Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ευφάνταστος

 

Τουλάχιστον ...ευφάνταστος είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ανήκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) με θέμα: «Διεύρυνση του ΝΑΤΟ: Ιστορία επιτυχίας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είκοσι Χρόνια Ειρήνης και Ασφάλειας. Οι Προκλήσεις Μπροστά». Μα καλά, για ποια ειρήνη και ασφάλεια μιλάνε, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια; Εκτός αν θεωρούν ότι μετά τους «ειρηνευτικούς» βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το 1999, αποκαταστάθηκε η «σταθερότητα» στην περιοχή... Το ακριβώς αντίθετο συνέβη και τις συνέπειες τις ζουν από πρώτο χέρι οι λαοί των Βαλκανίων και συνολικά της Ευρώπης. Αλλά και σήμερα, πώς είναι δυνατόν να λανσάρουν ξεδιάντροπα το ΝΑΤΟ ως το «success story» της ειρήνης και της ασφάλειας, όταν με την πολιτική του στην Ουκρανία οδηγεί τις εξελίξεις σε γενικευμένη ανάφλεξη και ο εγκληματικός σχεδιασμός του έχει τυλίξει τη Μέση Ανατολή κυριολεκτικά στις φλόγες; Με λίγα λόγια, πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση πλήρως ευθυγραμμισμένη με την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ και με στόχο κυρίως τις νεότερες γενιές, που δεν γνωρίζουν τα διαχρονικά εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Και επειδή όντως «οι προκλήσεις είναι μπροστά», αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ως αναγκαία προϋπόθεση για να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.

«Ψηφιακοί στρατιώτες» στην υπηρεσία του Ισραήλ

 

Θέλοντας να αμαυρώσει τη δημοφιλία που έχουν αποκτήσει φιλοπαλαιστίνιοι καλλιτέχνες και άλλοι στην Βρετανία, η βρετανική «The Telegraph» δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα ένα άρθρο με τίτλο «Η Ρωσία και η Κίνα χειραγωγούν τη βρετανική κοινή γνώμη προωθώντας φιλοπαλαιστινιακούς παράγοντες επιρροής». Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το προφίλ του δημοφιλούς ράπερ και ακτιβιστή Lowkey στο «Χ» (πρώην Twitter) έχει προωθηθεί από ψεύτικα προφίλ (bots), στο πλαίσιο μιας εκστρατείας των χωρών αυτών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα από πέρυσι, με στόχο την «προστασία της δημοκρατικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου από απειλές παρέμβασης». Η έρευνα στοχοποιεί κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα και «εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της εξάπλωσης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας».

* * *

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ δήλωσε στην εφημερίδα: «Υπάρχει μια άμεση απειλή για τη Βρετανία από οργανώσεις υπέρ της Χαμάς που δραστηριοποιούνται σε όλη τη Βρετανία, με σαφή σκοπό να επιβάλουν τον νόμο της Σαρία και να κάνουν τη Βρετανία ένα μουσουλμανικό νησί - αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό είναι το όραμά τους». Πρόσθεσε δε ότι οι βρετανικές αρχές «πρέπει να είναι πολύ πιο ενεργές, πολύ πιο επιθετικές απέναντι σε αυτούς τους εχθρούς, οι οποίοι απειλούν όχι μόνο την εβραϊκή κοινότητα, αλλά τον τρόπο ζωής και τις βασικές αξίες της Βρετανίας ως δημοκρατικού κράτους».

14/06/1928 Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα.

 


 

14/06/1928

Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Ο Τσε σπούδασε Ιατρική το 1947 ενώ το 1950 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πάνω σε μια θρυλική μοτοσικλέτα «Νόρτον» ταξιδεύουν στη Χιλή, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά. Μετά την αποφοίτησή του, θα επισκεφθεί ξανά χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωρίζοντας τους κοινωνικούς αγώνες και τις επαναστατικές εξεγέρσεις. Στη συνείδησή του καταγράφονται τα πάντα, ενώ το 1953 πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου 1953.

