Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πρώτα πληρώνετε το τέλος στη ΔΕΗ και μετά υποβάλλετε αίτηση για απαλλαγή

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά έχουν λάβει το λογαριασμό από τη ΔΕΗ ή από τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος (με το ποσό του τέλους) θα πρέπει να καταβάλλουν το τέλος και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση από την εφορία στην οποία υπάγονται για την επιστροφή του ποσού.
Αυτό διευκρινίζεται μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων. Η σχετική αίτηση όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοτυπία του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και δήλωση του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011 ή 2012 του ιδιοκτήτη.
Σχετικά με την επιβολή του μειωμένου συντελεστή (0,5) για τον υπολογισμό του τέλους σε πολύτεκνους διευκρινίζεται ότι ισχύει για όσους έχουν από 4 παιδιά και πάνω και ότι το μειωμένο τέλος δεν ισχύει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για την απαλλαγή των ανέργων από το ειδικό τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το οικογενειακό εισόδημα του ανέργου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ποσό που προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και η αξία της ακίνητης περιουσίας του με βάση τα στοιχεία του 2008 να μην είναι μεγαλύτερη από 150.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Η απαλλαγή και στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης με τιμή μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ το τμ.
Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες που δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτων διευκρινίζεται ότι μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης η ΔΕΗ ή οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος αποστέλλουν τα στοιχεία των οφειλετών στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αυτή με τη σειρά της στις ΔΟΥ οι οποίες θα προχωρούν στην εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
πηγή:  iefimerida

Κατά 25% έχουν αυξηθεί οι άστεγοι στην Ελλάδα από το 2009

Απογοητευτική είναι για την Ελλάδα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιγράφει την απασχόληση στην χώρα μας και την κοινωνική κατάσταση με τα μελανότερα χαρακτηριστικά των τελευταίων ετών.
Στοιχεία – σοκ υπάρχουν για την Ελλάδα την τελευταία διετία, κατά την οποία, οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 25 %, ένα αποτέλεσμα της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Το 2011 η ύφεση ήταν στο 6,8%, ενώ για το 2012, αναμένεται να είναι στο 4,7%. Στην έκθεση αυτή γίνεται και ειδική αναφορά γίνεται στη μείωση των μισθών κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 2,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και υπογραμμίζεται η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, η οποία, πλέον, έχει φτάσει το 21% το Δεκέμβριο του 2011, από 14,4% το Δεκέμβριο του 2010 και 10,3% το Δεκέμβριο του 2009.
Η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους μεσαίων προσόντων (20,1% έναντι 8,7% στην ΕΕ) και χαμηλών προσόντων (14,6% έναντι 5,7% στην ΕΕ). Όπως προκύπτει ακόμη από την έκθεση της Επιτροπής, η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί στο 9,1% του εργατικού δυναμικού (355.000 άτομα) και αφορά το 50% των ανέργων.
Παράλληλα, η ανεργία των νέων έχει διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια και έφτασε το 48% τον Νοέμβριο του 2011. Όπως επισημαίνει ακόμη η Επιτροπή, η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.
Το 2010, μόνο το 3% του ενεργού πληθυσμού συμμετείχε σε παρόμοια προγράμματα, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 9%. Το ποσοστό των νέων 25-34 ετών που συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης είναι στο 7% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ είναι 15%. Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα παρατηρούνται και στις ηλικίες 55- 64 ετών: 0,5% στην Ελλάδα και 4,5% στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Επιτροπής, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,3% το 2010, ενώ στα όρια της φτώχειας ζει το 27,7% του πληθυσμού, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 23,4%. Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο τέλος του μήνα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκε από 19% το 2007 σε 24% το 2010.
πηγή: iefimerida

Δεν είμαστε μόνοι όλοι μαζί μπορούμε .

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ Η ΜΑΖΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ
Μια σημαντική πρώτη νίκη πέτυχε το κίνημα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ. Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων. Οι συνεχείς αναδιπλώσεις και υποχωρήσεις της συγκυβέρνησης, κάτω από το βάρος της αντίδρασης του κινήματος των λαϊκών συνελεύσεων, των προσφυγών, της άρνησης πληρωμής του χαρατσιού, δείχνουν την ΔΥΝΑΜΗ της ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ. Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής μας, μέσα από τη λαϊκή μας συνέλευση, αντέδρασαν δυναμικά ενάντια στα χαράτσια, έχοντας ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΑΥΤΗ!!
Οι εκβιασμοί και οι απειλές της κυβέρνησης για διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί το χαράτσι συνεχίζονται. Με νέα εγκύκλιο μεταφέρει το χαράτσι στην εφορία και μετατρέπει τον έφορο σε «δικαστή» που θα αποφασίζει τις διακοπές, τις δόσεις και τα πρόστιμα. Διαδίδονται και φήμες – εκφοβισμού και τρομοκρατίας - για κατασχέσεις, παρακρατήσεις από μισθούς-συντάξεις ή ακόμα & υπαγωγή του σε ένα ενιαίο φόρο ακινήτων