Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Ναφθαλίνη

 

Την καταψήφιση του συμφώνου συμβίωσης από το ΚΚΕ θυμήθηκαν ορισμένοι, για να αναμασήσουν τα περί «διακρίσεων» σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών. Κατηγορούν μάλιστα για «συντηρητισμό» το ΚΚΕ! Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει κάθε πρόταση που εξασφαλίζει την ισότιμη, ελεύθερη συμβίωση και όχι τη μια ή την άλλη μορφή γάμου ως «οικονομική σχέση». Οσους ενδιαφέρει λοιπόν πραγματικά να βρουν διέξοδο τέτοια ζητήματα, θα υιοθετούσαν τις προτάσεις του ΚΚΕ, ώστε να ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα της συμβίωσης, όπως τα κληρονομικά, η ενημέρωση σε σχέση με ιατρικά ζητήματα κ.ά., με απλές συμβολαιογραφικές πράξεις. Θα υιοθετούσαν τις προτάσεις για επίδομα στέγασης, για πραγματικές διευκολύνσεις σε κάθε νέο άνθρωπο που αποφασίζει να μείνει στο δικό του σπίτι, ανεξάρτητα αν είναι σε γάμο, συμβίωση ή όχι. Αλλά και για το ζήτημα των παιδιών το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει νομική κατοχύρωση των υποχρεώσεων των γονιών, σε συνδυασμό βέβαια με την ανάγκη για διευρυμένες, δωρεάν κι αναβαθμισμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες για την προστασία τους, επομένως και για την κοινωνική στήριξη της μητρότητας/πατρότητας. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορεί να είναι ελεύθερος κάθε άνθρωπος να επιλέγει σύντροφο, απαλλαγμένος από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτό είναι το πραγματικά προοδευτικό και ριζοσπαστικό σήμερα, κάνοντας την κριτική τους στο ΚΚΕ να μυρίζει μόνο ναφθαλίνη.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΔΙΑΣ Νέο έγκλημα σχεδιάζεται με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου

 

 

Σε διαβούλευση βρίσκονται τα σχέδια εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματικού ομίλου «Κοπελούζου» για την εγκατάσταση ενός αιολικού σταθμού, 10 ανεμογεννητριών των 5 MW εντός του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου, στη θέση «Τρίκορφο» στο νοτιοδυτικό του άκρο.

Όπως κατήγγειλε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών, για τα οποία το Εθνικό Πάρκο αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη απειλούνται ήδη από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Μάλιστα, στον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 14 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών και εκατοντάδες νυχτερίδες.

Το αίτημα της εταιρίας κατέβηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιούλη του 2022, ενώ ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών και ενώ οι αιολικοί σταθμοί εξαιρούνται σαφώς από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στο Εθνικό Πάρκο. Μάλιστα, ορισμένοι αρμόδιοι φορείς, όπως η Διεύθυνση ΑΠΕ του ΥΠΕΝ έχει γνωμοδοτήσει θετικά στη σχετική διαβούλευση.

«Σεσημασμένοι» στη φοροληστεία

 

Εναν νέο γύρο αντιπαράθεσης «άνοιξαν» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά για το θέμα της φορολογίας. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγορεί ότι προωθεί τη «φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης», ενώ η ίδια «μείωσε τους φόρους» και σκοπεύει να το κάνει ακόμα περισσότερο αν είναι ξανά κυβέρνηση. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «άνιση και άδικη κατανομή φορολογικών βαρών» και υπόσχεται «φορολογική δικαιοσύνη» αν κυβερνήσει.

«Πιασ' τ' αυγό και κούρευτο» είναι ο καβγάς τους, έχοντας και οι δυο εξοντώσει τον λαό στη φορολογία, έμμεση και άμεση, για να μπουκώνουν με φοροαπαλλαγές, προνόμια και κρατικές επιδοτήσεις το κεφάλαιο. Και δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς, ανατρέχοντας στα τελευταία 8 χρόνια, από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τα τέσσερα και η ΝΔ τα άλλα τέσσερα.

* * *

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

- Το 2014 και 2015, με τα πρώτα μνημόνια αλλά και τις «αντιμνημονιακές» κορόνες, ο λαός στο τέλος του δεύτερου χρόνου είχε φορτωθεί συνολικά 43,5 δισ. ευρώ σε φόρους.

- Το 2018, με το 3ο μνημόνιο έφτασε να πληρώνει 48,85 δισ. ευρώ.

- Το 2022, με την ...«υπευθυνότητα» της ΝΔ και με λεζάντα το ...«δεν φέραμε νέους φόρους», έφτασε να πληρώνει 55,31 δισ. ευρώ. Μόλις τους πρώτους δύο μήνες του 2023, ήδη ο λαός έχει πληρώσει 1,2 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που προϋπολόγιζαν...

Σε αυτήν την πορεία, οι κυβερνήσεις ήταν πολλές και διαφορετικές. Από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από εκεί στη ΝΔ. Και τα λαϊκά νοικοκυριά κάθε φορά τα ίδια και χειρότερα. Να κόβουν κι από τα πλέον απαραίτητα για τα παιδιά τους, τη διατροφή τους, την εκπαίδευση, την περίθαλψη, την αναψυχή...

Μυριόστομο μήνυμα: Το νερό κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!

 

Χιλιάδες λαού και νεολαίας πλημμύρισαν την πλατεία Αριστοτέλους συμμετέχοντας στη μεγάλη συναυλία ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

 

Ενα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο «νερό - εμπόρευμα» είπαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στη μεγαλειώδη συναυλία που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, το απόγευμα της Κυριακής, στην πλατεία Αριστοτέλους, με σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό».

Ο χώρος της πλατείας αλλά και οι γύρω δρόμοι γέμισαν ασφυκτικά από χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο αγώνα ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, που προωθεί η κυβέρνηση με τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Απορριμμάτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Μαχητικά και μαζικά, οργανωμένα και συγκροτημένα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι μετέτρεψαν, με τα πανό και τις σημαίες των Εργατικών Σωματείων τους, όπως και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι δεκάδες φορείς, τη συναυλία σε μια τεράστια διαδήλωση.

Μικρές και μεγαλύτερες παρέες, νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους άρχισαν να πλημμυρίζουν τον χώρο από τις 6 το απόγευμα, για να συμμετέχουν στη μαραθώνια συναυλία που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου με το συγκρότημα «Πριγκιπέσσα», οι Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, διαδοχικά, ανέβηκαν στη σκηνή, ερμήνευαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, ενώνοντας τη φωνή τους με τον λαό που παλεύει για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και απαιτεί νερό «κοινωνικό αγαθό».

Άστεγα παραμύθια


Πηγή: Eurokinissi

 

Με την αγωνία και τη λαχτάρα χιλιάδων νέων να αποκτήσουν επιτέλους ένα δικό τους σπίτι και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, παίζει η κυβέρνηση, διαφημίζοντας το πρόγραμμα που ξεκίνησε χτες για στεγαστικά δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο απ' αυτό της αγοράς. Οπως αποδεικνύεται όμως, η κοροϊδία των voucher και των pass επαναλαμβάνεται κι εδώ ...με το κλειδί στο χέρι, αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» όσους ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της στέγης.

Κανένας «πόνος» δεν έπιασε την κυβέρνηση για τα νέα ζευγάρια και τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν να τα βγάλουν πέρα, πόσο μάλλον να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή κατοικία. Αντίθετα, και με αυτό το μέτρο, έρχεται να ρίξει στην «αγκαλιά» των τραπεζών μια ακόμα «φουρνιά» δανειοληπτών, εξασφαλίζοντάς τους πελατεία και εγγυημένα κέρδη με κρατικές πλάτες, όπως και να ενισχύσει τους μεγαλοκατασκευαστές, προωθώντας παραπέρα την πολιτική εμπορευματοποίησης της στέγης.