Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Το 2022 σε φωτογραφίες (VIDEO)

 

 
 

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, μέσα από φωτογραφίες.

Σε διεθνές επίπεδο, το 2022 σημαδεύτηκε από τον Ρωσο-ΝΑΤΟικό πόλεμο στην Ουκρανία που συνιστά μια πολύ μεγάλη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας, τον ξεσηκωμό στο Καζακστάν κ.α.

Στην Ελλάδα, το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή διαδήλωσε ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μακελειό και στην ελληνική εμπλοκή, διαμηνύοντας πως δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Στο εσωτερικό της χώρας, παράλληλα με την όξυνση των λαϊκών  προβλημάτων αναπτύχθηκαν ελπιδοφόροι εργατικοί αγώνες. 

Μαζί στην καταστολή και τις παρακολουθήσεις για τη θωράκιση του αστικού κράτους


Αποκαλυπτική είναι η σύμπλευση και σε ό,τι αφορά τη θωράκιση του αστικού κράτους απέναντι στον «εχθρό λαό», επιβεβαιώνοντας πως καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε χέρι χέρι. Την ίδια λοιπόν περίοδο που έδιναν και έπαιρναν οι κοκορομαχίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για τις υποθέσεις των υποκλοπών και παρακολουθήσεων και διαγκωνίζονταν για το ποιος είναι τάχα περισσότερο «ευαίσθητος» στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (την ώρα που από κοινού βέβαια «έθαβαν» την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ, που καταγγέλλει το Κόμμα από το 2016), οι διακηρύξεις τους για «όλα στο φως» και «δικαιοσύνη παντού» έδιναν τη θέση τους στο δόγμα «παρακολουθήσεις και φακέλωμα παντού» και «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Αυτό το διαχρονικό κρατικό δόγμα ενίσχυαν παραπέρα ψηφίζοντας από κοινού τις Οδηγίες της ΕΕ που περιστέλλουν τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα και ενισχύοντας συνολικά τον βούρκο του θεσμικού πλαισίου που φέρνει τον χαφιεδισμό και το γενικευμένο φακέλωμα για να θωρακίσει τη δικτατορία του κεφαλαίου. Ενδεικτικά:

Δελτίο επισιτισμού

 


Η μισή ζωή και αυτή με κουπόνια, την οποία παρέχει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα με τους πολιτικούς εκπροσώπους του στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, αποτελεί το μη αναστρέψιμο στάδιο σήψης, παρακμής, χρεωκοπιας και βαρβαρότητας του καπιταλισμου, ως πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Food pass το ονομάζουν, αποφεύγουν τις ελληνικές λέξεις και έννοιες (κουπόνια σίτισης, επισιτιστικά δελτία), για να συγκαλύψουν έστω και φραστικά την πολιτική πτώχευσης που εφαρμόζουν για το λαό.

Όμως η μισή ζωή και αυτή με κουπόνια, την οποία παρέχει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα με τους πολιτικούς εκπροσώπους του στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, αποτελεί το μη αναστρέψιμο στάδιο σήψης, παρακμής, χρεωκοπιας και βαρβαρότητας του καπιταλισμου, ως πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Κουπόνια λοιπόν για την διατροφή, κουπόνια για την βενζίνη, επιδότηση των ολιγαρχών της ηλεκτρικής ενέργειας από τα χρήματα του αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού, κουπόνια αντί μέρους του μισθού στους εργαζόμενους από επιχειρήσεις.

Το «Top – 10» των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της κυβέρνησης το 2022

 

ΑΠΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ Παρασκευη 30 Δεκεμβριου 2022 

 

 

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο συχνά επαίρεται κυβέρνηση είναι για την μεγάλη της παραγωγικότητα σε νομοθετικό έργο. Πρόκειται για κάτι που επιβεβαιώνουν οι αριθμοί. Σύμφωνα με την δική της αποτίμηση, έχει ψηφίσει από το 2019 έως σήμερα 398 νομοσχέδια, που αναλύονται σε 387 νόμους και 11 κωδικοποιήσεις νομοθεσίας. Πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση ψηφίζει κάθε χρόνο περίπου 132 νομοσχέδια.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν εστιάζεται στον αριθμό αλλά στο περιεχόμενό τους αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους αποτελούν νομοθετήματα με αντιλαϊκό περιεχόμενο και πολλά εξ’ αυτών δρομολόγησαν έντονες κινηματικές αντιδράσεις.

