Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η απεργία και η μεγάλη συγκέντρωση διεμήνυσαν ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί (VIDEO)

 

 
 

Στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατέληξε το μεγαλειώδες και συγκλονιστικό απεργιακό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, σήμερα, στη μέρα της μεγάλης γιορτής αγώνα και διεκδίκησης για την εργατική τάξη. 

Οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν τα πάντα, βγήκαν στο προσκήνιο και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία πως δεν συμβιβάζονται. 

Υπερήρωες και σωτήρες πέρα από κάθε υποψία (δε χρειαζόμαστε ήρωες αλλά ελευθερία)

 


 

Η συνήθης πρακτική των ταινιών με βάση τους υπερήρωες είναι ένας δυτικού τύπου μανιχαϊσμός: ο υπερήρωας είναι ντε φάκτο καλός, λευκός και Αμερικάνος…Και όλως παραδόξως η ταινία Black Adam έρχεται να τοποθετήσει τη σωστή ερώτηση: από ποιους ακριβώς θέλουν να μας σώσουν; 

Η συνήθης πρακτική των ταινιών με βάση τους υπερήρωες είναι ένας δυτικού τύπου μανιχαϊσμός: ο υπερήρωας είναι ντε φάκτο καλός, λευκός και Αμερικάνος. Και ο στρατός της Αμερικής πάντα πιστός σύμμαχος και προστάτης των απανταχού αδικημένων. Εκτός αυτού του μοτίβου ήταν λίγες ταινίες Batman και πολύ πρόσφατα κάποιες ταινίες της Marvel (Deadpool, Daredevil, Punisher, She Hulk) που τοποθετούν υπό διαπραγμάτευση το τι ακριβώς είναι ένας υπερήρωας. Μόνο που και εδώ το ερώτημα παραμένει λάθος. Και όλως παραδόξως η ταινία Black Adam έρχεται να τοποθετήσει τη σωστή ερώτηση: από ποιους ακριβώς θέλουν να μας σώσουν; 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

Αν η θλιβερή εμφάνιση του πρωθυπουργού  Κ. Μητσοτάκη στη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου σχετικά με τις υποκλοπές θα μπορούσε να ενδιαφέρει τους χιλιάδες εργαζόμενους με επισφαλείς συνθήκες εργασίας ή τους  εξαθλιωμένους άνεργους, είναι γιατί μοιάζει σε μεγάλο βαθμό να συμπυκνώνει την αποτελμάτωση και παράλυση ενός πολιτικού συστήματος που ψάχνει τρόπους ανασύνταξης του, για να ανταποκριθεί επιτυχώς στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.  
 
Το σύστημα των ιδεών, που υποβάσταζε την κοινωνική τάξη και μ’ ένα σφιχτοπλεγμένο σύστημα πεποιθήσεων που καθορίζονταν σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές δυνάμεις και αντανακλούσαν τις θέσεις  της κυρίαρχης τάξης αλυσοδένει τις εκμεταλλευόμενες τάξεις, μοιάζει να βρίσκεται σε μια διαδικασία αποσύνθεσης. Η εμφάνιση στο προσκήνιο του σκανδάλου των υποκλοπών, η συνεχής εστίαση σε ειδεχθή εγκλήματα και ιδιαίτερα σεξουαλικά κλπ. είναι η κορφή ενός πελώριου παγόβουνου που μας συνθλίβει. Και είναι αυτό η εκμετάλλευση των εργαζομένων από την κυρίαρχη τάξη, όπως κι αν αυτή εκδηλώνεται. Και σ’ αυτό πρέπει να εστιάσουμε και σ’ αυτήν την εκμετάλλευση η αντίδρασή μας πρέπει να στοχεύει, για να προκαλέσει την τήξη του παγόβουνου, που θα παρασύρει και σκάνδαλα πολιτικά και εκμετάλλευση εγκληματικότητας. 
 
               Σ’ αυτά τα πλαίσια η γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου είναι πολύ πιο καθοριστικής σημασίας από την ανεπάρκεια ή αλαζονεία  και αμοραλισμό ενός πρωθυπουργού, που το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο με ελεγχόμενες διαδικασίες μπορεί να αντικαταστήσει, χωρίς να αλλάξει τίποτε στη θέση του εργαζόμενου. Γιατί αν σε όλη την ιστορία του το εργατικό κίνημα έχει πετύχει πολλά είναι επειδή οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και αγωνίζονταν. Κι επειδή φοβόταν τη δύναμη των εργαζομένων,  πάντα η κυρίαρχη εξουσία προσπαθούσε να τους χειραγωγήσει. 

Στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και δουλειά με δικαιώματα

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πανεθνική απεργία σήμερα στο Βέλγιο, στους δρόμους ξανά οι εργαζόμενοι αύριο στη Γαλλία

 

Από τις απεργίες των σιδηροδρομικών στη Βρετανία
Από τις απεργίες των σιδηροδρομικών στη Βρετανία
Με συνεχείς απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη δίνουν τη μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην «απογείωση» του πληθωρισμού, διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας και των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, που επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των λαών τον «λογαριασμό» και από την προβλεπόμενη νέα καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη.

Σήμερα, μέρα πανεργατικής απεργίας και στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι παίρνουν κουράγιο από το απεργιακό κύμα σε όλη την Ευρώπη, ενώνουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους σε κάθε χώρα που παλεύουν για το μεροκάματο.

Στο Βέλγιο

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε πανεθνική πανεργατική απεργία, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς, τους οποίους και στη συγκεκριμένη χώρα εξανεμίζει ο πληθωρισμός που καλπάζει.

Την αρχή έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, που ξεκίνησαν 24ωρη απεργία από τις 10 το βράδυ, ενώ σήμερα μαζί τους συμπαρατάσσονται εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί κ.ά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Παράνομες μια σειρά διατάξεις του ν. Χατζηδάκη - ΠΑΜΕ: Ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά

 

 

Απορριπτικά στις διατάξεις του ηλεκτρονικού φακελώματος συνδικάτων και συνδικαλιστών που προβλέπει ο νόμος - έκτρωμα για τα εργασιακά (ν. Χατζηδάκη) στέκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την απόφαση του Δ' τμήματος για τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως και για τη σχετική υπουργική απόφαση που ακολούθησε, σχετικά με την υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών» (ΓΕΜΗΣΟΕ). Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει την παραπάνω υποχρέωση, προκειμένου τα σωματεία να μπορούν να συστήνονται και και να ασκούν συνδικαλιστική δράση.

Ενάντια στον νόμο είχε προσφύγει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για «φακέλωμα» συνδικάτων και εργαζομένων και προσπάθεια χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης. Αν και το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ παραπέμπει την προσφυγή των συνδικάτων στην Ολομέλεια, εντούτοις υπογραμμίζει στην απόφασή του πως «η προαγωγή των συναφών θεμιτών και δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Τελικά λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης στην Ελλάδα; Ναι, και δεν λειτουργούν μόνο τώρα...


 

Τα αποκαλυπτήρια για τη λειτουργία λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα συνεχίζονται. Περνάνε απαρατήρητα στο «θόρυβο» των ημερών αλλά οι παραδοχές μένουν. Έτσι, μετά τον εκπρόσωπο τύπου της κυβέρνησης την σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη χτεσινή του συνέντευξη ανέφερε μεταξύ άλλων «Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator... Εμείς από την πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα... Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών».