Τρίτη 20 Μαΐου 2014

«Drone» / Οταν η Αμερική σκοτώνει από ...απόσταση!



Χθες ειδαμε ενα πολυ ενδιαφερον ντοκιμαντέρ, το Drone (2014). Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα αμερικανικα drones (unmanned aerial vehicles, UAV) στο Πακιστάν. 

Oι επιπτωσεις επιβαρυνουν τόσο τους συγγενεις των θυματων, όσο και τους χειριστες που πατουν τo κουμπι στις ΗΠΑ. Τι συμβαίνει όταν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει στο έδαφος, πέρα και μακρια από τη δική τους καθημερινή ζωή; Με μοναδική πρόσβαση η Νορβηγη σκηνοθέτης Tonje Schei περιγραφει τις ανθρώπινες συνέπειες του πολεμου των drones




Ο Michael Haas επαιζε πολεμικα βίντεοπαιχνίδια από τότε που ήταν 5 χρονων. Στα 19 του, προσληφθηκε από την Αμερικανικη AirForce βαση Creech, ως πιλότος drone. Σημερα δεν εργαζεται πια εκει, εχει παραιτηθει. Στην αρχη, λεει, δεν συνειδητοποιησε και νομιζε οτι θα επαιζε ολη μερα βιντεοπαιχνιδια. Στην αιθουσα επιχειρησεων υπηρχε μια μεγαλη φωτογραφια των Διδυμων πυργων και το αεροπλανο που τους χτυπησε, μια εικονα που λειτουργει ετσι ωστε για να δημιουργει θυμο  στους χειριστες των αεροσκαφων, διηγειται. 

Τραγική η κατάσταση για την εργασία

 
 
Αυξάνεται η «ψαλίδα» στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει μια θέση εργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, με ποσοστό 53,2% για το 2013 έχοντας χάσει το 13,3% των απασχολούμενων από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση. Αλλά και τότε η ελληνική αγοράεργασίας βρισκόταν σε δυσμενή θέση, με τον μέσο όρο απασχόλησης της ΕΕ να βρίσκεται στο 70,3%, απλά τώρα η απόσταση που τη χωρίζει από το στόχο που έχει τεθεί για το 2020 (70% απασχόλησης) φαντάζει αδύνατο να καλυφθεί.
Αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και στο ποσοστό απασχόλησης στις ηλικιακές ομάδες 55-64 ετών: από το 42,8% το 2008, το ποσοστό υποχώρησε στο 35,6% το 2013.
Πρώτη σε απασχόληση το 2013 κατατάσσεται η Σουηδία (79,8%), ακολουθεί η Γερμανία (77,1%) και η Ολλανδία(76,5%). Η Σουηδία μάλιστα αποτελεί και τη μόνη χώρα μέλος της ΕΕ με ποσοστό απασχόλησης πάνω από 70% για τους εργαζόμενους ηλικίας από 55 έως και 64 ετών. Αντίθετα, η Ελλάδα, μαζί με τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ουγγαρία συγκαταλέγεται στις χώρες της ένωσης με την χαμηλότερη απασχόληση στην ηλικιακή ομάδα των 55-64.
Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 40,7 ώρες ανά εβδομάδα έναντι 40,4 ωρών που είναι ο μέσος χρόνος απασχόλησης στην Ευρώπη. Οι άντρες στην Ελλάδα εργάζονται κατά μέσο όρο 41,5 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες εργάζονται 39,5 ώρες.
 
πηγή: ThePressProject.gr