Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ξέπλυμα της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και των προκλήσεων σε Αιγαίο - Κύπρο


«Ξεγύμνωμα» όσων διαφημίζουν την εμπλοκή ως διασφάλιση
 
 

Σε «ξεγύμνωμα» όσων παραμυθιάζουν το λαό ότι το ΝΑΤΟ και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει η αστική τάξη μπορούν να υπερασπιστούν την ασφάλεια, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου εξελίχθηκε η χτεσινή επίσκεψη του γγ του δολοφονικού Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, στο φόντο των εξελίξεων στην περιοχή και της επίσκεψής του σήμερα στην Τουρκία, όπου θα συναντήσει τον Ρ. Τ. Ερντογάν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Τσαβούσογλου και Ακάρ, αντίστοιχα.
 
«Νομικά ζητήματα» τα κυριαρχικά δικαιώματα, με το ΝΑΤΟ... αναρμόδιο
 
Στις κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είπε πως ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ για τις «έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες», σημειώνοντας ότι αυτές «υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό», επί των γνωστών διχοτομικών σχεδίων.

Ενώ σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την ιμπεριαλιστική συμμαχία περίπου ως «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης είπε: «Επανέλαβα την προσήλωσή μας στην αρχή της αλληλεγγύης, η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη».

Το Σάββατο 12/10 η εκδήλωση τιμής και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου - Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας (ΦΩΤΟ)


Η «Ρωγμή» του Αντώνη Μυρωδιά Η «Ρωγμή» του Αντώνη Μυρωδιά

Στο θανατονήσι της Γυάρου, αύριο Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, το ΚΚΕ θα τιμήσει μια ξεχωριστή πλευρά της 100χρονης Ιστορίας του, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σ' αυτόν τον ξερότοπο καταμεσής του Αιγαίου.

Στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας. Για την επίσκεψη οργανώνεται αποστολή που θα αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι του Λαυρίου. Οι συμμετοχές έχουν κλείσει.

Να μείνει η μνήμη ζωντανή

Εσύ πόσους λίβελους για το ΠΑΜΕ έγραψες σήμερα;

 
Εσύ πόσους λίβελους για το ΠΑΜΕ έγραψες σήμερα;

Εσύ πόσους λίβελους για το ΠΑΜΕ έγραψες σήμερα;


Ένα νέο πατριωτικό καθήκον προβάλλει επιτακτικό για το «έθνος των εκμεταλλευτών» και τους δημοσιολόγους-γραφιάδες του, σε ευθεία σύνδεση με την, πατριωτική πάντα, υπεράσπιση των ιμπεριαλιστών, της πρεσβείας τους και των συμβόλων τους -όπως του αγάλματος του μακελάρη προέδρου που γέμισε με ναπάλμ την Πίνδο και με ατομικές βόμβες την Ιαπωνία.
Ποιο είναι αυτό το καθήκον;

Να γράψουν κάτι εναντίον του ΠΑΜΕ, του «κόκκινου ολοκληρωτισμού» και δε συμμαζεύεται.
Και όλα αυτά, γιατί οι διαδηλωτές:

α) Έριξαν συμβολικά μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν και

β) δε γύρισαν και το άλλο μάγουλο στα ΜΑΤ που επιτέθηκαν απρόκλητα με χημικά, για να διαλύσουν μια μαζική, ειρηνική διαδήλωση.

Πάτημα


Μια δήλωση του Ερντογάν πριν από μερικές βδομάδες ενισχύει την πεποίθηση ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία στόχο έχει να δημιουργήσει τετελεσμένα και προϋποθέσεις για παραπέρα επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ερντογάν είχε πει ότι τελικός προορισμός των στρατευμάτων του είναι η Ράκα και η Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία βρίσκεται πάνω από 150 χλμ. μακριά από τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας (!), ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» απέναντι στους Κούρδους (30 χλμ. στο έδαφος της Συρίας). Πέρα από την απώθηση των Κούρδων από τα σύνορα και την αλλοίωση των πληθυσμών της περιοχής με την εγκατάσταση εκατομμυρίων προσφύγων, που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία, οι βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης δεν είναι άσχετες και με το γεγονός ότι η ανατολική ακτή του Ευφράτη, όπου εξελίσσεται η επέμβαση, συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Συρίας (μόνο στην Ντέιρ αλ-Ζορ συγκεντρώνεται το 65% των πετρελαιοπηγών της χώρας) και ταυτόχρονα αποτελεί κόμβο σημαντικών αρτηριών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Τουρκία, με την τρίτη κατά σειρά επέμβαση στη Συρία, επιδιώκει να αποκτήσει ένα γέρο «πάτημα» στο έδαφός της και από καλύτερες θέσεις να διαπραγματευτεί το ρόλο της στην περιοχή την επόμενη μέρα, απέναντι σε ανταγωνιστές και «συμμάχους», αξιοποιώντας και τη στρατιωτική της ισχύ στο παζάρι που διεξάγει μαζί τους. Οσοι λοιπόν προσπαθούν να υποβαθμίσουν την τουρκική επέμβαση και να την παρουσιάσουν περίπου ως «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τους Κούρδους, κρύβουν τη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών στην περιοχή και τους κινδύνους που αυξάνονται από τη βαθύτερη ελληνική εμπλοκή σ' αυτούς.

Θεραπευτικές Κοινότητες με ... Business Plan




Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το ΚΕΘΕΑ, αποκτούν επικαιρότητα ορισμένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 17ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων στη Θεσσαλονίκη και επιβεβαιώνουν τον στραγγαλισμό της πρόληψης και των προγραμμάτων απεξάρτησης από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, στο όνομα μιας λιγότερο «κοστοβόρας» διαχείρισης του προβλήματος, που το σύστημα προσεγγίζει με λογικές «μείωσης της βλάβης».

Μόνο στα πρώτα χρόνια της κρίσης (2009 - 2011) τα κρατικά κονδύλια για τις δομές πρόληψης και απεξάρτησης μειώθηκαν κατά 35% και έκτοτε το ΚΕΘΕΑ έχασε πάνω από 100 εργαζόμενους, με σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του. Κι όλα αυτά την περίοδο της κρίσης, όπου τα αδιέξοδα μεγάλωσαν για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μαζί οι κάθε είδους εξαρτήσεις.

Απόλυτα σχετική με τα παραπάνω είναι και η διάσταση της εργασίας, ως πλευρά της απεξάρτησης, καθώς πολλοί επιστήμονες την αναγνωρίζουν ως «ακρογωνιαίο λίθο» της θεραπείας, που βοηθά στην ομαλότερη επανένταξη και συμβάλλει ως προστατευτικός παράγοντας στη διατήρηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ιδρύθηκαν το 1983 οι «παραγωγικές μονάδες» του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» ως μέρος της θεραπείας, σε στοχευμένους τομείς, όπως η ξυλουργία, η κεραμική και η γεωργία. Ακολούθησε το ιδιόκτητο τυπογραφείο που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 1989 και απασχολεί σήμερα 23 μόνιμους εργαζόμενους (το 1/3 είναι απόφοιτοι θεραπευτικών προγραμμάτων), με δυνατότητα εκπαίδευσης 6 μαθητευόμενων.