Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

77 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΣΟ Αύξηση μισθών και συντάξεων τώρα - Μονόδρομος η κλιμάκωση των αγώνων

 

 

«Δεν θα πληρώσουμε για την καπιταλιστική κρίση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αύξηση μισθών και συντάξεων Τώρα. Αγώνας - Αλληλεγγύη - Διεθνισμός», τονίζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΠΣΟ στις 3 Οκτώβρη 1945, σημειώνοντας ότι «η ανάγκη ενίσχυσης, κλιμάκωσης των αγώνων, των αιτημάτων των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο είναι μονόδρομος».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή της η ΠΣΟ αναφέρει:

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους σε όλες τις χώρες από κοινού να συμβάλουν στην οργάνωση, να ενισχύσουν και να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα. Οι αγώνες που διεξάγονται σε διάφορες χώρες είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Χτίζουμε ένα τείχος προστασίας για την εργατική τάξη και διεκδικούμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Όπως είναι γνωστό, στις 6,7 και 8 Μαΐου στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε το 18ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο με σύνθημα "Ενωμένοι συνεχίζουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική - καπιταλιστική βαρβαρότητα".

ΝΑΤΟική γραμμή

 

Λίγο ακόμα και θα φτάσουν τα ΜΜΕ να υποστηρίξουν ότι είναι «εκτός ΝΑΤΟικής γραμμής» ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ! «Ούτε Τούρκος να ήταν», «ευτυχώς στο τέλος του χρόνου αποχωρεί από τη θέση αυτή», έγραφε χτες μεγάλη εφημερίδα. Στην προσπάθεια να «ξεπλύνουν» το ΝΑΤΟ, παρουσιάζουν περίπου ως «παρέκκλιση» την πολιτική του, που τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα. Για να δούμε όμως: Μήπως η στρατηγική της «ΝΑΤΟικής συνοχής», στο όνομα της οποίας «γκριζάρεται» το Αιγαίο, είναι καμιά ...ιδιοτροπία του Στόλτενμπεργκ; Μήπως δεν είναι στρατηγική του ΝΑΤΟ η θωράκιση της νοτιοανατολικής του πτέρυγας, στο έδαφος της οποίας κλιμακώνονται τα παζάρια με την Τουρκία και «φυσάει αέρας» στα πανιά της, προκειμένου να μένει «αγκιστρωμένη» στο δυτικό στρατόπεδο; «Παρέκκλιση» είναι η μη αναγνώριση συνόρων ανάμεσα σε «συμμάχους»; Δεν λέμε, φιλότιμη η προσπάθεια να εναποθέσει ο λαός τις ελπίδες του στην «αλλαγή ηγεσίας» για ένα «καλύτερο ΝΑΤΟ», αλλά το παραμύθι έχει «δράκο». Και δεν είναι άλλος από τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, που ρίχνεται με τα μούτρα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, βάζοντας τον λαό σε πολεμική διάταξη με αμέτρητους κινδύνους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Οχι στην ιδιωτικοποίηση των κάμπινγκ Επανομής και Αγίας Τριάδας

 

Μετά την απαξίωση... η ιδωτικοποίηση
Μετά την απαξίωση... η ιδωτικοποίηση
«Οχι στην ιδιωτικοποίηση των κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και Επανομής του δήμου Θερμαϊκού. Τα κάμπινγκ να αναπλαστούν με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον λαό της περιοχής, με δωρεάν θεματικές δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού».

