Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Η αυτοθυσία για τα ιδανικά μας ήταν στον υπέρτατο βαθμό


Η αγωνίστρια Κατίνα Τέντα Λατίφη μάς μιλάει για τον Ν. Μπελογιάννη, την παρανομία και τον παράνομο «Ριζοσπάστη»

 

Η Κατίνα Τέντα την εποχή του ΔΣΕ
Η Κατίνα Τέντα την εποχή του ΔΣΕ
Τη μαρτυρία για τη γνωριμία της με τον Νίκο Μπελογιάννη μάς μετέφερε σε πρόσφατη συνάντησή μας η Κατίνα Τέντα Λατίφη, συγγραφέας, αντιστασιακή, αγωνίστρια του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στα 94 χρόνια της σήμερα, που τη διετία 1952 - 1954, περίοδο της παρανομίας του Κόμματος, βρέθηκε στην Αθήνα και προετοιμάστηκε με την ομάδα του διαλεχτού αυτού στελέχους του Κόμματος.

Η αγωνίστρια, με μια χειμαρρώδη αφήγηση, θυμάται και εξοργίζεται για τις ανείπωτες διώξεις που δέχτηκε η γενιά της από την αστική τάξη, μια γενιά που τα έδωσε όλα για την απελευθέρωση της πατρίδας και την κοινωνική πρόοδο και αντιμετωπίστηκε με κυνηγητά, βία, εκτελεστικά αποσπάσματα και βγήκε στην παρανομία. Μας λέει ότι γνώρισε τον Μπελογιάννη στον Δημοκρατικό Στρατό, που ήταν καπετάνιος Μεραρχίας, αλλά ιδιαίτερα μετά το συγκροτημένο πέρασμα στην Αλβανία, όταν και η ίδια επιλέχτηκε για να εκπαιδευτεί, ώστε να επιστρέψει και να δράσει παράνομα στην Ελλάδα για την ανασύνταξη του κινήματος. «Ηταν οι αποστολές θανάτου, που ξέραμε ότι μπορεί και να είναι οι τελευταίες, και τα δίναμε όλα», θα μας πει και μιλώντας για τον Μπελογιάννη θα τονίσει: «Ηταν άνθρωπος πάντα με το χαμόγελο, του άρεσαν τα πειράγματα και τα αστεία και δενόταν με τους συντρόφους του. Σε κέρδιζε με τον τρόπο του και επιβαλλόταν χωρίς να επιβάλλεται», προσθέτει γεμάτη συγκίνηση και εξιστορεί πως μαζί με τον Νίκο έμεινε στην Αλβανία, όταν οι χιλιάδες αγωνιστές του ΔΣΕ ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι με το πλοίο για την Τασκένδη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Οι «αποσκευές» από τις ΗΠΑ...


Ούτε λεπτό δεν πήγε χαμένο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για να «μπουν στη ζωή» και οι νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής που συμφωνήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε «χειροκροτήματα». Οι «αποσκευές» στον δρόμο για την αναβάθμιση της αστικής τάξης είναι παραπάνω από γεμάτες, με τον λαό, στον μόνιμο ρόλο του «αχθοφόρου», να καλείται να επωμιστεί νέα πολύ μεγάλα βάρη και κινδύνους.
 
Με τη «βούλα» και νέα όπλα στην Ουκρανία

Τι έφερε λοιπόν ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ; Καταρχάς τη «βούλα» στη συμφωνία της κυβέρνησης για την αποστολή μίας ακόμα παρτίδας με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, μαζί με άλλες 19 «πρόθυμες χώρες».

Την είχε άλλωστε προαναγγείλει και ο πρόεδρος της Βουλής στην προσφώνησή του στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και τους ναζί του Αζόφ, τους οποίους χειροκροτούσαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ προ εβδομάδων στη Βουλή, ενώ το ζήτημα είναι σταθερά όλο αυτό το διάστημα στο επίκεντρο των συνεχών συνεννοήσεων με τους Αμερικανούς, παρά τη «στάχτη στα μάτια» που επιχειρούσε τόσο καιρό να ρίξει ο υπουργός Αμυνας.

Οπως αποκάλυψε μεσοβδόμαδα ο «Ριζοσπάστης», μετά τα τυφέκια και τους εκτοξευτές που είχε στείλει στην κυβέρνηση Ζελένσκι, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει και παρτίδες με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών. Εχει καταλήξει να στείλει τα εν λόγω πυρομαχικά στην Ουκρανία μέσα στο δίμηνο Ιούνη - Ιούλη, αφού πρώτα ολοκληρωθούν μια σειρά από ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων και η καταγραφή για τα πυρομαχικά που λήγουν, προκειμένου να καμφθούν και οι αντιδράσεις για την παραπέρα αποδυνάμωση του οπλοστασίου και της άμυνας της χώρας.

«Με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το θάρρος σας…» – Ένας δάσκαλος από το Ουλιάνοφσκ γράφει για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

 


“Δυστυχώς, η ταξική στάση σε αυτά τα γεγονότα στη Ρωσία σήμερα είναι υπό απαγόρευση. Απορρίπτεται ακόμη και από τις μεγαλύτερες αριστερές οργανώσεις, όπως είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και ακόμη (με κάποια μισόλογα) από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας…”

Η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και η σχετική αρθρογραφία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, που μεταφράζεται στις διεθνείς ιστοσελίδες του, συγκεντρώνουν αυτήν την περίοδο την προσοχή πολλών κομμουνιστών από άλλες χώρες. Αρκετοί από αυτούς απευθύνονται με επιστολές στο Κόμμα.

Πριν λίγες μέρες σχετική επιστολή ήρθε από την πόλη Ουλιάνοφσκ, τη γενέτειρα του Λένιν, και την υπέγραφε ένας δάσκαλος Ιστορίας, που τα στοιχεία του θα τα κρατήσουμε περιφρουρημένα, μιας και είναι γνωστό ότι στη Ρωσία, όπως και στην Ουκρανία, έχουν νομοθετηθεί ποινές φυλάκισης για όσους τοποθετούνται δημόσια ενάντια στον πόλεμο.

ΤΕ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Σχόλιο με αφορμή τους ψευτοκαυγάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την εκδήλωση στο Κλήμα

 

 

Σε σχόλιο της με αφορμή τους ψευτοκαυγάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την εκδήλωση στο Κλήμα, η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι προκλητικοί και επικίνδυνοι. Οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οργανώσεις τους στη Φωκίδα που κοκορομαχούν σήμερα γύρω από την εκδήλωση του αστικού κράτους στο Κλήμα (εκδήλωση που καθιέρωσε η ΝΔ το 1980 και διατήρησαν επί διακυβέρνησής τους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν σκούζουν σήμερα) και μιλάν με παχιά λόγια για “εθνική ομοψυχία και συναίνεση”, “ενότητα του έθνους” και καταδίκη των “άκρων” και του διχασμού, ας κοιταχτούν πρώτα στον καθρέφτη: