Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κ. Παρασκευάς: Αγώνας για να πάψουν οι νέες γενιές να ζουν τον εφιάλτη της εκμετάλλευσης (ΦΩΤΟ)

 

 

 

Η απόφαση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να παλέψει, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα, εκφράστηκε και από τη Θεσσαλονίκη, με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, στην παραλία της πόλης, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες δήλωσαν «παρών» στο προσκλητήριο μάχης για την ανατροπή της πολιτικής που τους οδηγεί στα σκοτάδια της σύγχρονης σκλαβιάς, για να γεννηθεί η ελπίδα, να κερδίσει η ζωή. 

Άνθρωποι του μόχθου που δίνουν τη μάχη μέσα από τα Σωματεία και τους φορείς στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, νέοι που αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθεί οργανωμένη μαζική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας και για πρώτη φορά αναλαμβάνουν καθήκοντα για την προετοιμασία της απεργίας. Μέσα από τη συγκέντρωση, με τα συνθήματα, εκφράστηκε η καθολική  απαίτηση να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα. Ο λαός δεν συμβιβάζεται με τη δουλειά ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί, δεν παραδίδει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες, θυσίες και αίμα.

Με συστάσεις «ατομικής ευθύνης» η επιλογή εμβολίου

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Οσοι αμφιβάλλουν ...έχουν κι άλλες επιλογές εμβολίων, σύμφωνα με τις συστάσεις της κυβέρνησης

 

Eurokinissi

Με τη συνταγή της «ατομικής ευθύνης» και της προσωπικής επιλογής επιχειρεί να «λύσει» η κυβέρνηση τα ερωτήματα και τις ανησυχίες που προκύπτουν από τα κρούσματα σοβαρών παρενεργειών που φαίνεται ότι σχετίζονται με το εμβόλιο της «AstraZeneca». Μια απαράδεκτη τακτική, που «πατάει» στις τραγικές συνέπειες από την απουσία ενός ανεπτυγμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες αποτυπώνονται και στην εμβολιαστική διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μ. Θεοδωρίδου, μετέφερε την απόφαση της Επιτροπής για συνέχιση του εμβολιασμού του πληθυσμού με το εμβόλιο της «AstraZeneka», με μόνο «μέτρο» την έμμεση σύσταση σε γυναίκες κάτω των 50 ετών να επιλέγουν άλλα εμβόλια, τα οποία είναι διαθέσιμα. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια» (mRNA), ως απάντηση στις ανησυχίες για τις παρενέργειες του «AstraZeneca». Ποιες γυναίκες πρέπει να το κάνουν αυτό; Με ποια κριτήρια; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την επιλογή του ενός ή του άλλου σκευάσματος; Καμία απάντηση σε τέτοια ερωτήματα, που όπως φαίνεται είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση, αφού με δική της ευθύνη δεν υπάρχει ουσιαστική επιδημιολογική παρατήρηση, επαρκής παρακολούθηση εμβολιασμένων κ.ο.κ.

Η ανησυχία για το σκεύασμα της «AstraZeneca» μεγάλωσε μετά την καταγραφή 5 περιστατικών με παρενέργειες θρόμβωσης - θρoμβοπενίας, έπειτα από τον εμβολιασμό τους, κάτι που απασχόλησε και τη χτεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής.

Τελικά ήταν όπως νομίζαμε…

 


Όταν πριν από ένα μήνα ακριβώς ο οίκος Dior ανακοίνωνε μέσω της ιστοσελίδας του ότι η επόμενη παρουσίαση της κολεξιόν του θα ήταν στην Αθήνα,οργίαζαν οι φήμες πως λέγοντας Αθήνα, εννοεί Ακρόπολη. Τότε το  Υπουργείο Πολιτισμού έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν γνωρίζει τίποτα, πως ο οίκος Dior πηγαινοέρχεται στην Αθήνα και επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους για… κανέναν λόγο, πως κανένα αίτημα για παραχώρηση της Ακρόπολης στον οίκο δεν έχει κατατεθεί και εν τέλει πως δεν είναι αυτό που νομίζουμε (βλ.  https://www.imerodromos.gr/den-einai-ayto-poy-nomizete/)

Εν ολίγοις το Υπουργείο Πολιτισμού δεν γνώριζε τίποτε για το «φόνο». Ενα μήνα αργότερα μαθαίνουμε ότι μάλλον σχεδίαζε και να τον … «διαπράξει».

Τέσσερα χρόνια μετά το 2017, οπότε ο οίκος Cucci έλαβε αρνητική απάντηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την παραχώρηση της Ακρόπoλης προκειμένου να κάνει κινηματογράφηση μόδας, ο οίκος Dior «σπάει το νήμα» και τερματίζει πρώτος στο Βράχο με τα μοντέλα του και με σκηνικό ντεκόρ τον Παρθενώνα, προκειμένου να αναβιώσει την ανάλογη φωτογράφιση που είχε κάνει το 1951. Και όχι μόνο στην Ακρόπολη… επίσης στο Ηρώδειο, στην Αρχαία Αγορά, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Διός στη Νεμέα για να καταλήξουν σε πανηγυρικό ντεφιλέ στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου (την Πέμπτη γνωμοδοτεί για το Καλλιμάρμαρο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων).

