Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Από το γκέτο της Βαρσοβίας στο σφαγείο της Γάζας





Από atexnos

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Ο τρόμος και η απόγνωση στο πρόσωπο του, την ώρα που έχει σηκωμένα τα χέρια, αποτυπώθηκε για πάντα από το φωτογραφικό φακό, για να θυμίζει την φρίκη του Ολοκαυτώματος. 


Πρόκειται για τη εμβληματική φωτογραφία με το επτάχρονο αγόρι και άλλους εβραίους του γκέτο της Βαρσοβίας την ώρα που συλλαμβάνονται από άντρες των SS. Ήταν 1943, λίγους μόλις μήνες μετά την εξέγερση στο γκέτο της πολωνικής πρωτεύουσας και οι Ναζί ετοιμάζονταν για άλλον ένα γύρο εκτελέσεων.


Δεκαετίες αργότερα, ένα σύγχρονο γκέτο υπάρχει στη Μέση Ανατολή. Το γκέτο της Γάζας. Στη θέση των εβραιόπουλων της Βαρσοβίας, του Νταχάου, του Άουσβιτς και των άλλων κολαστηρίων του Ολοκαυτώματος, βρίσκονται σήμερα τα παιδιά του παλαιστινιακού λαού. 

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ «Πολύ ευχαριστημένη» η κυβέρνηση που συμφώνησε στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων




Πηγή: Eurokinissi

«Πολύ ευχαριστημένος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για την πρώτη μέρα των επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, όπου καταγράφηκε συμφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως υπάρχουν και «4 - 5 δύσκολα σημεία».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως είναι πρόθυμη να εφαρμόσει πλήρως τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης». Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, που επέρριψε ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ για καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για την «Εγνατία Οδό» και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Ανάλογο μήνυμα και από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, που έκανε γνωστό όλα τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα της Ενέργειας θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιούνη.

Εσύ τι περιμένεις για ν’ αντιδράσεις;




Εσύ τι περιμένεις για ν’ αντιδράσεις; – του Λάμπρου Τόκα

 


«…Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής, αλλά όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει»! Επίκαιρα όσο ποτέ τα λόγια του Martin Niemöller, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών.
Τα σύννεφα του πολέμου, πυκνώνουν και «αγκαλιάζουν» όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο πόλεμος, περνά ταχύτατα από τα σύνορα της μια χώρας σε κάποια άλλη, που επιλέγουν οι ΗΠΑ και οι κάθε είδους υπέρμαχοι της «δυτικής, αστικής, δημοκρατίας». Από το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ο πόλεμος πέρασε στη  Γιουγκοσλαβία, αργότερα  στη Λιβύη και τελευταία στη γειτονική Συρία. Με πρόσχημα τη «δημοκρατία», την «ελευθερία» ή τα «ανθρώπινα δικαιώματα», οι ισχυροί του πλανήτη Γη, διαπράττουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Δεσμεύσεις


«Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι δεν είμαστε συμμέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Και γι' αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευθώ», λέει σε συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ, σε σχέση με το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης που θα ενσωματώνει όλες τις προτεραιότητες του κεφαλαίου για την επόμενη περίοδο. Τα ίδια έλεγε, όμως, με μικρές παραλλαγές και ο υπουργός Οικονομικών προ ημερών: Οτι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν «μετά το πρόγραμμα, θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα». Αυτό που ομολογούν αμφότεροι, είναι ότι και την «επόμενη μέρα», «δεδομένοι» και «δεσμευτικοί» είναι οι στόχοι της αστικής τάξης, της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που «δεδομένα» θα στηριχτεί στα αντεργατικά μέτρα και συνολικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Και καλούν το λαό να διαλέξει με ποιο σχέδιο θα χάσει ακόμα περισσότερα, για να ικανοποιηθούν οι «δεσμεύσεις» και οι στόχοι τους. Οι εργαζόμενοι να μη δεχτούν να μπουν στη συζήτηση για το ποιος θα διαχειριστεί τη βαρβαρότητα σε βάρος τους, με ή χωρίς μνημόνια. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά για την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ομιλία της Δ. Μανωλάκου στη συζήτηση για κυρώσεις Συμφωνιών για Κούβα και Αλβανία (VIDEO)





Στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής, για κύρωση της Συμφωνιών μεταξύ ΕΕ - Κούβας και Ελλάδας - Αλβανίας, παρενέβη η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι το ΚΚΕ διαχρονικά έχει στηρίξει αποφασιστικά την κουβανική επανάσταση, έχει σταθεί στο πλευρό του κουβανέζικου λαού για την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής κοινωνίας και τη διεύρυνση των σοσιαλιστικών κατακτήσεων. Καταδικάζει κάθε λογής αντικομμουνιστικές επιθέσεις, αλλά και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, καταδικάζει τον πολύχρονο αποκλεισμό του νησιού από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, την απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ και τις συστηματικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.

Θ. Παφίλης: Η σφαγή των Παλαιστινίων είναι ο καπιταλιστικός κόσμος (VIDEO)






Η σφαγή των Παλαιστινίων είναι ο καπιταλιστικός κόσμος και το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ στρατηγικός σύμμαχος της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που ενδιαφέρονται για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης, συμμετέχοντας ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το άσυλο.

«Πέστε μας ένα όχι για δείγμα, έχετε υπογράψει τα πάντα» σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης και ανέφερε ότι στη Σύρο ετοιμάζεται νέα βάση, στη Σούδα αναβαθμίζεται η υπάρχουσα, στη Λάρισα σχεδιάζεται βάση drones και στην Αλεξανδρούπολη βάση ελικοπτέρων. Χαρακτήρισε κατάντια την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη σφαγή των Παλαιστινίων και πρόσθεσε ότι στην πράξη η κυβερνητική πολιτική στηρίζει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ λόγω των προσφυγικών ροών, υπενθύμισε ότι η συνθήκη «Δουβλίνο 2» που υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ επέβαλε την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα εισόδου και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ.

Νωρίτερα ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιώργος Λαμπρούλης ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η επίθεση που δέχθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου από το χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος την αποκάλεσε σκιάχτρο.

902gr

Να δεις τι σου 'χω για μετά...



Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» (3/5/2018), η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «LIDL» στην Ελβετία διαθέτει πλέον προς πώληση στα ράφια της κατεργασμένο καπνό κάνναβης και τσιγάρα κάνναβης. Η εταιρεία αξιοποιεί την αλλαγή του νομικού πλαισίου στην Ελβετία, που από το 2011 επιτρέπει τη χρήση κάνναβης απ' όσους είναι άνω των 18 ετών και όταν η κάνναβη περιέχει TCH (δραστική ουσία) μέχρι 1%. Διαφημίζει, μάλιστα, ότι η κάνναβη είναι «τοπικής ελβετικής καλλιέργειας», σε συνεργασία με την ελβετική εταιρεία «Botanicals», με έδρα και καλλιέργειες κάνναβης στο Thurgau της βόρειας Ελβετίας, «σε κλειστούς βιομηχανικούς χώρους με σύγχρονο σύστημα ημιαυτόματων θερμοκηπίων». Σήμερα, η Ελβετία καταγράφει περισσότερους από 140 νόμιμους λιανικούς πωλητές κάνναβης, από πέντε που ήταν το 2015. Επίσης, καταγράφει πωλήσεις νόμιμης κάνναβης ύψους 82,5 εκατ. ευρώ, που αποδίδουν φορολογικά έσοδα στο κράτος ύψους 20 εκατ. ευρώ.