Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Το στριπτίζ του λαιμοδέτη

 
 
ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ: Είμαι σίγουρη ότι η αγαπημένη ταινία, ανομολόγητα, του Τσίπρα είναι η ταινία “άντρες έτοιμοι για όλα”. Συμπληρώνει και την προσωπική του στρατηγική και την κομματική του τακτική, και σ’ ένα βαθμό προσδιορίζει και το κοινό – ψηφοφόρους, που γοητεύτηκε απ’ το σεμνότυφο στριπτίζ του λαιμοδέτη και το κουστουμάκι άνευ γραβάτας, αλλά και ενίοτε με ποσέτ, που βαφτίστηκε φόρμα εργασίας



Είμαι σίγουρη ότι η αγαπημένη ταινία, ανομολόγητα, του Τσίπρα είναι η ταινία “άντρες έτοιμοι για όλα”. Συμπληρώνει και την προσωπική του στρατηγική και την κομματική του τακτική, και σ’ ένα βαθμό προσδιορίζει και το κοινό – ψηφοφόρους, που γοητεύτηκε απ’ το σεμνότυφο στριπτίζ του λαιμοδέτη και το κουστουμάκι άνευ γραβάτας, αλλά και ενίοτε με ποσέτ, που βαφτίστηκε φόρμα εργασίας, κάτι δηλαδή σαν τα τζιν με υπογραφή, όπου κάθε εργοστασιακό σκίσιμο ανεβάζει την τιμή ένα κατοστάρικο.

Ο έτερος των ανδρών, των έτοιμων για όλα, γδύνεται περισσότερο και ευκολότερα στα λόγια και μετά τη συμφωνία της λίμνης, όπου δεν πνίγηκε η κυρά Βασιλική, αλλά η κυρά Λογική κι ενδεχομένως και η κυρά Ιστορία (των λαών και όχι των μπέηδων), ο Ζάεφ, ξεκαθάρισε τι σημαίνει διπλή ονομασία με αριστερούς-σοσιαλδημοκρατικούς-νατοϊκούς όρους. Γιατί αυτό ακριβώς υπεγράφη. To είπε παραλίμνια και γραβατιάτικα στην εφημερίδα politica του Βελιγραδίου: ” Οι κρατικοί θεσμοί θα ακολουθήσουν την αρχή της συμφωνίας και του νέου ονόματος. Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, ενώσεις, εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το επίθετο “μακεδονικός” τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και οπουδήποτε στον κόσμο. Για παράδειγμα ο “μακεδονικός πολιτισμός”… Με βάση δε τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα, το άγαλμα “έφιππος πολεμιστής” κατά Γκρουέφσκι, τώρα θα λέγεται “Αλέξανδρος ο Μακεδών”, με την αναγραφή σε μικρή ταμπέλα ότι ανήκει στην αρχαία ελληνική περίοδο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Αποκαλυπτική εισήγηση στη Γερουσία για τα σχέδια ΗΠΑ και το ρόλο της κυβέρνησης Τσίπρα


«Καλλιεργούμε την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε μεταξύ άλλων

«Μέσω της ενεργού διπλωματίας των ΗΠΑ (...) υποστηρίξαμε τους οραματιστές πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ να επιτύχουν μια δυνητικά ιστορική πρόοδο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Μίτσελ (φωτ. από πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια)
«Μέσω της ενεργού διπλωματίας των ΗΠΑ (...) υποστηρίξαμε τους οραματιστές πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ να επιτύχουν μια δυνητικά ιστορική πρόοδο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Μίτσελ (φωτ. από πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια)
Τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του «οραματιστή» Αλ. Τσίπρα στην υλοποίηση αμερικανικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αυτά κουμπώνουν με τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο χωρών, αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, περιέγραψε ο Γουές Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, παρουσιάζοντας (αργά προχτές ώρα Ελλάδας) στην αρμόδια υποεπιτροπή της Γερουσίας τη «στρατηγική» της κυβέρνησης Τραμπ για την Ευρώπη και την Ευρασία.
 
«Η Ευρώπη είναι και πάλι πεδίο σοβαρού στρατηγικού ανταγωνισμού»
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Μίτσελ είπε: «Το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει τρεις δεκαετίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Καθώς γιορτάζουμε τον θρίαμβο της δυτικής δημοκρατίας έναντι του κομμουνισμού, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναπόφευκτο. Ηταν το προϊόν της ενεργού, έντονης και παρατεταμένης προσπάθειας των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «η Ιστορία δεν τελείωσε το 1989. Σήμερα η Ευρώπη είναι και πάλι πεδίο σοβαρού στρατηγικού ανταγωνισμού. Αντιμετωπίζει πιέσεις σε πολλαπλά μέτωπα: Στρατηγικές εκστρατείες από τη Ρωσία και την Κίνα, ρεκόρ μεταναστευτικών κυμάτων, φιλοδοξίες του Ιράν στη Μεσόγειο και το Λίβανο και κρίση εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Σ΄ΕΝΑΝ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΗ:


Προλετάριε.

Εργάτη απαλλοτριωμένε, στο μυαλό ευνουχισμένε,
εργάτη εσύ, που την ταξική σου συνείδηση,
την έπνιξες, στα μαύρα λασπόνερα της ζωής σου,
την ξεπούλησες, στων μικροαστικών σου συμφερόντων 
την αγορά.

Εργάτη, εσύ, που κλείνεις,
μάτια κι στόμα σε κάθε βρωμιά,
αρκεί να βρίσκεις, οπουδήποτε, μια μπουκιά,
άκουσε, συλλογίσου κι' απάντησε στον εαυτό σου. 

