ΣΤΟ 17% σκαρφάλωσε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο, αναφέρει η πρόσφατη Έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Την ώρα που μέσα σε ένα κλίμα διαρκούς ρευστότητας και αβεβαιότητας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά 8,3% περισσότερο σε σχέση με τη συρρίκνωση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2009. ΣΥΜΦΩΝΑ με την ΕΛΣΤΑΤ: Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 52.396 άτομα απ’ ό, τι ήταν τον Μάιο του 2019 (μείωση 6,4%), αλλά αυξήθηκαν κατά 48.444 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (αύξηση 6,8%). Εντάξει, μας χτύπησε ένας αόρατος εχθρός. Λογικό είναι κάποιοι να χάσουν τη δουλειά τους… Μιλάμε άλλωστε για τον κόσμο της αγοράς.
Το ατσάλι δένεται στη μεγάλη φωτιά και στο δυνατό ψύχος. Τότε γίνεται δυνατό και τίποτα δεν φοβάται. Έτσι ατσαλώθηκε και η δική μας γενιά και έμαθε να μην παραδίδεται! Νικολάϊ Οστρόφσκι EΠIKOIΝΩΝΙΑ drasistooraiokastro@gmail.com
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής
Στις 21 Αυγούστου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2020, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2020 από την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020. Αν εφαρμοστεί η πληρωμή με ΑΜΚΑ, όπως τους προηγούμενους μήνες, οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις συντάξεις ΙΚΑ είναι: Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9), Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2020 από την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020. Αν εφαρμοστεί η πληρωμή με ΑΜΚΑ, όπως τους προηγούμενους μήνες, οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις συντάξεις ΙΚΑ είναι: Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9), Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
Να τελειώνει...το κήρυγμα
Συνεχίζει
να προκαλεί η κυβέρνηση με την αποθέωση της ατομικής ευθύνης στη
διαχείριση της πανδημίας, κουνώντας το δάχτυλο στο λαό και στη νεολαία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μήνυμα που απευθύνει σε όσους
νέους επιστρέφουν τώρα από διακοπές, τους οποίους παρουσιάζει περίπου ως
...κινούμενες βόμβες, που ευθύνονται για το «επόμενο κρούσμα», για το
γεγονός ότι μπορεί να νοσήσουν οι γονείς και οι παππούδες τους και
κάποιοι από αυτούς να πεθάνουν! Την ίδια ώρα, τα καράβια και τα
αεροπλάνα με τα οποία επιστρέφουν νεότεροι και μεγαλύτεροι από τις
ολιγοήμερες διακοπές τους είναι γεμάτα μέχρι ...τα φουγάρα και τα φτερά,
ενώ μεγάλος είναι ο συνωστισμός σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Αλλά
και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που θα χρησιμοποιούν στο εξής για να
πηγαίνουν στις δουλειές τους, είναι επίσης σε άθλια κατάσταση, με αραιά
δρομολόγια λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα πρωτόκολλα για τους χώρους
δουλειάς είναι «λάστιχο» για την εργοδοσία, επειδή τα μέτρα κοστίζουν ή
καθυστερούν την παραγωγή, ενώ τα νοσοκομεία που θα δεχτούν το βάρος ενός
δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι αδύνατον να το αντέξουν, λόγω των
κενών που παραμένουν, αφού η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο
χρόνο από τον μηδενισμό των κρουσμάτων για να θωρακίσει με προσλήψεις
και υποδομές το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Οι δύο πατρίδες
Επιδίωξη των αστικών κρατών είναι η αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Καθώς η αναβάθμιση μιας εγχώριας αστικής τάξης σημαίνει υποβάθμιση μιας άλλης, ο αγώνας καπιταλιστικής αναβάθμισης σηματοδοτεί το διεθνή ανταγωνισμό ανάμεσα στις αστικές τάξεις. Χωρική έκφραση του αγώνα αναβάθμισης ανάμεσα στις αστικές τάξεις είναι, μεταξύ άλλων, και ο διεθνής ανταγωνισμός των αστικών κρατών για την οικειοποίηση πρώτων υλών και θαλάσσιων ζωνών.
Η οικειοποίηση πρώτων υλών συνιστά παράγοντα κερδοφορίας για το κεφάλαιο, ενώ η κατοχή φτηνών πρώτων υλών αποτελεί βασικό παράγοντα που δρα ανασταλτικά στην πτωτική τάση του ποσοστού του κέρδους, όπως ο Μαρξ έδειξε1. Ο έλεγχος των πρώτων υλών αποτέλεσε κινητήρια δύναμη της αποικιοκρατικής κατάκτησης, όπως και των ληστρικών άμεσων ξένων επενδύσεων των ιμπεριαλιστικών κρατών από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα σε υπανάπτυκτες χώρες, συχνά σε αντιστοιχία με αποικιακές συνδέσεις. Ο Λένιν υπογράμμιζε, για τις αρχές του 20ού αιώνα, τη σημασία που έχει ο έλεγχος των πρώτων υλών στη στερέωση του μονοπωλίου, ενώ τόνιζε ότι όσο αναπτύσσεται ο καπιταλισμός τόσο αυξάνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για πηγές πρώτων υλών2. Τα ιστορικά δεδομένα από τότε μέχρι σήμερα έχουν πλήρως επαληθεύσει τη θέση αυτή.
Το σημείωμα
Ιδιαίτερα διαφωτιστική είναι μια συνέντευξη που έδωσε το Μάρτη του 2007 μια «παλιά καραβάνα» των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ. Πριν αποστρατευτεί διατέλεσε Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ κατά την επέμβαση το 1999 για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, με περγαμηνές και σε προηγούμενες επεμβάσεις. Στη συνέχεια, εξέφρασε αντιρρήσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ (στη συνέντευξη αναλύει τους λόγους) και το 2004 εμφανίστηκε ως υποψήφιος των Δημοκρατικών. Επειτα στήριξε διαδοχικά τον Τζον Κέρι και τον Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία.
* * *
Ο Αμερικανός στρατιωτικός δίνει την εξής απάντηση: «Κατά κάποιον τρόπο, αλλά η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς ίδια. Οταν κατέθεσα στο Κογκρέσο το 2002, είπα ότι αν πρέπει να ανησυχείτε για ένα κράτος, αυτό δεν είναι το Ιράκ, αλλά το Ιράν. Αλλά αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνησή μας (σ.σ. αναφέρεται στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους), ήθελε να ανησυχεί για το Ιράκ και όχι για το Ιράν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)