Τα παραπάνω απαιτεί η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και καλεί τον λαό της περιοχής να μην επιτρέψει να περάσει το νέο έγκλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση των κάμπινγκ Επανομής και Αγ. Τριάδας, για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που προσβλέπουν σε «επενδύσεις» στην περιοχή.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «οι παραλίες και τα κάμπινγκ σε Επανομή και Αγία Τριάδα, έχουν μεγάλη ιστορία, και συνδύαζαν τα χαρακτηριστικά του πράσινου, του δημόσιου χώρου και του μοναδικού αιγιαλού και παραλίας. Αφού αφέθηκαν στην τύχη τους να ρημάζουν, τώρα αντιμετωπίζονται ως "φιλέτα" για επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε αντίθεση με τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Ποιοι ωφελούνται από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream»;


 

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2 και ποιοι ωφελούνται από την κατάσταση που διαμορφώνεται; Αυτά τα ερωτήματα μονοπωλούν τα τελευταία 24ωρα τον διεθνή Τύπο, εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων: Η Ρωσία δείχνει προς τις ΗΠΑ, η Ουκρανία κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία, η δε ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας κάνουν λόγο για σκόπιμη δολιοφθορά, χωρίς προς το παρόν να κατονομάζουν τη Ρωσία.

Ολες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πάντως, συμφωνούν ότι πρόκειται για σαμποτάζ με ποικίλες σκοπιμότητες στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό τους, που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, με επίκεντρο την Ουκρανία και συνολικά την Ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Και εδώ βρίσκεται η ουσία, για την οποία δεν μιλάει κανείς. Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, καπιταλιστικών κρατών και κυβερνήσεων «τα έχει αυτά». Ομολογούν όλες οι πλευρές ότι ο ανελέητος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για κέρδη, γεωπολιτική επιρροή και υπεράσπιση συμφερόντων μπορεί να οδηγήσει «άνετα» στην καταστροφή δύο αγωγών οι οποίοι, κάτω από άλλες οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, θα μπορούσαν να μεταφέρουν εύκολα και οικονομικά φυσικό αέριο. Αν το φυσικό αέριο ήταν κοινωνική ιδιοκτησία και δεν το εκμεταλλεύονταν μονοπωλιακοί όμιλοι και καπιταλιστικά κράτη. Αν η Ενέργεια δεν ήταν μέσο κερδοφορίας και εργαλείο άσκησης γεωπολιτικής πίεσης και επιρροής.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ Βγήκαν «μαχαίρια» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Στους λαούς ο λογαριασμός του ενεργειακού πολέμου


  Πηγή: Associated Press

 

Εν μέσω έντονων αντιθέσεων, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Βάση συζήτησης θα αποτελέσει το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα 15 κρατών - μελών της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, καθώς κυριάρχησε η άποψη της Γερμανίας που από την πρώτη στιγμή στεκόταν αντίθετη στη λήψη μέτρων που αλλοιώνουν... την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με κοινή επιστολή τους προς την Επιτροπή ζητούν να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών στις αγορές φυσικού αερίου στις συναλλαγές χονδρικής από όλους τους προμηθευτές, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί η άνοδος των τιμών.

ΝΑΤΟικό υπόβαθρο

 

 

Ως «αιχμή του δόρατος» των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων παρουσιάζεται η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που με επιμονή θέτει και ξαναθέτει η τουρκική αστική τάξη και η κυβέρνησή της, ενταγμένη πάντα στο «καλάθι» των εφ' όλης της ύλης αμφισβητήσεων σε Θράκη, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς το ιμπεριαλιστικό παζάρι με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή κλιμακώνεται, η επικέντρωση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Οσο κι αν η Τουρκία στρέφει τα πυρά της και προς τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ότι κάνουν τα «στραβά μάτια» στις ελληνικές «παρανομίες», στην πραγματικότητα ο αμερικανοΝΑΤΟικός αέρας «φυσάει» από καιρό στα πανιά των τουρκικών αμφισβητήσεων, στο όνομα της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Είναι άλλωστε το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, αλλά το θεωρεί «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», αφήνοντας έτσι διαχρονικά «πόρτες και παράθυρα» ανοιχτά για την επέκταση του περιβόητου «No ships, no troops, no flags» («όχι πλοία, στρατεύματα, σημαίες») που επιστράτευσαν οι Αμερικανοί στα Ιμια, με το οποίο κατοχυρώθηκαν οι τουρκικές διεκδικήσεις περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.