Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Αθλιο... θέατρο

 

Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, το θράσος της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που ως κυβέρνηση υλοποίησαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» και του «κόστους - οφέλους» δεν έχει όρια. Αφού πρώτα η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα και τις ευθύνες της, τώρα ο πρωθυπουργός ζητάει να ...«χυθεί φως» και κουνάει το δάχτυλο «να μην κομματικοποιούνται» οι διαδηλώσεις και να μη διακινούνται «θεωρίες συνωμοσίας». Ετσι προσπαθεί να απαξιώσει τα παραπάνω από εύλογα ερωτήματα για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, όπως γιατί μπαζώθηκε άρον άρον ο χώρος και τι πραγματικά μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί βουλευτές στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής σπεύδουν άρον άρον να «σφυρίξουν τη λήξη», παρότι έχουν διαβιβαστεί και επιπλέον στοιχεία από την Εισαγγελία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω και να ξελασπώσει την ΕΕ, επικαλούμενος την Κομισιόν που τάχα «κουνούσε το δάχτυλο» στην κυβέρνηση για την «ασφάλεια» των μεταφορών. Ξεπλένει και μ' αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, την οποία άλλωστε και ο ίδιος υλοποίησε με μεγάλη συνέπεια, με αποκορύφωμα την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική «Hellenic Train».

Το ΠΑΣΟΚ, πάλι, αφού πρώτα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή αρένα εντυπώσεων, αφού επιτέθηκε στο ΚΚΕ ότι ...κάνει πλάτες στη ΝΔ επειδή ζήτησε την Εξεταστική, αφού απαξίωσε το αντικείμενό της λέγοντας πως «δεν θα πάμε μέχρι τον Τρικούπη», τώρα παριστάνει κι αυτό τον «τεθλιμμένο συγγενή». Ισχυρίζεται ότι αναδείχθηκαν πολλά στην Εξεταστική και συνεχίζει την κοροϊδία για τη σύμβαση 717, που αν είχε υλοποιηθεί έγκαιρα θα είχαν λυθεί ως διά μαγείας όλα τα ζητήματα ασφάλειας του σιδηρόδρομου. Ο καθένας μόνος του λοιπόν και όλοι μαζί απογειώνουν το θέατρο, προαναγγέλλοντας «πρωτοβουλίες» για αλλαγή στον νόμο «περί ευθύνης υπουργών», όταν όλοι τους καταψήφισαν στη συνταγματική αναθεώρηση τη σχετική πρόταση του ΚΚΕ. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παριστάνουν τους «τιμωρούς» του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, νομίζοντας ότι μ' αυτό το άθλιο θέατρο θα παραγραφούν οι ευθύνες τους. Είναι όμως βαθιά γελασμένοι, όπως έδειξαν και οι προχτεσινές μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, που επιβεβαίωσαν ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία διαλέγουν τη ζωή και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Η διακήρυξή της για το αυριανό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

 

 

Τη διακήρυξή της μπροστά στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 2 Μάρτη στην Αθήνα, παρουσίασε η «Λαϊκή Συσπείρωση». 

«Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε χάσει τον «κοινό νου» μας. Καλούμε όλους όσους συντάσσονται με την καρδιά και το μυαλό τους, με το σκοπό εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, να σταθούν δίπλα μας, να ενισχύσουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Να δημιουργήσουμε τον πραγματικό "άλλο πόλο", των εργατικών - λαϊκών αναγκών, που δεν θα περιγράφει απλώς, που δεν θα γίνει "αμορτισέρ", που θα συγκρούεται με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις» επισημαίνει και προσθέτει ότι «η ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι ο μόνος τρόπος, για να έχει η Κυβέρνηση απέναντί της μια ΚΕΔΕ που θα αποκαλύπτει την εφαρμοζόμενη πολιτική, που θα απαιτεί όσα έχουν ανάγκη οι Δήμοι».

Αναλυτικά η διακήρυξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Καταγγέλλει την καταψήφιση του ψηφίσματος ΕΔΥΕΘ για την αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθράς Θάλασσας.




Στις 22-2-2024 κατατέθηκε από την Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) ψήφισμα καταδίκης της αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην εμπόλεμη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας. 

