Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Μείωση του πληθυσμού στη δυτική πλευρά της πόλης διαπιστώνουν οι δήμαρχοι της περιοχής

Φαινόμενα μείωσης του πληθυσμού παρατηρούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης ολόκληρες οικογένειες εγκαταλείπουν την περιοχή αναζητώντας δουλειά, απασχόληση και ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν ιδιαίτερα από τη μείωση του αριθμού των παιδιών στα σχολεία αλλά και από την καθημερινή εμπειρία των δημάρχων.
Την εικόνα που επικρατεί περιέγραψε αναλυτικά στον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου σε συνάντηση που είχε μαζί του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2010, στις αρχές της οικονομικές κρίσης, μέχρι σήμερα, ο αριθμός των μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε κατά 10%. «Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπει την περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερος, αν υπολογίσει κανείς τα μέλη κάθε οικογένειας αλλά και το γεγονός ότι πολλά παιδιά επέστρεψαν στην δημόσια εκπαίδευση από την ιδιωτική, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος της δεύτερης» σχολιάζει στο ΑΜΠΕ ο κ. Κυρίζογλου.
Το φαινόμενο επιβεβαιώνει, άλλωστε και ο εντεταλμένος σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά, Γιώργος Λίλτσης, αποδίδοντάς το στην έλλειψη δυνατοτήτων απασχόλησης σε έναν τόπο που παραδοσιακά συγκέντρωνε την εργατική τάξη.
Σύμφωνα με τους παραπάνω εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, η δυτική Θεσσαλονίκη φιλοξενούσε παραδοσιακά βιομηχανικούς εργάτες, μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους και επαγγελματίες στον κλάδο της οικοδομής. Αυτές είναι σήμερα οι επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ύφεση. Ως αποτέλεσμα οι γηγενείς Έλληνες αναζητούν διεξόδους απασχόλησης στα χωριά και τους τόπους καταγωγής τους ενώ οι μετανάστες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Υπάρχουν επίσης, κατά τον κ. Κυρίζογλου, και οι συνταξιούχοι που εργάστηκαν στη Γερμανία συνταξιοδοτήθηκαν από τη χώρα αυτή και σήμερα γυρνούν σε εκείνη γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα. Τον «κατάλογο» των ανθρώπων που φεύγουν σε άλλες χώρες, συμπληρώνουν οι ελληνικής καταγωγής παλιννοστήσαντες που γυρίζουν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να βρουν δουλειά. Σύμφωνα με τον κ. Λίλτση, πολλοί ήταν επίσης οι εκπαιδευτικοί που έφυγαν στην Κύπρο ενώ υπήρξαν γιατροί από την περιοχή που μετακόμισαν στη Βρετανία και εργατικό δυναμικό που κατευθύνθηκε στη Γερμανία.
Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης προβλέπουν επιδείνωση του φαινομένου για το επόμενο χρονικό διάστημα και θέτουν το θέμα των περιορισμένων, πλέον, αντοχών των πληθυσμών τους απέναντι στα μέτρα που λαμβάνονται για την έξοδο από την κρίση.
πηγή: agelioforos.gr

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙ​ΚΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡ​ΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
 

Τη Δευτέρα 15/10/2012, στις 8.00μ.μ., στο χώρο του Δημαρχείου Ωραιοκάστρου, θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Δήμου, φορέων και κατοίκων ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Η συνεδρίαση-όπως πάντα- είναι ανοιχτή και μπορεί να παραβρεθεί σ' αυτή κάθε συμπολίτης συμβάλλοντας με τις προτάσεις του και τη συμμετοχή του στον αγώνα που κάνουμε.
ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ, ΜΑΖΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Η καταστροφή έχει ξεκινήσει. Συμβαίνει. ΤΩΡΑ.

“Μόνο πάνω απ’τα πτώματά μας θα καταστρέψουν αυτό το δάσος”

“Μόνο πάνω απ’τα πτώματά μας θα περάσουν για να καταστρέψουν αυτό το δάσος”, λένε στην ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου “Χρυσός στα χρόνια της κρίσης” οι δασεργάτες της Μεγάλης Παναγίας. Κανένας από τους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, ούτε της Μ. Παναγίας, ούτε της Ιερισσού, ούτε του Παλαιοχωρίου, δεν δέχθηκε να πάει να κόψει το δάσος, παρά την κρίση που τους μαστίζει και παρά τα πολλά λεφτά που τους υποσχέθηκε η εταιρεία.
Η καταστροφή έχει ξεκινήσει. Συμβαίνει. ΤΩΡΑ. Και μάλιστα η εταιρεία άρχισε να κόβει δέντρα με εντατικό ρυθμό μέρες πριν από το έγγραφο/διαταγή του ΥΠΕΚΑ, που προφανώς γνώριζε ότι θα έρθει. Ήδη έχει ξυριστεί μια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, ίση με τα 2/3 της πρωτεύουσας του Δήμου Αριστοτέλη, Ιερισσού
Με το έγγραφο αυτό δόθηκε εντολή στο Δασαρχείο να επιτρέψει την υλοτόμηση τμημάτων του δάσους τα οποία περιλαμβάνονται μεν στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τα οποία όμως δεν υπάρχει εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη. Ούτε εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο για το σύνολο της επένδυσης υπάρχει.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ: “Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, πηγές εξηγούν ότι δεν υπάρχει το σημερινό έγγραφο που επικαλούνται οι φορείς και οι κάτοικοι, αλλά αλληλογραφία τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του υπουργείου και του Δασαρχείου για την αποσαφήνιση προβλέψεων της μελέτης που αφορά την επένδυση και κατ’ επέκταση των πράξεων που καλείται να κάνει το δασαρχείο”.
Η “αποσαφήνιση των πράξεων που καλείται να κάνει το Δασαρχείο” σημαίνει ότι το Δασαρχείο υποχρεούται να παραβλέψει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και να υπογράψει το “πρωτόκολλο υλοτόμησης”.
Παρακάμπτοντας, σαν ανούσιες “λεπτομέρειες” τις βασικές απαιτήσεις της νομοθεσίας, το ΥΠΕΚΑ δημιουργεί ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο. Πλέον θα επιτρέπεται το ξερρίζωμα του δάσους πριν καν εγκριθεί το έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί.
Ειδικά για τις Σκουριές, ο δρόμος που ανοίγει με την υλοτόμηση “πριν από την έγκριση” οδηγεί νομοτελειακά στο ξύρισμα όλης της έκτασης των 3.300 στρεμμάτων του δάσους που περιλαμβάνονται στην παραχώρηση.
Και όταν λέμε “δάσος”, εννοούμε αυτό το δάσος:
CIMG5586
SkouriesCIMG5696
kakavos18
kakavos15
skouries-boar
CIMG6193
kakavos16
1 (16)
1 (8)
kakavos5
064
1 (9)
kakavos8
kakavos9
CIMG6255