Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

“Η προσφορά της Σαμαρείτιδας”!




Του Μιχάλη Μιχελή

Πως τα κανονίζουν έτσι «παστρικά» αυτοί οι Γερμανοί, είναι πράγματι αξιοθαύμαστο!
Έχουν φτιάξει μια διεθνή εταιρία, οικολογικού προσανατολισμού, με τον θαυμάσιο τίτλο: «Γερμανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Συνεργασία» (GIZ), που δραστηριοποιείται σε αρμοδιότητες τεχνολογικών εφαρμογών, στη βάση της πράσινης επιχειρηματικότητας και παράλληλα καθαρίζουν τόπους από τοξικά απόβλητα.
Το τελευταίο λοιπόν κατόρθωμά τους, σε τούτη την καλή φαινομενικά δραστηριότητα, είναι το κλείσιμο της συμφωνίας που έκαναν με την κυβέρνηση της Ινδίας, για τον καθαρισμό των τοξικών αποβλήτων, από το περιβόητο Μπόπαλ, εκεί που στη δεκαετία του ’80 (3/121984), έσκασε το εργοστάσιο χημικών της UnionCarbid, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο πάνω από 15.000 άτομα και να πληγεί σοβαρά μια ζώνη, που κατοικούν 800.000.
Εκεί λοιπόν επί 28 χρόνια, έχουν παραμείνει εκτός του περιβόλου του εργοστασίου τα τοξικά απόβλητα (350 τόνοι), επειδή η κυβέρνηση της Ινδίας, βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαράθεση με τους Αμερικάνους, για την αποκατάσταση της ζημιάς. Τελικά η UnionCarbid πουλήθηκε στην DownChemical, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ινδία. Επειδή λοιπόν κάνει τη χαζή, η ινδική κυβέρνηση της έχει εξασκήσει αγωγή. Η κατάσταση παραμένει σ’ εκκρεμότητα. Όμως πέρα απ’ αυτό, άλλοι 27.000 τόνοι είναι θαμμένοι εντός του εργοστασίου. Μ’ αυτά τι γίνεται;
Ταυτόχρονα η εν λόγω χημική βιομηχανία, είναι τώρα από τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η κυβέρνηση λοιπόν της Ινδίας, μπροστά στην κατακραυγή της κοινής γνώμης, να περάσει σε μποϋκοτάζ της Ινδίας στους αγώνες, εξ αιτίας της αδιαφορίας της χημικής βιομηχανίας, να πάρει τ’ απόβλητα και να πληρώσει φυσικά την μεταφορά, δέχθηκε πρόταση της Μέρκελ, να πληρώσουν το ινδικό δημόσιο την γερμανική οικολογική επιχείρηση GIZ, μ’ ένα εκατομ. δολάρια, για ν’ απομακρύνει αυτή τ’ απόβλητα.
Το θέμα έχει πολιτικές προεκτάσεις, γιατί ξεσηκώθηκαν στη Γερμανία οι Οικολόγοι και με το δίκιο τους διαμαρτύρονται γι αυτή την μεσολάβηση της Μέρκελ, που δείχνει αμοραλισμό και μια άμεση υποστήριξη στις πολυεθνικές.
Από την άλλη η Ινδική κυβέρνηση, παροτρύνει την ινδική κοινότητα της Βρετανίας και τους Ινδούς που έχουν λεφτά, να πάνε στο Λονδίνο, να διαδηλώσουν την αδικία, που έχει γίνει εις βάρος τους!