτή την αντίληψη γράφοντας ότι η πορεία της οκτωβριανής και του σοσιαλισμού πήρε το δρόμο που πήρε λόγω των επιλογών και της επιρροής συγκεκριμένων ατόμων όπως ο Λένιν κλπ.

Είναι γελασμένοι




Λίγες μόλις μέρες απ' όταν κατ' εντολή της κυβέρνησης στρατευμένος που μίλησε σε αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο τιμωρήθηκε επειδή είπε ότι καθήκον των στρατευμένων είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας και όχι να υπηρετούν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς (τιμωρία που ξεσήκωσε βέβαια κύμα διαμαρτυρίας από σωματεία, φορείς και στρατευμένους), μια ακόμα απαράδεκτη τιμωρία στρατευμένου ήρθε να προστεθεί στα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αυτήν τη φορά - χτες - η τιμωρία αφορούσε στρατευμένο, στο στρατόπεδο στρατηγού Ζορμπά στην Αττική, επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ενάντια στη βάρβαρη επίθεση ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας στη Συρία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βαθαίνει όλο και πιο πολύ την εμπλοκή στους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και έχει μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε βάση εφόρμησης των φονιάδων, δίνει «εξετάσεις» στους μακελάρηδες «συμμάχους» της, πρώτα απ' όλα στις «διαβολικά καλές» ΗΠΑ και στην πρεσβεία τους, και σε ό,τι αφορά την καταστολή όσων αντιστέκονται.

Εχθρός λαός

 

Άσκηση καταστολής διαδηλωτών στην 113 Πτέρυγα Μάχης

 
Στρατιώτες με εξοπλισμό καταστολής πλήθους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 
 
Στρατιώτες με εξοπλισμό καταστολής πλήθους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
 
Πηγή: Eurokinissi 
 
Άσκηση καταστολής διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην 113 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης.

Δυνάμεις της 113 ΠΜ ασκήθηκαν σε σενάριο βάσει του οποίου τη βάση προσεγγίζει ειρηνική διαδήλωση που εξελίσσεται σταδιακά σε «βίαιη». Διαδηλωτές αφήνουν, δε, ένα «κουτί» στην είσοδο του στρατοπέδου. Σε αντίδραση, δυνάμεις της 113 συγκροτούνται σε ομάδες, προχωρούν σε προσαγωγές διαδηλωτών, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν για τον έλεγχο του «κουτιού» και την εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού που υποτίθεται κρύβει.

Η άσκηση της 113 ΠΜ έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες ασκήσεις που πραγματοποιούν όλοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τα σενάρια αντιμετώπισης του «εχθρού λαού» είναι πλέον ενταγμένα στα ετήσια προγράμματα άσκησης εφέδρων και μισθοφόρων οπλιτών.