          Η Λαϊκή Συσπείρωση Ωραιοκάστρου, στήριξε την πρόταση ψηφίσματος που τελικά ψηφίστηκε μόνο από τον Αγγελο Θεμελή και την Κα ΄Ολγα Εδιρνέλη.  Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, με τα σαθρά επιχειρήματα ότι αποτελεί πολιτική άποψη, το περιεχόμενό του δεν τους εκφράζει, ότι είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Τα ίδια περίπου με τα επιχειρήματα καταψήφισης λίγο καιρό πριν, ψηφίσματος ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

          Η λογική ότι το Δημοτικό Συμβούλιο   δεν πρέπει να εκφράζει απόψεις ακόμα και όταν μπαίνουν σε κίνδυνο για αλλότρια συμφέροντα νέοι άνθρωποι, όταν η χώρα εμπλέκεται σε επικίνδυνες για το λαό μας αντιπαραθέσεις, με απροσδιόριστο κόστος, η λογική αυτή απλά αποτελεί πιστή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.     

Ανακοίνωση της Σωματικής Επιτροπής Ωραιοκάστρου του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης ’’ η Ενότητα’’ για την στάση του προεδρείου που αρνήθηκε να θέσει το ψήφισμα σε συζήτηση και ψηφοφορία.

 



  Η ΣΩΜΑΤΙΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ι.Κ.Α. ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ’’ Η ΕΝΟΤΗΤΑ’’ 

 

          Στις 22-2-2024, μέρα της πανσυνταξιουχικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας  στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή κατέθεσε ψήφισμα  στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αιτήματα, όπως αυτά αποφασίστηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  και  κατατέθηκαν στο Υπ. Β. Ελλάδος, ζητώντας τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στα δίκαια του Αγώνα μας. Το Προεδρείο αρνήθηκε να θέσει το ψήφισμα σε συζήτηση και ψηφοφορία.   

Καταδικάζουμε την αντιδημοκρατική στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, να απαγορεύσει τη συζήτηση της  πρότασης ψηφίσματος, να παρακάμψει το Σώμα με έωλες τυπικές δικαιολογίες. Πού προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας ότι πολίτες και φορείς δεν μπορούν να καταθέσουν απόψεις και ψηφίσματα;

Καταδικάζουμε και τη στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου  για την σιγή ιχθύος που κράτησε. Ρωτάμε, οι Συνταξιούχοι του Δήμου μας και τα αιτήματα τους, δεν εμπεριέχονται και αυτά στη λογική της υπεράσπισης και της στήριξής τους από το ανώτερω όργανο της δημοτικής αρχής;

Παρακαταθήκη


 

Οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια, οι συγκλονιστικές παρεμβάσεις στα Τέμπη και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς όλης της χώρας αφήνουν πολύτιμη παρακαταθήκη.

Οι εικόνες με τους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους, με τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα αμαξοστάσια, τα λιμάνια κ.λπ. που «νέκρωσαν», δίνουν ανάσες αισιοδοξίας στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Διαμορφώνονται καινούργιες δυνατότητες για την οργάνωση των διεκδικήσεων και της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης. Αλλωστε, και η ίδια η απεργία ήρθε ως συνέχεια των έντονων αγωνιστικών διεργασιών που γίνονται ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών, της νεολαίας, των υγειονομικών, των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, η απεργία επιβεβαίωσε ότι ο οργανωμένος λαός, που αγωνίζεται και διεκδικεί, είναι η πραγματική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές από τα «Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη» στη Θεσσαλονίκη

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές από τα «Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη» στη Θεσσαλονίκη ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, έχει ως εξής:

«Στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς δύο εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές, οι οποίοι εργάζονταν στα ιδιωτικά "Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη" στη Θεσσαλονίκη, απολύθηκαν μία ημέρα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους (στις 29/6/2023), χωρίς προειδοποίηση και με βάση το νόμο 4713/2020 "περί αναιτιωδών απολύσεων", ο οποίος επιτρέπει στους σχολάρχες ιδιωτικών σχολείων να απολύουν εκπαιδευτικούς χωρίς να αιτιολογήσουν την απόλυση στη αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.