Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ


Καταγγέλλει το «κατάπτυστο» νομοσχέδιο - ταφόπλακα των τελευταίων παρθένων περιοχών

 


Το ότι «εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της μάχης που δίνουμε όλοι καθημερινά, η κυβέρνηση ετοιμάζει και σκοπεύει να πάει προς ψήφιση το κατάπτυστο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο "Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας"», που θα «απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες αδειοδότησης των ΑΠΕ και θα αποτελέσει, εάν ψηφιστεί την ταφόπλακα για την προστασία των τελευταίων παρθένων περιοχών που υπάρχουν ακόμα στη χώρα μας και που θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών.

Επίσης, καλούν τη στήριξη και διάδοση του ψηφίσματος που ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και το οποίο ήδη έχουν υπογράφουν 60 συλλογικότητες

Μια εμπειρία της σημερινής κατάστασης στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»



Της Ελένης Κύργιου*

Το διάστημα αυτό έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά στα ΜΜΕ για την άριστη οργάνωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά και σε αντιπαράθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες που μοιάζει εκτροχιασμένη.

Ως γιατρός με 30 χρόνια προϋπηρεσία στο ΕΣΥ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», θα ήθελα να καταθέσω τη δική μου μαρτυρία.

Σίγουρα η πανδημία που βιώνουμε σήμερα είναι κάτι καινούριο από επιστημονική άποψη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο ιό. Ωστόσο επιδημίες και πανδημίες εμφανίζονταν κατά περιόδους και στο παρελθόν. Η προηγούμενη πείρα, η ίδια η ιστορία της ιατρικής θα έπρεπε να κάνει την επιστημονική κοινότητα και δη τους κυβερνώντες πιο μελετημένους και καλύτερα οργανωμένους θα έλεγε κανείς. 
Όμως, πάντα, το καθοριστικό είναι πώς αξιοποιείται αυτή η πείρα, πώς είναι οργανωμένη εν τέλει η κοινωνία -εδώ, συγκεκριμένα το σύστημα Υγείας- ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί.

Μαντρί


Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας για τη στάση των πολιτών απέναντι στο ΝΑΤΟ δημοσίευσε η δεξαμενή σκέψης «PEW Research Center». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και στη Ρωσία και την Ουκρανία, σε δείγμα 21.029 ατόμων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι θετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Στη Γερμανία, από 73% το 2009 οι θετικές γνώμες έπεσαν στο 57% το 2019 και στη Γαλλία από 71% στο 49%. Σημαντική είναι επίσης η μείωση σε Ισπανία και Τσεχία. Στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όπου οι λαοί έχουν αρνητική γνώμη για την ιμπεριαλιστική συμμαχία, παραμένουν η Ελλάδα (51%) και η Τουρκία (55%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ερώτηση για το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο η επίθεση σε ένα μέλος ισοδυναμεί με επίθεση σε όλη τη Συμμαχία. Ακόμα και εκείνο το ποσοστό που αντιμετωπίζει θετικά το ΝΑΤΟ, δεν θεωρεί πως η χώρα του πρέπει να εμπλακεί σε μια υποθετική εισβολή π.χ. της Ρωσίας σε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες απάντησαν αρνητικά σε ποσοστό 50% και θετικά κατά 38%. Από μόνα τους τα στοιχεία αυτά δεν αποδικνύουν βέβαια αμφισβήτηση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας από αντιιμπεριαλιστική σκοπιά. Θρυμματίζουν όμως την εικόνα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και στην Ελλάδα, ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στους δολοφονικούς σχεδιασμούς είναι υπεράνω αμφισβήτησης, γιατί «έξω από το μαντρί σε τρώει ο λύκος». Μόνο που αυτό το μαντρί απαξιώνεται στα μάτια και άλλων λαών, πόσο μάλλον η κάλπικη εικόνα του ΝΑΤΟ ως «λιμανιού» «αλληλεγγύης», «σταθερότητας» και «ασφάλειας».