Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

ΜέΡΑ25: Ντράπηκε και η ... «ρήξη»

 


Eurokinissi

Το κόλπο παλιό και Βαρουφάκικο, ίδιο κι απαράλλαχτο από το 2015: Πιάνει τη «Ρήξη», της κοτσάρει και διάφορους επιθετικούς προσδιορισμούς, τη βάζει μέσα σε εισαγωγικά, πετάει κι ένα πυροτέχνημα για τις τράπεζες.

Μετά έρχεται η σειρά των γνωστών παπαγάλων: Παίρνουν την «πάσα», τον βαφτίζουν «επικίνδυνα αντισυστημικό», κι έτσι μ' έναν σμπάρο, όλοι τους μαζί πετυχαίνουν ...κάμποσα τρυγόνια:

Και την έννοια της πραγματικής ρήξης χτυπάνε αλύπητα, και ένα κόμμα βαθιά συστημικό, που υπερασπίζεται τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου (π,χ. την «πράσινη ανάπτυξη»), το προμοτάρουν σαν το αντίθετό του. Και καλλιεργούν την αγωνία για το «πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος», και επιχειρούν να σπείρουν σύγχυση στον λαό σχετικά με το τι πραγματικά διακυβεύεται στις εκλογές.

* * *
Ολο αυτό το «πακέτο» εμπλουτίστηκε την τελευταία βδομάδα με το «σχέδιο Δήμητρα», για το οποίο όσο περισσότερο μιλούν τα στελέχη του ΜέΡΑ25, τόσο αποκαλύπτεται ότι ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της μούφα αντισυστημικότητας που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πόσο ...ρηξικέλευθη είναι η παραπάνω πρόταση, για την οποία έγινε τόση βαβούρα, χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει ο Δ. Στρατούλης, πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΛΑΕ, που συνεργάζεται με το ΜέΡΑ25, και που μαζί με τον Γ. Βαρουφάκη μοιράζονταν τα υπουργικά έδρανα με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ το 2015. Ο ίδιος συστήνει: «να το απομυθοποιήσουμε (το "σχέδιο Δήμητρα")»: «Είναι ένα απλό σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που υπάρχει τραπεζική κρίση (...) Είναι μια εφαρμογή στο taxisnet που διευκολύνει και την κοινωνία και την οικονομία».

ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ Στο εξώφυλλο γράφει «Ταμείο Ανάκαμψης»

 

Eurokinissi

Στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου βρίσκεται σταθερά το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το επικαλούνται πολύ συχνά για να στηρίξουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα. Με αυτό στην προεκλογική τους φαρέτρα, από τη μια, ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί να το διανείμει πιο δίκαια και πιο συνετά στο κεφάλαιο, για να αυξηθούν οι επενδύσεις. Και, από την άλλη, το χρησιμοποιούν για να κοροϊδεύουν τον λαό ότι τα κονδύλιά του αφορούν και τις δικές του ανάγκες και ότι έχει να κερδίσει από την ανάπτυξη που θα τροφοδοτήσει το Ταμείο.

Δεν υπάρχει βέβαια μεγαλύτερο ψέμα. Και προς απόδειξη αρκεί να εξηγήσουμε τι είναι, πώς λειτουργεί και ποιος είναι ο στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο ο λαός έχει κάθε λόγο να βλέπει το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα όλων των αστικών κομμάτων και της όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Πώς λειτουργεί;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δανείζεται 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές προκειμένου να τα μοιράσει ως απευθείας χρηματοδότηση και δάνεια στους ομίλους μέχρι το τέλος του 2026. Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει περίπου 30 δισ. ευρώ από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Περιττό βέβαια να εξηγήσει κανείς το ποιος θα πληρώσει γι' αυτά τα δάνεια: «Συστημένα» θα φορτωθούν στους λαούς, μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ταυτόχρονα, η «μερίδα του λέοντος» θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων «πράσινης ανάπτυξης» και προώθησης νέων «ψηφιακών λύσεων», με κριτήριο τα κέρδη των «πράσινων» και «ψηφιακών» μονοπωλίων. Γι' αυτό άλλωστε γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης αναπτύσσεται και μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μονοπώλια διαφόρων κλάδων, που διεκδικούν να μπουν στη λίστα των «πράσινων» επενδύσεων και να πάρουν μερίδιο από την «πίτα».

Ούτε ... χαντάκι

 


Πρωτοσέλιδο «Αυγής», Πέμπτη 27/4: «Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης. Υπόσχεται όσα δεν έπραξε από το 2019».

Πρωτοσέλιδο «Εφημερίδας των Συντακτών», την ίδια μέρα: «Υποσχέσεις Αθηνών, εν αγνοία Βρυξελλών. Ενώ η Κομισιόν κηρύσσει επιστροφή στη λιτότητα, ο Κυρ. Μητσοτάκης τάζει φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις. Ανέξοδες εξαγγελίες... για το μακρινό 2027».

Τι έγινε ρε παιδιά;

Το «πρόβλημα» με το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ότι ...δεν το ενέκριναν οι Βρυξέλλες;

Οτι είναι ...ανέξοδα προεκλογικό;

Οτι δεν τα εφάρμοσε νωρίτερα και ότι θα ...αργήσει τώρα να τα εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση;

Αν έλεγαν και ότι «δεν είναι κοστολογημένο» θα παθαίνανε ...πλήρες de ja vous.

Απ' όταν η ΝΔ σχολίαζε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες.

* * *

Τόσο ...βαθιά είναι η τάφρος που χωρίζει την πολιτική και τα προγράμματά τους, ώστε ο ένας κατηγορεί τον άλλο ότι του κλέβει ιδέες!

Κι ο ένας κάνει κριτική στον άλλο με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα!

Δηλαδή, τι «τάφρος»... Σοκάκι!

Ενα «τσουπ» έκανες και πήγες από το ένα στο άλλο!

Γι' αυτό και τόση «κινητικότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα...

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 28 - 30 Απρίλη

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ


 

Από την Παρασκευή κυκλοφορεί ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» Λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς. 

Ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει κανονικά την Τρίτη 2 Μάη, με πλούσιο ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα.

Ολη τη Δευτέρα στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις - Δύναμη και ελπίδα του λαού 

  • Ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες στον βωμό των κερδών!
  • Ενάντια στο «κοινό πρόγραμμα» του κεφαλαίου, των κομμάτων του, της ΕΕ, που φέρνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ακρίβεια, φόρους και χαράτσια!
  • Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, το σάπιο σύστημα που γεννάει εκμετάλλευση, ανταγωνισμούς και πολέμους!