Ζεις μια ζωή, χαμοζωή, μια μίζερη ζωή,
σε συνθήκες, που ο πλούτος αυξάνεται συνεχώς,
μαζί με την γυναίκα και τα παιδιά σου'
πιστεύεις πως αυτό είναι φυσικό ή λογικό;

Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες σαν εσένα,
γιατί δεν μπορούνε να βρούνε δουλειά,
αν και το θέλουνε και μπορούνε να δουλέψουν,
ζώντας στο περιθώριο της ζωής; 

Γιατί δεν έχεις πια σταθερή και μόνιμη δουλειά,
παρά ευκαιριακή, όταν κι' όπου σε χρειάζονται,
μισό μεροκάματο, μισό ασφάλιστρο, μισή ζωή'
πως ανέχεσαι τον εαυτό σου σ' αυτή την πληγή;

«Μασκαρεύουν» τις πραγματικές αντιθέσεις και την αντιλαϊκή πολιτική τους




Με κάθε ευκαιρία έρχονται στην επιφάνεια οι βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Μερικά μόνο από τα ζητήματα όπου οι αντιθέσεις αυτές εκδηλώνονται, τροφοδοτούν ανακατατάξεις ή «κουκουλώνονται» με προσωρινούς συμβιβασμούς, είναι τα εξής: Η συζήτηση για το «μέλλον της ΕΕ», οι διαφορετικές τοποθετήσεις σε ζητήματα όπως «διεύρυνση ή εμβάθυνση», που περιλαμβάνουν και την πορεία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ιμπεριαλιστική Ενωση, οι αντιπαραθέσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, που συνολικά βαίνει προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση.

Επίσης, οι διαφορετικές «προσεγγίσεις» γύρω από τις σχέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που αποτυπώνονται σε ζητήματα όπως αυτά για την απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ ή στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, οι τριβές για τη διαχείριση του χρέους και συνολικά τους «μηχανισμούς θωράκισης» της Ευρωζώνης απέναντι στους όχι και τόσο μακρινούς κραδασμούς των καπιταλιστικών οικονομιών που είναι μπροστά, οι «ομαδοποιημένες» συνεργασίες κρατών - μελών σε ζητήματα όπως αυτά της πολιτικής «ασφάλειας και άμυνας», του Μεταναστευτικού κ.ο.κ.

Η βάση βέβαια των αντιθέσεων δεν είναι άλλη από τη βαθιά και αγιάτρευτη ανισομετρία στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, την «ψαλίδα» που μεγάλωσε ακόμα περισσότερο στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ακόμα και στην «καρδιά» των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που τη συγκροτούν, τα διαφορετικά συμφέροντα και «προτεραιότητες» των επιχειρηματικών τους ομίλων. Ολα αυτά, στο φόντο των αντιθέσεων που κλιμακώνονται και με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και των «μαύρων σύννεφων» που μαζεύονται στην καπιταλιστική οικονομία διεθνώς.

Μπόχα


Απειλές, αποχωρήσεις βουλευτών και φήμες για προσχωρήσεις σε άλλα κόμματα, κατηγορίες για επαφές με επιχειρηματικά και άλλα κέντρα, παρασκηνιακά παζάρια, δηλώσεις γηπεδικού ύφους και άλλα ...όμορφα περιλαμβάνει η αντιπαράθεση αυτών των ημερών ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Σε μια φάση που οι εξελίξεις, με αιχμή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επιταχύνουν διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ο λαός ξαναγίνεται μάρτυρας ενός καβγά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, που ανασηκώνει έστω και λίγο το «καπάκι», αφήνοντας την μπόχα τους να διαρρεύσει. Παρά τα μεγάλα λόγια και τις φωνές της κυβέρνησης περί «επιχειρηματικών συμφερόντων», περί «απόπειρας ανατροπής του πολιτεύματος» κ.ά., δεν μπορεί να κρυφτεί η μεγάλη αλήθεια. Οτι δεν υπάρχει αστική κυβέρνηση και αστικό κόμμα που να λειτουργούν ανεξάρτητα από επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Και αυτό φαίνεται στην πράξη, κυρίως με την πολιτική που υλοποιούν, η οποία τσακίζει τους εργαζόμενους για να προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πάει πολύ, επομένως, να παριστάνει η κυβέρνηση το «θύμα» των επιχειρηματικών συμφερόντων, λες και η ίδια δεν έχει σχέση με τέτοια. Αλλωστε, πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα είναι, για όλα τα αστικά κόμματα. Είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είναι στη φύση τους να ανακατεύονται με τα «πίτουρα» (βλέπε επιχειρηματικά συμφέροντα) και ενίοτε να τα τρώνε οι «κότες», αν αυτό επιβάλλει το συμφέρον της αστικής τάξης.

Επικίνδυνα σχέδια


Πηγή: Associated Press

Την περασμένη Δευτέρα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίαζε στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Αμυνας οκτώ κρατών - μελών της ΕΕ και της Βρετανίας προχώρησαν σε μια πρώτη απόφαση για τη συγκρότηση της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων».

Την «Πρωτοβουλία», στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν Γαλλία και Γερμανία, χαιρέτισε με θερμά λόγια ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με το επιχείρημα ότι «αυξάνει την ετοιμότητα» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας έναντι των ανταγωνιστών της και λειτουργεί συμπληρωματικά στα πολεμοκάπηλα σχέδιά της ανά τον κόσμο.

Ο νέος αυτός στρατιωτικοπολιτικός σχηματισμός προβλέπει κοινές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, εκτός ευρωενωσιακών συνόρων, με διάφορα προσχήματα, όπως η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η διευθέτηση «κρίσεων» και η «απομάκρυνση Ευρωπαίων πολιτών από επικίνδυνες ζώνες».