Τρίτη 14 Απριλίου 2020

«Υπερασπιστές» του συστήματος Υγείας αυτοί που έκλεισαν νοσοκομεία



Έκλειναν και υποβάθμιζαν νοσοκομεία οι δήθεν υποστηρικτές του συστήματος Υγείας. Το έπραξε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2015 και το συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι ελλείψεις δεκάδων χιλιάδων υγειονομικών όπως και υποδομών έχουν τη σφραγίδα τους. Τώρα για να ξεπλυθούν πετάνε στον αέρα ανακοινώσεις για προσλήψεις και άλλα τινά...

Θυμούνται άραγε στη ΝΔ τι έπραξαν από το 2013 σε «Αγία Βαρβάρα», Σπηλιοπούλειο, Πατησίων, Πολυκλινική, «Αμαλία Φλέμινγκ»;

Κλείσιμο, συγχωνεύσεις και μεταφορά γιατρών και νοσηλευτών σε άλλα νοσοκομεία. Τώρα, λόγω πανδημίας, άρον άρον έβαλαν ασθενείς στο κτίριο του Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα που το είχαν καταντήσει εξωτερικά ιατρεία, ενώ ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε πως «το νοσοκομείο δεν κλείνει, αυτή η υγειονομική δομή ενισχύεται».

Ρίγος


Ρίγος προκαλεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ για το ποια θα εξασφαλίσει τους περισσότερους αναπνευστήρες, κάνοντας μεταξύ τους αγώνα δρόμου και πλειστηριασμό απέναντι στους προμηθευτές, κατά βάση την Κίνα. Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, όπου τα θύματα της πανδημίας θάβονται πλέον σε ομαδικούς τάφους, διαμαρτύρεται ότι «από τους 17.000 αναπνευστήρες που παραγγείλαμε, περιμένουμε τελικά να φτάσουν οι 250». Εξηγώντας τους λόγους, σημειώνει: «Φτάσαμε σε σημείο να πτωχεύσουμε δίνοντας τόσα χρήματα επειδή γνωρίζαμε ότι ανάλογα έχουν προσφέρει και οι υπόλοιπες πολιτείες. Παραδόξως, κάθε πολιτεία που κάνει τη δική της αγορά, έχει ακριβώς αυτή την προσδοκία (σ.σ. να πάρει τους περισσότερους), αφού όλες αντιμάχονται μεταξύ τους για έναν αναπνευστήρα σαν να πρόκειται για δημοπρασία στο E-bay». «Ο θάνατός σου η ζωή μου» λοιπόν στην καπιταλιστική αγορά, με αφορμή και την επιδημία, όχι μόνο ανάμεσα στα διαφορετικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά ακόμα και μεταξύ των πολιτειών της ίδιας χώρας (!), επιβεβαιώνοντας ότι η αναρχία, οι αντιθέσεις και η ανισομετρία στον καπιταλισμό είναι αγιάτρευτα και δολοφονικά για τις λαϊκές ανάγκες. Αλλη μια απόδειξη σε αυτές τις τραγικές συνθήκες ότι δεν αρκεί ένα «πιο συγκεντρωτικό κράτος» των μονοπωλίων για να λύσει το πρόβλημα, όπως διατείνεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Τραμπ, παρεμβαίνοντας στον ανταγωνισμό με τους αναπνευστήρες, αλλά ένα άλλο κράτος, εργατικό, που θα σχεδιάζει κεντρικά και θα κινητοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, σε κανονικές και έκτακτες συνθήκες.

Υπόθεση όλων!



Δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν την αυριανή μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Με κάθε πρόσφορο μέσο σχεδιάζουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, για να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων, να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα πίσω από την κάλπικη εικόνα των διαφημιστικών σποτ της εργοδοσίας και τα χιλιοφορεμένα ψέματα, ότι είμαστε τάχα «όλοι μια ομάδα», που «μαζί θα βγούμε νικητές»...

Στην προμετωπίδα της αγωνιστικής αυτής πρωτοβουλίας βρίσκονται οι αναρίθμητες καταγγελίες για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, με τη στήριξη του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στόχος είναι να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, αυτών που δεν έχουν ανάγκη από... «ηρωικά» σποτ και υποκριτικά «ευχαριστώ», αλλά από μέτρα προστασίας, ανθρώπινα ωράρια, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Σημαδεύουμε σωστά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον


Δεν πάει πολύς καιρός που σε συζήτηση για την πορεία του τουριστικού κλάδου και την κατάσταση των εργαζομένων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμούσαμε: «...δεν είναι κλάδος ατρόμητος ούτε ανεπηρέαστος από εξελίξεις τόσο εγχώριες όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο (...) η πορεία στον κλάδο κάθε χρόνο επηρεάζεται από γεγονότα και σίγουρα η πορεία του είναι δεμένη με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας».
 
 Οι τελευταίες εξελίξεις με αφορμή την πανδημία επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση και φέρνουν στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, το κεφάλαιο στον Τουρισμό κάνει προσπάθεια να μεγιστοποιήσει τα κέρδη ή να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά, εις βάρος των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου.
Τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή μας οι μεγαλοξενοδόχοι «μπούκωσαν» από τα κέρδη διαφημίζοντας τις πρωτιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε επισκεψιμότητα, τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» που συνεχώς αυξάνονταν.

Τώρα, με τις τελευταίες εξελίξεις και σαν έτοιμοι από καιρό, επιδίδονται σε ένα όργιο αντεργατικών μεθοδεύσεων στους χώρους δουλειάς. Το κράτος τούς κάνει ακόμα και τη «χάρη» να κλείσουν υποχρεωτικά τα εποχικά, αλλά και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, για να μην πληρώσουν ρήτρες σε ξένους πράκτορες, να αποποιηθούν την ευθύνη για το τι θα γίνει με τους χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν αμφισβητούμε το συγκεκριμένο μέτρο πρόληψης, αλλά δε θα δεχτούμε να μείνουν οικογένειες χωρίς εισόδημα, ούτε να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.