Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ Καλεί σε κινητοποίηση στην Αθήνα για τη χρηματοδότηση του δήμου για τους συμβασιούχους εργαζόμενους

 

Την Τρίτη 26 Ιούλη με συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 π.μ. και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου

 

Φωτό αρχείου.
Φωτό αρχείου

 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας «καλεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα σωματεία των εργαζομένων του Δήμου Πατρέων, τις Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων, καθώς και όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους δημότες της πόλης μας σε κινητοποίηση στην Αθήνα, την Τρίτη 26 Ιουλίου, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 π.μ. και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφέρει τα εξής:

«Διεκδικούμε την έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου μας, ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία, στην ασφάλιση, στην παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, των 714 συμβασιούχων εργαζομένων που έχουν επανέλθει για εργασία στον δήμο, μέσω δικαστικών αποφάσεων. Δεν θα δεχτούμε να υπάρξει απλήρωτος εργαζόμενος στον Δήμο Πατρέων! Δεν θα αποδεχτούμε να αποποιούνται το κράτος και η κυβέρνηση τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν στον δήμο, στους συμπολίτες μας.

Χαστούκια


Με τους χάρτες των τουρκικών παραβιάσεων και διεκδικήσεων ανά χείρας πήγε, λέει, στις συναντήσεις του στις ΗΠΑ ο υπουργός Αμυνας, όπως δεν κουράστηκαν να λένε και να ξαναλένε τα αστικά επιτελεία. Και τι του απάντησε ο Αμερικανός ομόλογός του, Λόιντ Οστιν; Οτι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προτρέποντας τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές»! «Μακροχρόνιες διαφορές» λοιπόν οι μακροχρόνιες απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, το γκριζάρισμα του μισού Αιγαίου, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των μισών νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης. Αλήθεια, τι είδους «πραγματιστικές λύσεις» σηκώνουν όλα αυτά, πέρα από επώδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για να εξασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή; Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα δηλαδή... Γιατί, τι αλήθεια να έβλεπαν οι Αμερικανοί στον χάρτη; Τον ελληνικό εναέριο χώρο το εύρος του οποίου δεν αναγνωρίζουν; `Η μήπως τον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ευρύτερα; Αλλά και οι άλλες προσπάθειες εφησυχασμού, όπως η περιβόητη «στρατηγική σχέση» με τη Γαλλία, την ίδια τύχη έχουν: Χαρακτηριστικό το «παζάρι» στην προχτεσινή συνομιλία Ερντογάν - Μακρόν για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων, ακόμα και «Ραφάλ» στην τουρκική κυβέρνηση. Τα «χαστούκια» λοιπόν, για τα οποία μιλάνε τόσες μέρες με αφορμή την τροπολογία στο Κογκρέσο για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία, τα τρώει η αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα και η προσπάθεια εφησυχασμού. Οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο απαραίτητη την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και όσα τη συνοδεύουν.

20/7/1975 Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»: Η χούντα καταδίωξε και νεκρό το Σωτήρη

 

Ο Σωτήρης Πέτρουλας
Ο Σωτήρης Πέτρουλας

« Τον τραυμάτισαν και τον φόρτωσαν μισοπεθαμένο στο καμιόνι κι εκεί μέσα τον στραγγάλισαν. Υστερα ο περιβόητος Καψάσκης τον έκοψε κομμάτια, το κεφάλι, το λαιμό, το στήθος, για να εξαφανίσει τα σημάδια του στυγερού εγκλήματος».

Αφηγείται η μαυροφορεμένη αγωνίστρια, η μάνα του αγωνιστή Σωτήρη Πέτρουλα κατά την προχθεσινή επίσκεψή της στα Γραφεία του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

«Τον Σωτήρη τον κυνήγησαν ακόμα και νεκρό γιατί τον φοβούνταν. Ζητάγαν επίμονα να εξαφανίσουν τ' όνομά του, αλλά δε μπόραγαν γιατί στο μεταξύ είχε γίνει σύνθημα στα στόματα χιλιάδων νέων που σπούδαζαν κι αυτοί τα όνειρα του Σωτήρη».

Η μυριόστομη κραυγή «ο Σωτήρης ζει» που πρωτακούστηκε στην κηδεία του απόδειξε πως οι μηχανισμοί της αντίδρασης όσο κι αν προσπάθησαν στάθηκαν αδύναμοι να σβήσουν από τη μνήμη του λαού τη θύμιση της αποτρόπαιας δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα. Παρόλο που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο παρόλο που και τ' όνομα του επιχείρησαν να λερώσουν.

