Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Έντουαρντ Σνόουντεν – Τα όρια της προσωπικής ηθικής απέναντι στην “ηθική” του συστήματος

 
 
Ο πρακτικά περιορισμένος αντίκτυπος του σκανδάλου που αποκάλυψε ο Σνόουντεν στις εφαρμοζόμενες τακτικές των μυστικών υπηρεσιών καταδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι λογικές μοναχικού ήρωα ενάντια σε ένα “απρόσωπο” σύστημα, χωρίς να θίγεται η φύση του, δεν μπορούν να τελεσφορήσουν χωρίς συλλογική δράση



Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της δεκαετίας του 2010 είναι αναμφίβολα ο Έντουαντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορας της CIA, της NSA και του DIA, που προχώρησε σε εκτενείς αποκαλύψεις του προγράμματος παρακολούθησης της αμερικανικής, αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης κυβέρνησης σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί για την υπόθεσή του, αναρίθμητες εκπομπές αφιέρωσαν τηλεοπτικό χρόνο σε κείνον, βιβλία για τη ζωή και τη δράση του έχουν γραφτεί και θα συνεχίσουν να γράφονται, ενώ εκτός από ντοκιμαντέρ έχει ήδη γυριστεί βιογραφική ταινία από τον γνωστό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν. Πολλοί μπορεί να υποψιάζονταν όσα αποκάλυψε ο Σνόουντεν, με τη διαφορά πως η έκταση και ο ακριβής μηχανισμός δεν ήταν γνωστά ή αντιμετωπίζονταν με το βολικό χαρακτηρισμό της “συνωμοσιολογίας”.

Το «τέλος»



«Κατηγορηματικός ο Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα», μας ενημέρωσε χτες η «Αυγή», ενόψει και του σημερινού Γιούρογκρουπ που - όπως λένε - θα δώσει και την «τελική λύση» για τις σχετικές με το χρέος διευθετήσεις. Ο επίτροπος Οικονομικών της ιμπεριαλιστικής ένωσης είπε βέβαια κι άλλα «ενδιαφέροντα», όπως για παράδειγμα ότι μόνο στο πλαίσιο του τρίτου - ΣΥΡΙΖΑίικου - μνημονίου η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει «περισσότερες από 450 δράσεις», όπως αποκαλούνται οι αντεργατικές και άλλες αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου. Ολα αυτά, μαζί και τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, όχι μόνο δεν πρόκειται να τα αγγίξει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα δεσμεύεται ότι θα τα διατηρήσει και θα τα επεκτείνει. Εξάλλου, το κείμενο που αναμένεται να υπογράψει απόψε κιόλας σχετικά με το «μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρήτρα «για τη μη αναστροφή των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», την ξεκάθαρη δέσμευση δηλαδή ότι όλο αυτό το «βουνό» των μέτρων είναι δεδομένο και αποτελεί βάση για τα επόμενα, για τα οποία επίσης δεσμεύεται η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε πριν από λίγες μέρες. Ολα αυτά κατά την κυβέρνηση είναι το ...«τέλος των μνημονίων». Για το λαό είναι η αρχή των επόμενων και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσει, οργανώνοντας την πάλη του για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των αναγκών του, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ : ΔΗΛΩΝΩ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019. ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ !!!


 
Ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα εισάγουν στα εκλογικά ήθη το σύστημα της απλής αναλογικής, ο δήμαρχος της Πάτρας φαίνεται να παίζει χωρίς αντίπαλο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν έχει υποστεί φθορά, η σχέση του με τους πολίτες παραμένει ισχυρή και οι βολές των πολιτικών του αντιπάλων μοιάζουν να μην βρίσκουν το στόχο τους. Το φαινόμενο Πελετίδη, έχει για τον καθένα διαφορετική ανάγνωση, ωστόσο άπαντες συμφωνούν ότι ο δήμαρχος της Πάτρας δεν έχει καταφέρει μόνο το, - για πολλούς ζητούμενο - …πέρασμα στους πολίτες
 
.Αποτέλεσμα εικόνας για πελετιδης δικη 
 
Έχει καταφέρει να απενεργοποιήσει επί μακρόν τα αντανακλαστικά των πολιτικών του αντιπάλων. ίσως και ένα μεγάλο μέρος από τις φιλοδοξίες τους.
 
Είναι ώρα λοιπόν για μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης με τον δήμαρχο της Πάτρας, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει ότι θα είναι παρών και στην επόμενη αναμέτρηση, καθώς δεν δείχνει να τον πτοεί ούτε η «ρευστότητα» της απλής αναλογικής.
 
- Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-
 
-Πολλοί ισχυρίζονται ότι στο δήμο της Πάτρας παίζετε χωρίς αντίπαλο. Επικρατεί γενικά η αίσθηση ότι οι εκλογές θα είναι για σας μια εύκολη κούρσα με βάση τα έως σήμερα τουλάχιστον δεδομένα. Το ερώτημα λοιπόν είναι προφανές: Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων;

«Εθνικός αυτοπροσδιορισμός»: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!