“Αριστοι”, “επιτυχημένοι” και αμετακίνητο

 


 

Κατά τη “μητσοτάκεια” λογική ο Κώστας Σκρέκας, που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ο βασικός υπεύθυνος για την ακρίβεια… – δεν έχουμε καμία διάθεση και πρόθεση υπεράσπισης του κυρίου Σκρέκα, εννοείται –  όμως, τώρα που ξαναβγήκε από τη ναφθαλίνη ένας άλλος “άριστος” ο Τ. Θεοδωρικάκος, όλα θα πάνε περίφημα…

Φυσικά, δεν φταίει συνολικά η κυβέρνηση, δεν φταίει το σύστημα που διακονεί, φταίνε λίγο οι πολυεθνικές και καθόλου ο πολυχρονεμένος πρωθυπουργός. 

Οσοι και όσες έμειναν στη θέση τους έχουν, κατά συνέπεια, διακριθεί για τις “επιδόσεις” τους στα αντίστοιχα Υπουργεία, πάντα κατά τον Κ. Μητσοτάκη. 

Και η αλήθεια είναι πως πράγματι έχουν άριστες “επιδόσεις” στην υλοποίηση και πλήρη ευθυγράμμιση στα άνωθεν διευθυντήρια, δηλαδή ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και λόμπι. 

Ας τους δούμε έναν – έναν:

MOSAB ABU TOHA «Ακυρώνετε την πρόσκληση σε μια φωνή που κραύγαζε στίχους κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του»

 

Ο Παλαιστίνιος ποιητής για τον αποκλεισμό του από φεστιβάλ ποίησης στην Αθήνα

 

Σε μια απαράδεκτη πράξη λογοκρισίας κατέφυγε το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη στην Αθήνα, αφού προχώρησε στην ακύρωση της πρόσκλησης που είχε απευθύνει στον Παλαιστίνιο ποιητή Mosab Abu Toha, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ακύρωση της Ισραηλινής ποιήτριας που θα παρουσιαζόταν στην ίδια ενότητα του φεστιβάλ.

Η Ισραηλινή ποιήτρια Τal Nitzan δεν δέχτηκε την πρόσκληση, ισχυριζόμενη ότι γίνονται επιθέσεις στην Ελλάδα εναντίον Ισραηλινών τουριστών, οπότε το αρχικό σχέδιο της διοργάνωσης για τη συνύπαρξη των δύο ποιητών αναβλήθηκε.

Με δημοσίευσή του στα μέσα ο Παλαιστίνιος ποιητής κατήγγειλε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, υπενθυμίζοντας ότι είχε λάβει και πέρσι πρόσκληση, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» λόγω της μη χορήγησης βίζας από το Ισραήλ. Ακόμα, ανέφερε ότι δεν γνώριζε για τη συνύπαρξή του επί σκηνής με την Ισραηλινή λογοτέχνη, καθώς δεν του είχε κοινοποιηθεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδάλλως θα είχε προβάλει αντίρρηση εξαρχής.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Το κρίσιμο είναι να δυναμώσει ο καθημερινός εργατικός – λαϊκός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στους κάθε λογής εκπροσώπους της

 

 

Σε σχόλιο του για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή 14 Ιούνη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός έρχεται ως συνέχεια της παρερμηνείας και διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος, που έκανε απ’ την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, ότι δήθεν “πήρε εντολή” να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές “μεταρρυθμίσεις”. Γι’ αυτό το λόγο και σε κρίσιμες θέσεις και υπουργεία επιλέγονται δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο πρόσωπα, για να τρέξουν αυτές τις “μεταρρυθμίσεις” του κεφαλαίου και της ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Το σίγουρο είναι ότι απάντηση στα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να δώσουν οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και οι εναλλαγές προσώπων, όταν η πολιτική παραμένει η ίδια. Ούτε φυσικά αποτελούν διέξοδο οι διεργασίες και οι “ανασχηματισμοί” που επιχειρούνται στον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, αυτού της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας.

Το κρίσιμο είναι να δυναμώσει ο καθημερινός εργατικός – λαϊκός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στους κάθε λογής εκπροσώπους της.

 

902gr