ΕΔΥΕΘ Συγκέντρωση στις 29 Μάη μπροστά στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο 3ο Σώμα Στρατού

 

 

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοβουλιών Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, πραγματοποιεί το Σάββατο, 29 Μάη, στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC στο 3ο Σώμα Στρατού (επί της λεωφόρου Στρατού) και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Καλεί τα σωματεία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας, τους φορείς του λαού της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις και να ενισχύσουν τις δράσεις του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης και να διεκδικήσουν:

5+1 λόγοι να βγεις στο δρόμο σήμερα με το ΚΚΕ


Thumb_Politiki_5_syn_1_logoi

 

Γιατί το «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί με επίθεση. Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να λέει ότι καταργεί το 8ωρο και νομοθετεί την 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για να μπορεί μια μάνα να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της! Δεν μπορούμε να γράψουμε τίποτα πιο πειστικό από τα λόγια του πανό που κρατούσαν μικρά παιδιά στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση: «Οι γονείς μας δεν είναι παιχνίδια σας για να δουλεύουν μέχρι να χαλάσουν»!  

Γιατί σ' έναν κόσμο που εξελίσσεται δεν πρέπει να ζει κανείς με «διευθετήσεις». Γιατί αν το 1920 ήταν επίκαιρο στην Ελλάδα με αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων να κατακτηθεί το «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες για ό,τι θέλουμε» δεν μπορεί το 2021 να γίνει αποδεκτό ότι δεν θα υπάρχει ούτε η κυριακάτικη αργία! Σε λίγο θα μας πουν πως στην εποχή του 5G είναι «αγκύλωση» το να κοιμάσαι.

Περί «ελευθερίας» και «ισότητας»...

 



Εκπρόσωπος της εργοδοσίας καλεί εργαζόμενο στο γραφείο του. Εκεί ως ...«ίσος προς ίσο», του ζητάει να αιτηθεί «οικειοθελώς» διευθέτηση του χρόνου εργασίας, να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα, αντί για το κανονικό 8ωρο και να μην πληρώνεται για τις επιπλέον ώρες.

Ο εργαζόμενος αρνείται, εξηγώντας πως ο μισθός του είναι πολύ μικρός, πως αν δουλεύει κάποιες ώρες παραπάνω, ως υπερωρίες, το κάνει για να συμπληρώσει το μικρό εισόδημά του - και πάλι δεν φθάνει - και πως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συναινέσει στο να δουλεύει πιο πολλές ώρες και χωρίς να πληρώνεται, γιατί έτσι κι αλλιώς του μένουν ελάχιστες ώρες μετά τη δουλειά για να κάνει οτιδήποτε άλλο σχετικό με τον εαυτό του, ή με την οικογένειά του. Είναι αναγκασμένος, λέει με πικρό χιούμορ, κάθε Κυριακή «να συστήνεται στα παιδιά» του γιατί τον βλέπουν σπάνια και σχεδόν ξεχνάνε ποιος είναι.

Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι. Ενημερώνει τον εργαζόμενο ότι είναι «μέρος μιας μεγάλης οικογένειας», της επιχείρησης, και ότι η «οικογένειά» του χρειάζεται από αυτόν να προσφέρει περισσότερα. Η άρνησή του, όμως, δείχνει πως δεν θεωρεί τον εαυτό του μέλος αυτής της «οικογένειας». «Και μιας και το ανέφερες», συμπληρώνει, «η "οικογένειά" μας ίσως χρειαστεί το επόμενο διάστημα να δουλεύετε και τις Κυριακές»...

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και το ...Μαλάουι

 

 

Το μακρινό Μαλάουι της Ανατολικής Αφρικής επιστράτευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ σήμερα, για να δικαιολογήσει την αμετροεπή και υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των στελεχών της, που ιδρώνουν να μας πείσουν ότι μόνο η Ελλάδα «έχει μείνει πίσω» και δεν δίνει το δικαίωμα στους αποδήμους της να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια.

Μάθαμε λοιπόν ότι «κάποιοι φορείς» του είπαν «ότι και οι πολίτες του Μαλάουι μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα τους από τον τόπο στον οποίο κατοικούνε», εν αντιθέσει με τους Έλληνες. Αν ήταν σχήμα λόγου, αποτελεί μεγάλο ατόπημα γιατί εμπεριέχει το ρατσιστικό υπονοούμενο ότι η αφρικανική αυτή χώρα είναι κατά τα άλλα «υπανάπτυκτη» και «καθυστερημένη».

Αν η αναφορά έγινε για ενημερωτικούς λόγους, να πληροφορήσουμε τον κ. Βλάση ότι το Μαλάουι είναι μια από τις περίπου 120 χώρες στον κόσμο που δεν δίνει καμία δυνατότητα στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν σε εθνικές εκλογές.