Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μαραθώνια εισαγωγή στην Τριτοβάθμια: Τέσσερις φορές Πανελλαδικές θα δίνουν οι μαθητές

Νέα διάρθρωση για το Γενικό και το Τεχνικό Λύκειο, καθώς και νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Πότε θα εφαρμοστε.

Τέσσερις φορές από πανελλαδικές εξετάσεις θα περνούν οι μαθητές του Λυκείου στη μαραθώνια προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μαθητές θα δίνουν εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την προαγωγή τους και την απόλυσή τους από το Λύκειο. Αφού πάρουν το απολυτήριο Λυκείου θα δίνουν νέες πανελλαδικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα για να εισαχθούν σε ΑΕΙ. Για τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής κάθε υποψηφίου θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων.
Για τα θέματα των εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων, ενώ προβλέπεται να ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων, που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.
Στόχος η εφαρμογή από τους μαθητές της προσεχούς Α' Λυκείου
Στόχος του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α’ Λυκείου. Τέσσερις φορές από πανελλαδικές εξετάσεις θα περνούν οι μαθητές του Λυκείου στη μαραθώνια προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι τρεις πρώτες φορές για να προαχθούν από τάξη σε τάξη και να πάρουν το απολυτήριο, και η τελευταία - η τελική, αφού θα έχουν πάρει το απολυτήριο Λυκείου- για να εισαχθούν σε ΑΕΙ.
Τα μαθήματα της τελικής εξέτασης εισαγωγής θα είναι 4, όμως για τον υπολογισμό των μορίων θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων. Επίσης, μια σημαντική αλλαγή είναι ότι ο βαθμός από τα προφορικά που θα έχει ο μαθητής σε κάθε μάθημα θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον βαθμό που πήρε στο μάθημα στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Για τα θέματα των εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων. Αυτά προβλέπει η πρόταση του υπ. Παιδείας, για το Γενικό Λύκειο, το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ, αλλά και το Τεχνικό Λύκειο. Στόχος είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α’ Λυκείου (Σεπτέμβριος 2013).

«Όχι» στην Ελληνικός Χρυσός (και) από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ!

30673_front-thumb-medium
Με αυτή την λιτή ενημέρωση μέσω της επίσημης σελίδας της στο facebook, η ομάδα της Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε σήμερα το μεσημέρι πως δεν θα συνεργαστεί με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, για την χορηγία στην φανέλα. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πληροφορία που ήθελε την “Ελληνικός Χρυσός” να έχει καταθέσει πρόταση 2.5 εκατ. Ευρώ (σ.σ τριπλάσια από αυτή του ΟΠΑΠ) προκειμένου να αναλάβει την χορηγία και κατ επέκταση να χρησιμοποιήσει την δυναμική του συλλόγου προς την επίτευξη των σχεδίων της. Τα σχέδια, όμως, άλλαξαν εξαιτίας της έντονης αντίδρασης του κόσμου του ΠΑΟΚ που από την πρώτη στιγμή την εξέφρασε, οδηγώντας τελικά και τους υπευθύνους της ΠΑΕ σε αυτή την απόφαση. Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργήθηκε στις τάξεις των οπαδών, είναι και ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκαν την παραπάνω ανακοίνωση στο facebook.
Τα σχόλια που ακολουθούν την ανάρτηση πλησιάζουν τα εκατό και στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιδοκιμάζουν την απόφαση της ΠΑΕ, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα την Ελληνικός Χρυσός όπως και τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική. “Δεν θα έπρεπε να μπείτε καν σε διαδικασία συζητήσεων”, αναφέρουν οι περισσότεροι, ενώ υπάρχουν και σχόλια του τύπου: “Πάλι καλά που δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε ομάδα στα γεράματα”… Οι ΠΑΕ είναι εταιρείες και ως τέτοιες οφείλουν να λειτουργούν… Ομως οι ομάδες είναι κάτι παραπάνω και αν οι υπεύθυνοι των ανώνυμων εταιρειών κάποιες φορές το ξεχνούν, ο κόσμος οφείλει να τους το θυμίζει… Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το έκανε…