Καθώς το 2022 εκπνέει, μπορούμε να παραθέσουμε ένα … «Τop 10» των νομοσχεδίων που είχαν το πλέον αντιδραστικό περιεχόμενο. Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο που εισηγήθηκαν ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης και η αναπληρώτρια υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ψηφίστηκε στις 2 Δεκεμβρίου και έως τότε κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του το σύνολο της νοσοκομειακής κοινότητας. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη του χώρου όπως η Ματίνα Παγώνη πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

Ουσιαστικά πρόκειται για το νομοσχέδιο που καταργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως έννοια και λειτουργία, καταστρατηγώντας την βασική ιδρυτική αρχή του που δεν ήταν άλλη από την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο δημόσιο. Αυτό προβλέφθηκε στα άρθρα 7 και 10 του νομοσχεδίου. Αυτά που όρισαν ότι πλέον μπορούν να απασχολούνται ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία με σχέση εργασίας «μερικής απασχόλησης». Επίσης η ίδια σχέση θα μπορεί να λειτουργεί και αντίστροφα αφού πλέον και οι γιατροί του δημοσίου τομέα θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές.

Βυθίσατε την τέχνη, λοιπόν;

 

Η εκδικητική μανία που έχει καταλάβει - χρόνια τώρα - τους κυβερνώντες για την εξόντωση των καλλιτεχνών, η κήρυξη ενός πολέμου και μάλιστα χωρίς προσχήματα, εναντίον των εργαζομένων στον πολιτισμό, η επιμονή για ιδρυματοποίηση της τέχνης, η απαξίωση των δημιουργών και όλων των μορφών έμπνευσης και δημιουργίας, που μέσα στους αιώνες βοήθησαν τον άνθρωπο να είναι λιγότερο υποδουλωμένος, είναι όσα δεν χωράει ανθρώπου νους (και) αυτήν την εποχή.

Οσοι και όσες έβαλαν την υπογραφή τους στο κατάπτυστο ΠΔ85, που υποβιβάζει τις σπουδές των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών σε επίπεδο τελειοφοίτων Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και που στέλνει τόσους επαγγελματίες στο πυρ το εξώτερο, θα μπορούσαν άραγε να απαντήσουν, με επιχειρήματα, στο ερώτημα, γιατί άραγε ένα καθεστώς αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες με τόσο μένος, σαν να πρόκειται για επικίνδυνους εχθρούς που το επιβουλεύονται και γιατί τους έχει συνεχώς υπό διωγμό;

Θα μπορούσαν να μας πουν, γιατί προσβάλλουν επαγγελματικά και πνευματικά δικαιώματα δεκαετιών, γιατί επιστρέφουν σε λογικές του Μεσαίωνα, γιατί υποβαθμίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία, για ποιον ακριβώς λόγο τα βάζουν με την τέχνη, που από την αρχή της ανθρωπότητας υπήρχε για να βοηθάει τους ανθρώπους να εκφράζονται και να επικοινωνούν, για να τους κάνει πιο ευαίσθητους, για να τους κάνει να ονειρεύονται, να συγκινούνται, να χαμογελούν, να σκέφτονται, να προβληματίζονται, να ημερεύουν;

Θα μου πείτε, βέβαια, πως πολύ συχνά τους έκανε και να επαναστατούν! Ωχ ...ναι, εδώ κάπως τα χαλάμε ε; Κακό πράγμα η επανάσταση και η ανατροπή του συστήματος. Εδώ που τα λέμε, είναι πολύ μεγάλη δύναμη ο πολιτισμός απέναντι στη βαρβαρότητα και ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές άδικες, εκμεταλλευτικές και απάνθρωπες συνθήκες.