Δίνουν και παίρνουν οι αναφορές στο «δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού» στις τοποθετήσεις των στελεχών και διαφόρων άλλων προπαγανδιστών του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το Σκοπιανό. Φτάνουν, μάλιστα, μέσω αισχρών λαθροχειριών, να συνδέουν αυτό το «δικαίωμα» με τον Μαρξ και τον Λένιν, όπως έκανε και ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του. Και, βάζοντας στο μπλέντερ τον μαρξισμό μαζί με τις κοσμοπολίτικες - αντιδραστικές ιδέες τους, κατηγορούν το ΚΚΕ, επειδή όπως λένε «υπαναχωρεί» από μια δήθεν ...κομμουνιστική αρχή, αυτή της «αυτοδιάθεσης».

Πρόκειται για σκόπιμη διαστρέβλωση, με στόχο να προκαλέσει σύγχυση. Γιατί καμιά σχέση δεν έχει ο «αυτοπροσδιορισμός», που αποτελεί κατασκεύασμα ιμπεριαλιστικών επιτελείων, με την έννοια της «αυτοδιάθεσης των εθνών», που μπήκε στο επίκεντρο του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος στις αρχές του περασμένου αιώνα, σε μια περίοδο που ακόμα ήταν υπό διαμόρφωση τα έθνη - κράτη, παράλληλα με την αποσύνθεση των αυτοκρατοριών (Οθωμανική, Ρωσική, Αυστροουγγρική) και στη συνέχεια τη διάλυση της αποικιοκρατίας.

Ομως, δεν είναι μόνο η σκόπιμη διαστρέβλωση που κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Αλλωστε, ως σοσιαλδημοκράτες είναι εξασκημένοι να εκφυλίζουν προοδευτικές έννοιες, δανεισμένες από τη μαρξιστική φιλολογία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ !!!


Στον πρώτο αγώνα Γαλλίας-Αυστραλίας, ο Γάλλος Αντουάν Γκριζμάν σκόραρε με δύο γκολ. Ο αγώνας όμως δεν έγινε σε κανένα ρωσικό στάδιο, αλλά περίπου 750 μέτρα μακριά από τα συρματοπλέγματα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Τον ξανθό Γκριζμάν, με τη μπλε φανέλα με τον αριθμό 7, παρίστανε ο 25χρονος Ραμί Τζέντια, ο οποίος έπαιξε με τον αθλητικό σύλλογό του στη Γάζα σε αγώνα προσομοίωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου που πραγματοποιήθηκε στην κατασκήνωση που έχει στηθεί για τις διαμαρτυρίες της Μεγάλης Πορείας για την Επιστροφή, στη Γάζα.


Ο σκόρερ Ραμί Τζέντια


Στην προσομοίωση έπαιξαν 14 ακρωτηριασμένοι παίκτες, οι οποίοι είχαν χάσει το ένα τους πόδι είτε από τα πυρά των ισραηλινών σκοπευτών κατά  τις εβδομαδιαίες πορείες που ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου, είτε από τους τρεις πολέμους στη Γάζα κατά την τελευταία δεκαετία.

Προκαλούν οι θύτες


Φωτό αρχείου από A.P 
Φωτό αρχείου από A.P
Πηγή: Associated Press

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ εκτοπισμένων από τις εστίες τους παγκοσμίως. Οι πρόσφυγες έφτασαν τα 68,5 εκατ. ανθρώπους, με μετριοπαθείς μάλιστα υπολογισμούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι χιλιάδες κατατρεγμένοι δεν εντοπίζονται από κανέναν μηχανισμό καταγραφής.

Κάθε μέρα εκτοπίζονται 44.500 άτομα, περίπου οι μισοί απ' αυτούς εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Μάλιστα, ο αριθμός όσων εγκατέλειψαν πέρυσι τις πατρίδες τους γι' αυτόν το λόγο, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, αυξήθηκε κατά 2,6 εκατ. σε σχέση με το 2016, στοιχείο που μαρτυρά την ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Για την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, βέβαια, την κόλαση του πολέμου διαδέχεται ο Γολγοθάς της περιπλάνησης και του εγκλωβισμού, των κλειστών συνόρων και της εκμετάλλευσης στον καπιταλιστικό «παράδεισο» της ΕΕ, που αποτελεί βασικό προορισμό των προσφυγικών ροών, για όσους βέβαια καταφέρουν να επιβιώσουν στη διαδρομή.

Αυτό μαρτυρούν οι χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στοιβαγμένοι και διπλά εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, το πρόσφατο παράδειγμα με το πλοίο που απώθησαν οι ιταλικές αρχές, οι χιλιάδες νεκροί στα νερά της Μεσογείου, το σταγονόμετρο στην παροχή ασύλου, οι οικογένειες που ζουν χωριστά και διάσπαρτες σε κράτη - μέλη της ΕΕ.