Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Εδωσε στίγμα


Σαφείς τις προθέσεις του έκανε ο Τζ. Μπάιντεν από την πρώτη κιόλας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, στον οποίο εξέφρασε τις «ανησυχίες» του για τις «άδικες και εξαναγκαστικές πρακτικές» του Πεκίνου στο πεδίο της οικονομίας, για την «καταστολή στο Χονγκ Κονγκ», για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ, και την ολοένα «πιο επιθετική στάση» της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά την επόμενη κιόλας μέρα ανακοινώθηκε η συγκρότηση στο Πεντάγωνο μιας «ομάδας εργασίας» που θα επεξεργαστεί τη στρατηγική απέναντι στην Κίνα και την «απαραίτητη στρατιωτική στάση» στον Ειρηνικό για να αντιμετωπιστεί η κινεζική κυριαρχία και να αναπτυχθεί παραπέρα η συνεργασία των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στην περιοχή. Είναι φανερό ότι οι κινήσεις αυτές των Αμερικανών ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ανταγωνισμού με την Κίνα που απειλεί την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, βάζοντας την αστική τάξη των ΗΠΑ μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις για το πώς θα μπορέσει να τη διατηρήσει. Αυτό είναι, άλλωστε, και το υπόβαθρο της βαθιάς ενδοαστικής διαίρεσης στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως όλα δείχνουν, να διατηρεί αμείωτη την ένταση, οικονομικά και στρατιωτικά, απέναντι στις ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε έκθεσή της, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας χαρακτήριζε την Κίνα «τον κορυφαίο στρατηγικό ανταγωνιστή», δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, βάζοντας σε νέους κινδύνους τους λαούς.

Η πολύμορφη βία κατά των γυναικών στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού


Eurokinissi

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των δεκάδων καταγγελιών για σεξουαλική βία και παρενόχληση από πληθώρα γυναικών, επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Η ξεκάθαρη καταδίκη τέτοιων περιστατικών είναι αυτονόητη, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Πόσα ερωτήματα γεννιούνται με βάση αυτά που έρχονται στην επιφάνεια; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται; Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενες στον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού αποκαλύπτει τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών.

Στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού ξεπροβάλλουν ακόμα πιο αποκρουστικά τα αντιδραστικά δόντια της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας, ο οικονομικός και κοινωνικός καταναγκασμός. Σε πρόσφατη έρευνα αναδείχτηκε ότι το 85% των εργαζόμενων γυναικών στον Επισιτισμό - Τουρισμό έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το 77% δήλωσε ότι είναι «συχνό» ή «πολύ συχνό» φαινόμενο.

Από τις δεκάδες καταγγελίες που έχουν γίνει στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Αττικής και σε επιχειρησιακά Σωματεία του κλάδου, οι εργαζόμενες έρχονται αντιμέτωπες με τη σεξουαλική βία κατά κύριο λόγο από τους εργοδότες ή από τους προϊστάμενους. Αυτή η ωμή και χυδαία μορφή της βίας κατά των γυναικών συχνά συγκαλύπτεται κάτω από το πέπλο της «οικειότητας», της «παρεξήγησης», όπως επικαλέστηκε προϊστάμενος σε κουζίνα πεντάστερου ξενοδοχείου, ο οποίος καταγγέλθηκε για ανάρμοστες χειρονομίες απέναντι σε εργαζόμενες.