Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Σε διεργασία στρατηγικών συμπλεύσεων με «κοινό παρονομαστή» την αντιλαϊκή πολιτική

 
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ


Το «καλό» κλίμα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών και οι «διαβεβαιώσεις» για υλοποίηση των μέτρων ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό διαχειριστή σηματοδοτούν την αντιλαϊκή κλιμάκωση
Copyright 2017 The Associated
Το «καλό» κλίμα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών και οι «διαβεβαιώσεις» για υλοποίηση των μέτρων ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό διαχειριστή σηματοδοτούν την αντιλαϊκή κλιμάκωση
Σε ένα σύνθετο πλέγμα διεργασιών, με διαδοχικά βήματα «προόδου» και «συγκλίσεων», συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου.
Οι συζητήσεις βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, με προοπτική την έκδοση κοινής ανακοίνωσης από τους «θεσμούς» και την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων από την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα. Μάλιστα, κι ενώ από τα εμπλεκόμενα μέρη τηρείται «σιγή ασυρμάτου», σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες (που ανάμεσα στα άλλα μίλαγαν για «αναβαθμισμένη» παρουσία των δανειστών και την παρουσία των Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, Μπ. Κερέ της ΕΚΤ και Μ. Μπούτι της Κομισιόν), η διαδικασία των συγκλίσεων συνεχίζεται και μάλιστα σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής για το νέο δημοσιονομικό πακέτο, τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, στα ζητήματα της Ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων και των αναδιαρθρώσεων, που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.

«Γίνονται και δεν λέγονται»



«Στη διπλωματία και την πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι άλλοι ομιλούν χωρίς να πράττουν και άλλοι πράττουν χωρίς να ομιλούν, με κριτήριό τους κάποιες εσωτερικές σκοπιμότητες». Αυτά είπε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, σε μια μεταξύ τους «κοκορομαχία» για όσα έγιναν στην πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στις ΗΠΑ, όπου είχε επαφές με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γερουσιαστές. Πέρα όμως από κάποιες επίσημες δηλώσεις και ορισμένες διαρροές, η κυβέρνηση κρατά κρυφό το ακριβές περιεχόμενο αυτών των επαφών, όπως άλλωστε έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και της ΝΔ, όταν επέστρεφαν από υπερατλαντικά ταξίδια. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι διαπραγματεύσεις τους αφορούν την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για το λαό. Παραμένει, επομένως, επιτακτική ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως ζητά το ΚΚΕ, προκειμένου η κυβέρνηση να ενημερώσει χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές για το τι είδους συζητήσεις και πιθανές συμφωνίες κάνει με τις ΗΠΑ σ' αυτές τις συναντήσεις.

Ανακοίνωση για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης




ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ




Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, αναφέρει:

«Οσες φιέστες κι αν διοργανώσει η ΕΕ, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων της συγκρότησής της, δεν μπορεί να κρυφτεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της, η αντιλαϊκή αποστολή της.

Η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά αυτά του μεγάλου κεφαλαίου. Στόχος της συγκρότησης της και κριτήριο της στρατηγικής της ΕΕ είναι η διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητάς του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, των αναγκών του για πολύ φτηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα. Γι΄ αυτό στην πράξη αποδείχθηκε ότι τα μεγάλα λόγια και οι πανηγυρισμοί περί ευημερίας των εργατικών λαϊκών δυνάμεων που συνόδεψαν την ίδρυση της ΕΟΚ, τη συγκρότηση της ΕΕ και της ΟΝΕ, όχι μόνο δεν έχουν πραγματική βάση για τους λαούς αλλά αντίθετα κρύβουν την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.