«...Με κάλεσε ο διοικητής. Κατακόκκινος από το θυμό φώναζε: "Γιατί τον λένε ήρωα". Του απαντάω λοιπόν εγώ: Ο λαός του δίνει του καθενού αυτό που του αξίζει. Αν μπορείς, κλείσε τα στόματα του κόσμου».

Ληστεία και κοροϊδία

 

Πηγή: Associated Press

 

Κάτι από την ιστορία με τον ληστή που πήρε το πορτοφόλι αλλά άφησε μερικά ψιλά για να γυρίσει το θύμα στο σπίτι, θυμίζουν οι «διαρροές» της κυβέρνησης ότι «η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων ανοίγει τον δρόμο για νέα μέτρα στήριξης».

Την ώρα που οι τιμές της Ενέργειας, του σούπερ μάρκετ, των καυσίμων εξαφανίζουν κατά κύματα το λαϊκό εισόδημα, την ώρα που ο λαός κόβει ακόμα και από τις βασικότερες από τις ανάγκες του, όπως π.χ. τις λίγες μέρες διακοπών για να πληρώσει λογαριασμούς και τα απολύτως στοιχειώδη, η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί μπόρεσε να «βγάλει από τη μύγα ξίγκι», ξεζουμίζοντας μέσα σε έναν μόλις μήνα πάνω από 4 δισ. φόρους από τον λαό, 800 εκατομμύρια πάνω και από τον στόχο της.

Το «επίτευγμα» μάλιστα οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, τους πιο άδικους δηλαδή έμμεσους φόρους που φορτώνεται εξολοκλήρου ο λαός, τις εφάπαξ πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων, στην προσπάθεια των λαϊκών στρωμάτων να γλιτώσουν ό,τι μπορούν, όπως και στην πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, που η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση τάχα θα καταργούσαν.

«Εκτακτες συνθήκες» και «φυσικές συνέπειες»


Το κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Δυτική Ευρώπη, με τα εκατοντάδες θύματα σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπως και οι πυρκαγιές που κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα λειτουργούν ξανά σαν τη «μεγάλη αποκάλυψη» για τον εχθρό που έχουν απέναντί τους τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ο οποίος είναι ο ίδιος σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

Ξεκινά μάλιστα και αυτήν τη φορά η ίδια κουβέντα: Με στόχο να πλασάρεται ως «φυσική» και «αναμενόμενη» η έκθεση των λαών σε θανάσιμους κινδύνους, στο όνομα «πρωτόγνωρων φαινομένων», γίνεται προσπάθεια να κρύβονται τα τεράστια αναξιοποίητα περιθώρια που η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας αφήνουν για την ουσιαστική υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής. Στόχος είναι να εγκλωβίζονται οι λαοί στη μιζέρια απλά περιμένοντας την «κακιά στιγμή». Να μένει στο απυρόβλητο η εγκληματική πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του «κόστους» την ουσιαστική πρόληψη και λήψη μέτρων, με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού, με βάση όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα μέσα. Αυτό βεβαιώνουν και οι εξελίξεις στις «αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης», ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν μέλη του G7, των πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου, δείχνοντας στην πράξη πόσο μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες δυνατότητες να ζουν οι λαοί καλύτερα και στη σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στρώνουν το έδαφος για νέα διχοτομικά σχέδια


Ανακοίνωση για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την 20ή Ιούλη 1974, μέρα εκδήλωσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που μετά την ολοκλήρωσή της στα μέσα Αυγούστου του ίδιου χρόνου, είχε αποτέλεσμα την τουρκική κατοχή του 36,3% του κυπριακού εδάφους. Η πόρτα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων είχε ανοίξει πέντε μέρες πριν, στις 15 Ιούλη, με την εκδήλωση του χουντικού πραξικοπήματος και την ανατροπή από την ελληνική χούντα του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Λίγες μέρες μετά την εισβολή, στις 23 Ιούλη, η στρατιωτική δικτατορία των Αθηνών έπεσε και παρέδωσε τη θέση της στην ονομαζόμενη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή, που ήρθε για τον σκοπό αυτό από το Παρίσι και ορκίστηκε τα ξημερώματα της 24ης Ιούλη 1974.

Η εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε στις 5 το πρωί, όταν Τούρκοι αλεξιπτωτιστές και δυνάμεις καταδρομών κατέλαβαν ενισχυμένες θέσεις στον τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας - Αγύρτας. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους χουντικούς, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ξεκαθάριζαν ότι εκείνο που προείχε ήταν να διαφυλαχτεί ανέπαφη η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, πράγμα που σήμαινε πως η Ελλάδα όφειλε να μην αναλάβει στρατιωτική πρωτοβουλία σε βάρος της Τουρκίας.