Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Οι "προδότες", το διαδίκτυο και ο ...Θουκυδίδης... Μια έρευνα σχετικά με hoaxes...




 
  Αντί προλόγου
 
Όταν τελείωσα την έρευνα που ακολουθεί και ανακοίνωσα σε φίλους τα αποτελέσματά της, καθώς και την πρόθεσή μου να τα δημοσιεύσω, οι γνώμες σχεδόν όλων κινήθηκαν περίπου προς την ίδια κατεύθυνση:
- Τι τα σκαλίζεις; Βρωμάει το διαδίκτυο από τέτοια... Εσύ θα το καθαρίσεις;
- Καλά, όλοι το ξέρουν ότι αυτά τα αποφθέγματα είναι απάτες...
- Γιατί εσύ;... Γιατί τώρα;...
- Και πώς είσαι βέβαιος ότι δεν το έχει πει ο Θουκυδίδης; Μήπως κάπου κάτι σου ξέφυγε;
- Άσε τους φιλόλογους να ασχοληθούν...

Τα σχόλια αυτά με πείσμωσαν περισσότερο. Γιατί ήταν ακριβώς οι ίδιες σκέψεις που με απασχολούσαν χρόνια τώρα και που σήμερα αποτέλεσαν το κίνητρο για να ξεκινήσω. Γι' αυτό το λόγο και επειδή προβλέπω ότι  θα υπάρξουν κάποιοι από όσους διαβάσουν που θα κάνουν τα ίδια σχόλια, θεωρώ σκόπιμο να δώσω κάποιες εξηγήσεις.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι είναι γεμάτο το διαδίκτυο από "αποφθέγματα" διάσημων ανθρώπων από όλες τις εποχές και από όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης.
Κομφούκιος, Μωάμεθ, Σάκα Ζούλου (ναι!... ακόμα κι αυτός!) Μαο Τσε Τουγκ, Δαρβίνος, Αβραάμ Λίνκολν, Θεμιστοκλής, Νίτσε, Αριστοτέλης, Μαρξ, Ομπάμα, Μαχάτμα Γκάντι, Βραχμαπούτρα... Όλοι τους έχουν γράψει και κάτι ...συγκλονιστικό, που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να φροντίσουμε να το διαδώσουμε και στους υπόλοιπους.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά




Με το σύνθημα «Κανένας φοιτητής που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του να μην αποκλείεται για οικονομικούς λόγους!», το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απαντά στην ανακοίνωση, από το υπουργείο Παιδείας, των οικονομικών κριτηρίων για την απαλλαγή από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών.

Το ΜΑΣ τονίζει μεταξύ άλλων ότι, «μετά τη γενίκευση των διδάκτρων στην πλειοψηφία των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, την αύξηση κατά 283 των μεταπτυχιακών με δίδακτρα σε σχέση με πέρσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να "χρυσώσει το χάπι" με την απαλλαγή ορισμένων φοιτητών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας».

Υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν, «η πλειοψηφία των νέων με τόσο χαμηλά εισοδήματα αναγκάζεται να αναζητήσει εργασία και δύσκολα συνεχίζει σε μεταπτυχιακές σπουδές, ακόμα και χωρίς δίδακτρα. Την ίδια ώρα χιλιάδες ακόμα φοιτητές αναγκάζονται να πληρώσουν μέχρι δεκάρας τα πανάκριβα δίδακτρα που σε ορισμένα μεταπτυχιακά αγγίζουν και τα 12.000€.

Αντικομμουνιστική δίωξη στη Βαυαρία – Απαγορεύουν σε συνδικαλιστή του DKP να δει το παιδί του


Άμεσα φάνηκε η βασική στόχευση του νέου νόμου που δίνει υπερεξουσίες στη βαυαρική αστυνομία, επιτρέποντας την κατά βούληση παρακολούθηση κι άλλα κατασταλτικά μέτρα κατά των “επικίνδυνων στοιχείων” χωρίς δικαστική απόφαση. 



