Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Υπερφόρτωση

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η υψηλή εγχώρια παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κατανάλωση, δημιουργεί «υπερφόρτωση» του συστήματος, που εκτονώνεται μέσω των εξαγωγών. Εύλογα λοιπόν απορεί κανείς: Τώρα που υπάρχει «υπερπροσφορά», δεν θα μπορούσαμε να πληρώνουμε λιγότερα για το ρεύμα; Να όμως που τα λαϊκά νοικοκυριά όχι μόνο δεν θα δουν χαμηλότερους λογαριασμούς, αλλά θα πληρώσουν και αυξημένο χαράτσι για το δίκτυο διανομής. Και δεν μιλάμε για τίποτα πενταροδεκάρες, αλλά για επιπλέον 238 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022! Αυτό που υπόσχονταν όλα τα αστικά κόμματα, ότι θα έπεφταν οι τιμές του ρεύματος με τον ανταγωνισμό, τη διασυνδεσιμότητα των δικτύων και την «πράσινη ανάπτυξη», που φυτεύει ανεμογεννήτριες ακόμα και στις παρυφές της Δαδιάς (!), καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Είτε με το ακριβότερο φυσικό αέριο, είτε με τις ΑΠΕ, οι λογαριασμοί συνεχίζουν να προκαλούν ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά, επειδή η στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ για την Ενέργεια έχει για αρχή, μέση και τέλος την κερδοφορία των ομίλων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Με ΚΚΕ πιο ισχυρό ο λαός να πει «ως εδώ» στην επίθεση στην Υγεία

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

 

Παγκόσμια Μέρα Υγείας σήμερα και το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε όλο τον λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος εκείνος όπου το σύστημα Υγείας θα αντιστοιχίζεται με τις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, που θα παρέχονται δωρεάν σε όλο τον λαό, με ευθύνη του κράτους.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε όλο τον λαό για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, για να επιβάλουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης όπου το σύστημα Υγείας θα αντιστοιχίζεται με όλες τις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, οι οποίες θα παρέχονται καθολικά και δωρεάν με ευθύνη του κράτους.

Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και η πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η ισχυροποίηση των επιχειρηματικών ομίλων της ιδιωτικής Υγείας, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών του λαού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στα τρία χρόνια πανδημίας και κόστισε 37.000 νεκρούς. Οι αντιλαϊκοί νόμοι που νομοθέτησε η ΝΔ για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, την Ψυχική Υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού κέντρου, "ωρίμασαν" και αποτέλεσαν συνέχεια του αντιλαϊκού έργου και νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων όλων των "αποχρώσεων".

Ομοβροντία

 

 

Ομοβροντία προτάσεων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ακούμε προεκλογικά από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Την αφετηρία τους, βέβαια, δεν την κρύβει κανένας απ' αυτούς: Στόχος είναι να συγκρατήσουν το ιδιωτικό χρέος, που έφτασε τα 256 δισ. ευρώ και το 63% δεν εξυπηρετείται, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας.

Αλλά και να προστατευτούν οι τράπεζες από νέα «ανοίγματα», συνεχίζοντας να εισπράττουν έστω και τα ελάχιστα από τα χρωστούμενα. Αυτό προβλέπουν άλλωστε και οι «κατευθυντήριες γραμμές» του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι το «κοινό πρόγραμμα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Από κει και πέρα, μπορεί οι προτάσεις τους να διαφοροποιούνται στο «συν - πλην», μπορεί ο καθένας να προτείνει κι ένα διαφορετικό συνδυασμό μέτρων για το πώς θα πληρώσει ξανά ο λαός, όλοι τους όμως διαβεβαιώνουν ότι οι προτάσεις τους δεν ξεστρατίζουν ούτε πόντο από τα κριτήρια που θέτουν η ΕΕ και η ίδια η καπιταλιστική αγορά για τις τράπεζες και την κερδοφορία των ομίλων.