Η πρώτη εφαρμογή του νόμου που δίνει υπερεξουσίες στη Βαυαρική αστυνομία αφορά τον κομμουνιστή Claudio K. Δραστήριος συνδικαλιστής και μέλος του επιχειρησιακού του σωματείου και της νεολαίας SDAJ που συνδέεται με το DKP, συνελήφθη στις 9 Ιουνίου σε διαδήλωση κατά του τοπικού κομματικού συνεδρίου του ακροδεξιού AFD. Δύο αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι σε σύγκρουση με την αστυνομία, ο νεαρός χτύπησε ένα συνάδελφό τους στο κεφάλι με κοντάρι σημαίας. Παρά τις πολλές μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι ο Claudio K. ασχολούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας με τη μικροφωνική εγκατάσταση στο βανάκι της Ένωσης Νεολαίας της Νυρεμβέργης και δε βρέθηκε σε καμία στιγμή κοντά στο “μαύρο μπλοκ” των αναρχικών, όπου διατείνονται οι αστυνομικοί ότι έγινε η επίθεση, ο νεαρός αντιμετωπίζει την κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης. Σα να μην έφτανε αυτό, οι αρχές του αφαίρεσαν το δικαίωμα επικοινωνίας με το 5χρονο παιδί του.

Η νέες τεχνολογίες επιτρέπουν το 6ωρο με πλήρη μισθό – Μια έρευνα χωρίς εφαρμογή στην Σουηδία






Από Panos στο Αυγ 16, 2018 Διεθνή

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Πολλές φορές εμφανίζεται αναληθώς στον Έλληνικό τύπο πως η Σουηδία είναι έτοιμη να περάσει στο 6ωρο με πλήρεις αποδοχές. Και μάλιστα με την ευλογία των Εργοδοτών. Η αλήθεια είναι ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα έχουν επικρατήσει πλήρως με ωρομίσθιους, σπαστά ωράρια, συνεχόμενες βάρδιες και υπερωρίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
 Είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε τι προσφέρει η έρευνα που διεξάγεται στην Σουηδία για να βγούν συμπεράσματα για την τεράστια δυνατότητα που δίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα είναι στις μέρες μας ακόμη πιο απαραίτητος ο ελεύθερος χρόνος, η αναψυχή και η ανάκτηση δυνάμεων μετά την δουλειά για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και η ανάγκη για να ισχύσει το 6ωρο τουλάχιστον σαν μια μικρή ανάκτηση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Κουκούλωμα


Γέμισαν πάλι τα σαββατοκυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων με αφιερώματα για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει για την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, για τα συστήματα που δεν εγκαταστάθηκαν (ή δεν εγκαταστάθηκαν σωστά), για τις υπηρεσίες που δεν στελεχώθηκαν, για το συντονισμό που δεν λειτούργησε και πάει λέγοντας. Βέβαια, τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι άγνωστο, εδώ και πολλούς μήνες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν ρίξει μια ματιά στα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΚΕ σχεδόν δυο μήνες πριν την τραγωδία και την οποία όλοι μαζί «έθαψαν», στις Επερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, τότε που τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δουλεύουν όλα «ρολόι», ή στις δεκάδες καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργάνων των πυροσβεστών, των δασικών υπηρεσιών κ.ο.κ. Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δεν ενδιέφερε τότε, όπως δεν ενδιαφέρει και τώρα, που επιχειρείται η «διαχείριση» του ζητήματος. Εκείνο που απασχολεί είναι, μέσα από τη γνωστή αντιπαράθεση περί «ικανών», «ανίκανων», «ανοργάνωτων» και πάει λέγοντας, να κουκουλώσουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, να κρύψουν το γεγονός ότι τα μέτρα για την προστασία του λαού ιεραρχούνται στον πάτο της πολιτικής τους και πάντα με τη λογική «κόστους - οφέλους» για τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Παράλληλα, πότε δείχνοντας τα αυθαίρετα και πότε τους μηχανισμούς «πολιτικής προστασίας» ως υπαίτιους, επιχειρούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, που προμηνύουν νέες τραγωδίες για το λαό. Αυτήν την επιχείρηση πρέπει να αποκρούσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.